algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
22°

Ser castellanoparlant a Mallorca

Segurament ser castellanoparlant marca caràcter, però no és una identitat tancada i bloquejada. Les persones d'origen castellanoparlant vengudes d'Espanya i darrerament vengudes d'Amèrica, han fet la Mallorca del present en la mateixa mesura que l'han feta els nascuts aquí, fins al punt que és completament absurd intentar distingir per l'origen, les persones que formam la societat mallorquina. Avui hi ha mallorquins nascuts als cinc continents i haver nascut a Mallorca no és més garantia d'estimar-la. De fet, saber parlar mallorquí o no saber-ne, tampoc és sinònim de voler que la nostra llengua es recobri plenament. Moltes de les persones que aquests darrers anys es varen mobilitzar en favor de la llengua pròpia de Mallorca eren i són castellanoparlants. Confondre castellanoparlant amb contrari a la nostra llengua va ser l'errada que enfonsà Bauzá, Gómez i companyia. Una errada que cap dels actuals governants hauria de cometre.

La immensa majoria dels castellanoparlants que viuen a Mallorca són partidaris de la plena recuperació del català i, d'aquests, la immensa majoria volen més oportunitats per aprendre'l i, sobretot, per practicar-lo.

Els qui els tenen, siguin d'un costat o de l'altre, els convé abandonar prejudicis i supersticions.

De fet, ser castellanoparlant no és cap impediment per ser també catalanoparlant. Les llengües sempre sumen. Mai resten.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Emigrante, fa mes de 5 anys

Que cínico !

Valoració:-1menosmas
Per jan, fa mes de 5 anys

?¿el món segons els nostros padrins,era format per mallorquins,catalans i/o d,altres terres de la nostra parla catalana,com maonesos,valencians,i els forasters.
I no solía dirse d,aquesta manera en sentit despectiu.
ELS QUI VOS GRATAU,DEU ESSER QUE VOS COU.

Valoració:19menosmas
Per ¿?, fa mes de 5 anys

El extranjero día a día va mejorando (¿?). "Vengudes d'Espanya" (sic). Mírate la cartera y verás que tienes lo mismo que estas personas que, de forma despreciativa, han venido de España.

Soy un solemne imbécil por perder un minuto con estas mamarrachadas.

Valoració:0menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 5 anys

Arruix feixistes pancatalanistes de sa nostra terra.

Sempre mallorquins! Mai catalans!

Valoració:-36menosmas
Per Per favor!, fa mes de 5 anys

Hi ha alguns comentaris que ho duen ben embullat.
Ara resulta que no podem dir que xerram mallorquí, binissalemer o pollencí. Ja ho val! Ser gonella seria dir que es mallorquí és una llengua diferent des català. Però no hi ha cap problema en dir que xerram mallorquí. Aquesta si que és bona!

Valoració:24menosmas
Per A.Campí, fa mes de 5 anys

Mallorquí, primer treu de ta terra els castellufos que trepitgen a diari ta llengua. O ets gonella tu ?

Valoració:15menosmas
Per Tomeu, fa mes de 5 anys

Me sorpren que a n'aquest article surti una frase que digui "saber parlar mallorquí"!!! Encara no me'n se avenir.

Valoració:-14menosmas
Per ja, fa mes de 5 anys

Si el Català no és necessari... i no ho és amb les lleis que tenim ara, - ningú té obligació legal de coneixe'l - senyor, no anem en lloc i l'esquerra que no s'ompli tant la boca que ajuda al català perquè no en dóna ni una. (segurament perquè són uns inútils o/i per manca d'interès...)

Valoració:12menosmas
Per Wojciech, fa mes de 5 anys

Doncs aquí a Catalunya resulta què es sud-americans son dels que més rebutjen el català i tot es que tingui que veure.

Valoració:9menosmas
Per Bernat, fa mes de 5 anys

Caldria afegir que ser castellanoparlant et facilita molt aprendre la llengua pròpia, és a dir, el català, per la seva proximitat lingüística. Per tant, són un tipus d'immigració lingüísticament privilegiada (o afortunada) en tant que tenen més facilitat per aprendre la llengua del país.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris