algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
24°

Polititzar el futbol

L'intent de prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei ha estat un més dels atacs a la llibertat d'expressió en general i a Catalunya en particular realitzats pel govern del Partit Popular aquesta legislatura, amb la sempre inestimable ajuda de fiscalia. És preocupant que al segle XXI el Partit Popular encara no hagi assimilat les idees de la Il·lustració del segle XVIII de drets humans i divisió de poders. També és lamentable veure com molts de ciutadans no entenen que llibertat d'expressió és precisament acceptar idees i expressions que no t'agradin com resumeix la cèlebre cita que se li atribueix a Voltaire; "No estic d'acord amb el que diu, però defensaria fins a la mort el seu dret a dir-ho".

És realment enutjós escoltar com alguns justificaven la prohibició dient que no s'havia de polititzar el futbol. Cal dir que quan aquest parlen de política evidentment no es tracta del dret fonamental de participació política de la ciutadania en els afers públics, sinó d'una visió partidista i limitada. Dins aquesta visió parlar de polititzar la copa del rei sona a acudit dolent. La decisió de prohibir les estelades evidentment va ser purament política. A més a més com es pot parlar de polititzar una competició que es diu Copa del Rei i que abans es deia Copa del Generalíssim, és broma no? El millor va ser escoltar a la ràdio queixar-se del tema a locutors que en aquell moment retransmetien la competició homòloga a Anglaterra que no es diu copa de la reina sinó "Football Association Challenge Cup" i que actualment té el nom oficial "The Emirates FA Cup", i és que a Anglaterra tenen clar que qui paga comanda. Estaria bé que el rei pagués tot el desplegament i despeses que suposa la copa amb el seu títol. Tampoc en Alemanya, ni en Itàlia, ni en Portugal... es diu copa de la presidència de la república. I és que la politització de la copa del rei comença pel seu propi nom. Però és que al futbol professional i el seu entorn està polititzat de la pitjor forma possible. Podem recordar com el 10 d'abril de 2002, a prop del Santiago Bernabéu, dirigents del PP balear amb Jaume Matas al capdavant sopaven amb la cúpula dels constructors de les illes, després d'un partit de futbol entre el Reial Madrid i el Bayern. Matas va explicar que quan el PP guanyés els comicis autonòmics de 2003 faria un nou hospital que s'edificaria a Son Espases. Els empresaris de la construcció avisats es van afanyar a signar opcions de compra per a les finques al voltant del solar. Posteriorment l'expresident balear va ordenar arreglar l'adjudicació de les obres de l'Hospital Son Espases a favor de la constructora Dragados, presidida per Florentino Pérez. També podem recordar la Llei Beckham, nom popular d'una mesura adoptada del Govern de José María Aznar el 2004 i que establia que els professionals qualificats que arribessin Espanya tributessin com no residents (un 24,75% en lloc de la tarifa progressiva general que arriba fins al 52%), una llei que va servir per facilitar el fitxatge de David Beckham pel Real Madrid. Si miram al Barcelona la cosa no millora; evasions d'impostos, apropiació indeguda, comissions, contractacions irregulars de menors...

Podíem parlar també de tota la despesa en seguretat que suposa el futbol professional, de la construcció i cessió de grans estadis públics a empreses privades, de com es permet que els clubs no es trobin al dia amb Hisenda o la Seguretat Social, de les subvencions públiques que reben, de la falta de democràcia i transparència de la Federació... Tot permès tant pels polítics com per la majoria de la població.

Igual que cal recuperar el sentit originari de la política cal recuperar el sentit popular original del futbol. Ja seria hora que la gent deixés d'alimentar aquest monstre del futbol professional, una pràctica corrupta i mercantilitzada de milionaris donant puntades a una pilota, i practiqués i recuperés el que va ser el futbol en els seus inicis, un esport popular. En aquest sentit ja hi ha tot un moviment a Europa d'aficionat al futbol que des de fa aproximadament deu anys estan fent feina com els "Supporters Direct", primera associació europea d'aficionats que advoca per la idea que els clubs no són només negocis; que els aficionats no són únicament consumidors d'un producte esportiu sinó una part intrínseca del club. Advoca també de la necessitat de consultar els aficionats d'una manera democràtica i estructurada per a una millor presa de decisions, que beneficiï al club i a la comunitat

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tevegarsia, fa mes de 5 anys

Manipular la realitat és el que fan els castellufos quan la societat catalana expressa un ver sentiment. Estan molt equivocats si fent veure que no ha existit la pitada qualcun es creurà que no ha passat.
La incultura els fa actuar amb manipulacions. I és que no saben fer res més, ni negociar ni tampoc dialogar. Són així de curts i caparruts.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris