cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 29°
31°

Places turístiques: Teoria i realitat

Els pròxims mesos el Govern Balear ha de dur a terme una regulació de gran complexitat. Aquesta regulació és la del lloguer turístic. Davant aquest repte convendria que el debat fos coherent i sincer.

Quan escoltes alts responsables de la Federació Hotelera apostant per una gran restricció del lloguer turístic amb arguments com la saturació, com la necessitat de no incrementar places, com la consideració que el model hoteler és millor que aquest del lloguer. Aleshores, un es demana on eren aquests arguments quan aquestes mateixes persones defensaven poder regularitzar places il·legals, poder realitzar el tot inclòs o poder incrementar altures als establiments tot incrementant habitacions i clients...

Perquè el que no trob coherent és que el principi de la realitat només serveixi per allò que convé a qui l'esgrimeix però no serveixi quan no li convé... El tot inclòs és una demanda del mercat de la qual les Balears no podem ser aliens com a potència turística, idò el mateix exactament és vàl·lid per lloguer turístic, hi ha un segment del mercat que vol passar les vacances a una casa llogada i no a un hotel. Les places s'han de poder regularitzar perquè existeixen i més val que aflori allò fosc que mantenir una ficció perversa, el mateix és vàl·lid pel lloguer turístic, per molt que alguns ho vulguin negar, hi ha milers de lloguers turístics i continuar fent veure que això no existeix és absurd...

No oblidem que el lloguer turístic ha existit tota la vida. El que passa és que fa pocs anys es va produir un canvi legal que el va prohibir amb caràcter general i el va deixar de considerar com un tema de dret civil i d'arrendaments per passar a considerar-lo com un tema administratiu i turístic. Conjuntament a aquest canvi la normativa turística va prohibir el lloguer turístic als habitatges que no fossin unifamiliars. I així es va condemnar a moltes famílies a l'opacitat, sense cap possibilitat de regularitzar una situació que a pics podia fer anys que venien exercint sense cap problema. A més, s'impossibilitava socialitzar de manera ordenada els beneficis del turismes.

Una de les opcions contemplades per la Conselleria de Turisme per solucionar la situació és subjectar el lloguer turístic a la mateixa idea que regeix als hotels: el no increment de places a través del mecanisme de l'intercanvi, és a dir, per crear una nova plaça s'ha de donar de baixa una d'existent. En general, pens que a unes illes amb uns recursos limitats la planificació i l'ordenació és una manera assenyada de fer les coses, per tant, la proposta del poder públic a priori no em sembla malament. És evident, que el turisme acaba afectant el nivell de vida, els preus dels lloguers i, per tant, que les decisions no són innòcues sinó que s'han de prendre tenint present totes les implicacions.

Ara bé, el mecanisme de l'intercanvi no em sembla malament sempre que es doni la possibilitat que allò existent aflori sense més condicionaments que els criteris de qualitat. Que els nous lloguers turístics hagin de fer intercanvi em sembla correcte com m`ho sembla que es puguin donar d'alta sense intercanvi aquells que s'inscriguin en un termini establert o que acreditin que venien realitzant aquesta activitat i que compleixen els paràmetres de qualitat que s'hagin d'exigir. En aquest sentit convé posar de relleu que la majoria d'hotels varen obtenir les autoritzacions sense intercanvi, l'exigència d'intercanvi és relativament recent i per les noves places no per les ja estaven donades d'alta. La diferència és que en el cas dels hotels hi havia una obligació d'estar d'alta a la Conselleria, cosa que no existia en el lloguer turístic d'una forma clara fins fa tres anys i possibilitat que era impracticable per aquells que no fossin unifamiliars.

Tota regulació que perdi de vista la part fonamental de la realitat acabarà fracassant. La prohibició den Bauzá i del PP ha fracassat perquè negava la realitat. La regulació de l'actual Govern només reeixirà si parteix de la realitat, d'on venim i per què som on som...

Aquest és un debat obert. Un debat important. I un debat que com sempre seria bo que es fes des de la coherència, la sinceritat i la realitat.... encara que això sempre és difícil. 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bernat, fa mes de 4 anys

Magnífic article! I valent. Ja tenia gana de veure algú que no fes com el PP i Podem, que només pensen en el benefici dels hotelers.

Valoració:3menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 4 anys

I sobretot, no oblidar que aquest lloguer d'intercanvi, aquest lloguer a petita escala és el que ens deixa els beneficis del pastís turístic més ben repartits entre tots. La família que lloga una habitació veu uns beneficis, possiblement pot pagar la hipoteca gràcies a això, i a més aquest tipus de turista gasta al supermercat, a la botiga, al restaurant, passeja, es sol interessar per la natura i la cultura, i a sobre, sovint recicla!

Si hi ha algun tipus de turisme sostenible i d'interès per a tots, és aquest.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris