algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
22°

Nova cita electoral

Des del dilluns 2 de maig ha començat una nova cursa electoral, que culminarà el proper 26 de juny. Aquests dies hi ha comentaris per tots els gustos. Els més freqüents insisteixen en el fracàs de tots els partits...fracàs? Inoperància? O en realitat hem de dir, impossibilitat d’arribar a acords per dur endavant la gestió dels doblers públics que necessita la nostra ciutadania.

En aquest mitjà altres opinadors, en David Abril, en Bernat Joan han dit la seva. Vull resaltar les paraules finals del primer:

Ara es tracta de repetir la jugada, en una segona volta en la qual hem d’acumular forces per sumar el màxim de vots i escons a favor de la ruptura amb el règim i pel dret a decidir. I aquí, a les nostres Illes, aquesta suma no sols pot significar ser el 26J la primera opció dels electors de les nostres Illes, doblement castigats pel govern d’Espanya fins a la data, sinó també aportar una mica d’il·lusió, d’innovació i d’esperança enmig d’un escenari d’eleccions que no agrada a ningú, ni als partits que es presenten, ni als qui han d’anar a votar. Anem per feines, que ja hem perdut un temps preciós!

Hi ha molta gent que se sent decebuda. És cert que el desembre hi havia ganes de canviar la política del bipartidisme, il·lusió en les noves propostes, confiança amb gent nova, des de l’electorat divers de les esquerres. Del de dretes m’imagin que l’actitud era de «...que me quede como estoy» amb por  a una pèrdua massiva de vots. Aquests sis mesos del govern Rajoy en funcions ,no crec que hagin aconseguit canviar aquest sentiment.

Sis mesos «en funcions», sis mesos que han continuat fent el mateix amb l’excepció de sotmetre’s al control parlamentari. Sis mesos sense mostrar voluntat de canvi de cap aspecte de la seva política.Semestre on han aparegut més casos de corrupció amb protagonistes del PP, com a València, també hem conegut els papers de Panamà, amb dimissió del Sr. Soria forçat per les circumstàncies.

Hi ha l’oferta de Ciudadanos que voldria pactar amb el PP, coincideixen en la ideologia i en la visió del món de dretes conservadores, però ha posat el llistó de canvi de cares per fer credibles les seves propostes anti-corrupció. Llàstima que el PP només el veu com a cosí-germà que li vol prendre el poder, incapaç d’establir aliances perquè li demani fer passes enrere d’ alguns dirigents.

I les esquerres, plurals, diverses. Uns partits amb ganes de governar, de pactar. Altres escoltant els seus «savis», mostrant el llautó de la seva por al canvi més que les ganes de dur la nau a bon port. El Sr.Sánchez ha fet allò que li han dit els poders fàctics, pactar amb la dreta del Sr,Rivera, confiant en convèncer les esquerres de la bondat del seu gest. Li ha sortit malament la jugada, el document conjunt amb Ciudadanos no el podia acceptar cap força que faci un mínim d’anàlisi de la realitat que vivim. Una vegada més, el PSOE ha menystingut les forces d’esquerres i sobiranistes. Els savis que l’aconsellen el volen amb una aliança com a Alemanya.

Tindrem nova cita electoral, convé demanar propostes clares i poques paraules buides de contingut. Hem de demanar què pensen fer,  com  pensen solucionar els problemes de la ciutadania, ¿ faran front a la UE i els seus dictats? Abordaran el procés de Catalunya amb diàleg, respecte i tolerància? Respectaran el dret a decidir dels pobles que ho plantegin? Modificaran la Constitució o plantejaran un nou procés constituent, com diu el professor Pérez Royo, ja que és inmodificable la del 78?

Hi haurà canvis en les llistes, potser els grans partits del bipartidisme només es plantegin algun canvi de cara, obligats o voluntaris. Les esquerres volem sumar esforços, acumular forces per aconseguir més pes en el Parlament espanyol. Amb coincidència en l’anàlisi de la realitat que hem de voler transformar. Amb generositat.

No serà fàcil entusiasmar la gent cap a la participació. Les persones de  dretes potser tinguin ganes de canviar d’opció, segurament ho faran qui està  més fart de la corrupció. Les d’esquerres potser tinguin ganes de «castigar» l’opció que triaren el desembre.

Per part de la gent d’esquerres no ens podem consentir l’absentisme, una vegada més hem d’anar a dipositar el nostre vot conscientment. Deixem l’abstenció per les persones de dretes.

Conscients que encara hi ha molt camí a recórrer, hem de continuar fent-lo col·lectivament.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Francesca, fa mes de 5 anys

A què ve ara tota aquesta arenga?

Si no voleu llista de país, fora. Però no us empipeu amb qui troba que no té opció per votar. Til·la per als nirvis.

Valoració:3menosmas
Per undetants, fa mes de 5 anys

Es demana a les Illes Balears un llista de país quan al Principat totes les forces de país que estan al govern van per separat. No hi ha qui vos entengui. He llegit que fins i tot demaneu que dintre la llista de país hi hagi la CUP Balears quan resulta que mai s'han presentat a unes generals. I si en el cas de voler fer-ho, vosaltres creieu que voldrian anar en una llista on estiguès el PI? I per acabar, parlem del PI. En els municipis no ha pogut no els hi ha costat res pactar amb els seus antics companys del PP per a barrar el pas a altres partits de país.

Valoració:-2menosmas
Per Francesca, fa mes de 5 anys

Impossible no ja entusiamar sinó ni tan sols fer un esforç per anar a votar.

Els que volem fer un vot de país propi ni tan sols twndrem, probablement, opció per fer-ho.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris