algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
23°

En defensa dels drets de la infància (i del personal de l’IMAS)

"No hi ha causa que mereixi més alta prioritat que la protecció i

el desenvolupament del nin, de qui depenen la supervivència,

l'estabilitat i el progrés de totes les nacions i, de fet, de la civilització humana".

-Pla d'Acció del Cim Mundial a favor de la Infància, 30 de setembre de 1990-

Fa força temps, un grup de, diguem-ho sense embuts, impresentables demagogs i demagogues estan fent una campanya de desprestigi dels i les professionals del Servei de Menors de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials i de l'IMAS com a tal. Els falta poc per a, si fa no fa, acusar a aquestes persones de segrestadores de nins i nines, i a l’IMAS d'organització criminal que empara aquestes pràctiques. Com tota demagògia, basen la seva campanya en falsedats i arguments sense rigor. El problema és que, com succeeix amb qualsevol argumentació demagoga, pot arribar a calar en la societat. Em tem que l’ autodenominada “Asociación Infancia y Derecho” està aconseguint certa -encara que segurament molt minoritària- “comprensió” de la ciutadania en general i, la qual cosa ja és el súmmum, de reduïts grups de gent que van per la vida de més esquerranes, més demòcrates i més progressistes que ningú. On anirem a parar!

El passat dia 8 de març, aquesta colla d'activistes de la demagògia farcida de mentides va participar -amb pancarta inclosa- a la manifestació que, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, es va dur a terme a Palma. Es van dedicar a repartir un escrit titulat “Somos madres y padres afectados por la injusta y violenta retirada de nuestros hijos” (disponible aquí) que, a parer meu, els retrata. Si hom el llegeixen amb una mica d'atenció, observarà que el punt substancial és la seva reclamació de “el derecho de nuestras familias a una justa y rápida (sic) reunificación”. La seva invocació dels drets fonamentals dels nins, endemés d'una evident impostura, és, en qualsevol cas, subsidiària a la seva veritable i única reclamació.

No tinc coneixements jurídics sobre gairebé res, i manco sobre els drets de la infància, la qual cosa no em priva de saber que tot el dret internacional sobre la matèria, introduït en gairebé totes les constitucions democràtiques, se sustenta en protegir l'interès superior del nin o nina. No he estat pare i ja no ho seré, però vull viure en una societat on es garanteixi que totes les mesures respecte de la infantesa estiguin basades en la consideració de l'interès superior dels petits, i on correspongui a l'Estat (en aquest cas a l’IMAS) l’obligació d’assegurar una adequada protecció i cura, quan els pares i mares, o altres persones responsables, no tenen capacitat -diagnosticada amb criteris tècnic i no a base de subjectivitats- per fer-ho.

Tampoc tinc gens d'interès professional propi, familiar o corporatiu per defensar públicament el bon nom i la professionalitat que, si haig de fer cas a les persones que conec, és vocacional, del personal professional del Servei de Menors de l’IMAS. Si ho faig, és per decència democràtica. Ha d'acabar aquesta campanya de difamació dels servidors, servidores, i serveis públics mallorquins que, sense cap mena de dubte, protegeixen amb excel·lent diligència a la infància. Tal vegada ha arribat el bon punt de sol·licitar la intervenció de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor de les Illes Balears perquè ens aclareixi si aquests pares i mares, a més de les causes per les quals se'ls van retirar els menors, amb campanyes tan barroerament demagògiques com la que coment, estan exercint, encara que sigui indirectament, violència cap als seus fills i filles.

La demagògia dels redactors de l'escrit vergonyosament repartit en una manifestació de profunda reivindicació democràtica, els porta a insinuar que els “segrests” executats des de l’IMAS es practiquen gairebé en exclusiva entre la població més necessitada. Pens que algunes “ments poc privilegiades” que es mouen entorn d'aquest grup potser han volgut donar-li una certa pàtina de lluita de classes a la seva indigna actuació. Si és així, és que hauran oblidat –o no van llegir mai- “L'origen de la família, la propietat privada i l'estat”, on Friedrich Engels afirma: “… entre els bàrbars amb prou feines pot establir-se la diferència entre els drets i els deures, la civilització assenyala entre els dos una diferència i un contrast que salten a la vista de l'home menys intel·ligent, en el sentit que dóna gairebé tots els drets a una classe i gairebé tots els deures a l'altra”.

El pensador, economista, i polític alemany que, amb Karl Marx, va escriure el Manifest Comunista tenia raó, i la segueix tenint ara, quant a l'existència de classes socials, i en l'assignació de més drets als rics, i més deures als no rics. Però l’analogia dels ensenyaments del gran revolucionari amb l’assumpte que ens ocupa és la següent: Entre els bàrbars els pares/mares tenen tots els drets, mentre que en una democràcia civilitzada els fills menors d'edat gaudeixen d’una protecció reforçada, sempre tutelada judicialment i sense que la família deixi de tenir els seus drets que, per cert, també es defensen des del Servei de Menors de l’IMAS.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Graciela, fa mes de 4 anys

Sr Borras , usted no es padre , lo digo porque a sido usted mismo que a hecho referencia a ello
Asi que desde el arranque va muy mal encaminado , porque su nivel de empatia es NULO , pero no es nulo solo porque usted no tenga hij@s , sino porque le faltan datos
Que datos ? todos ; usted simplemente deja plasmada su opinion en este articulo , usted no hizo investigacion rigurosa de las "partes"
Usted desconoce las cifras , desconoce como se eligen a los funcionarios, desconoce a donde van a parar esos niños , desconoce el porque se les secuestra con la policia y sin una orden de un juez
Lo desconoce absolutamente todo , a mi usted como periodista me importa lo mismo que a usted lo padres y familiares de esos niños , nuestros niños
Imagino que en el Imas habra profesionales que saben hacer su trabajo muy bien , no voy a entrar en su juego de descalificar a lo que no esten de acuerdo conmigo , eso se lo dejo a usted
Ademas le hago una pregunta , como tendrian que reaccionar los padres y madres a los que se les arrebata sus hijos ?
creo que hacen lo correcto , luchar y luchar ..le pese a quien le pese , y como ya han perdido lo mas valioso que unos padres y madres pueden tener ( sus hijos ) ya han perdido el miedo tambien
con que mas se les puede castigar ?
Es increible el poco respeto que tiene usted hacia esas personas y sobre todo a esos niños y niñas que en definitiva son quienes lo sufren mas y no encuentran una explicasion logica debido a su tierna edad
Creo que es necesario que existan estas asociaciones , el dia que dejen de existir sera porque ya no habra tanto oscurantismo sobre el tema
sera porque tendran que cambiar las leyes , mirando siempre el beneficio del niño/a y su familia y no seguir engordando los bolsillos de cuatro patanes inescrupulosos y fijese que digo CUATRO , no meto a todos los gatos en una misma bolsa
espero que cuando vaya a escribir otro articulo sobre el tema ...al menos , sedocumente usted

Valoració:3menosmas
Per Infancia y Derecho, fa mes de 5 anys

Para cap ferrerico, de la Asociación:

Intentaremos dar la talla. Tenemos vocación de desaparecer. Cuando las cosas funcionen bien en las administraciones, el IMAS y las de otras comunidades en las que empezamos a influir, nos retiraremos con mucho gusto.

Valoració:60menosmas
Per cap ferrerico, fa mes de 5 anys

Els interrogants que relaciona SAMI són molt interessants i són només una part dels que cal plantejar-se respecte a la gestió i protocols d'actuació de l'IMAS.
El problema, al meu parer, és que només una associació amb molts de recursos de tot tipus i una direcció molt ferma, però també amb molt de seny i criteri podria tenir opcions de fer de contrapes crític a l'enorme potencial de recursos i prerrogatives legals amb què compta l'IMAS.
Un IMAS eficient i respectuós amb els drets dels menors i les seves família hauria de ser el primer interessat en que la seva tasca es desenvolupi amb transpariència i pugui ser controlada per la mateixa societat a la qual ha de servir.

Valoració:86menosmas
Per ramon, fa mes de 5 anys

impresentables demagogs i demagogues
-amb pancarta inclosa- a la manifestació que, amb motiu del Dia Internacional de la Dona,
Sobre estos dos párrafos: gracias por definirnos como impresentables demagogos y demagogas por lo que le contare un pequeño secreto sobre el valor añadido de la pancarta y era que nuestros hijos tutelados por la administración sepan que les queremos y ¿ sabe lo mejor? QUE NUESTROS HIJOS LO SABEN y seguiremos luchando por ellos, como no puede ser de otra manera

Valoració:78menosmas
Per Raimon, fa mes de 5 anys

El Sr. Martínez Regueira, si no estoy equivocado fue premio Derechos Humanos 2013 por su vida entregada a la atención de los menores, como pedagogo, psicólogo, filósofo, escritor y, sobre todo, Educador. Un respeto a su valiosa aportación.

Valoració:83menosmas
Per Raimon, fa mes de 5 anys

En el Govern Balear se estän planteando la destitución de la Consellera de Transparencia por ineficaz. En el IMAS también puede suceder. Son nuevos tiempos.

Por cierto que ello pende de la presidenta Salord del Consell de Menorca. Y pregunto:

¿Qué pasa con los menores retirados de sus familias en Menorca y las demás islas? ¿Son iguales que el IMAS, actúan de la misma manera? ¿Por qué no hay un IMAS menorquín o ibicenco, por ejemplo?

Valoració:86menosmas
Per Sofi, fa mes de 5 anys

A los trabajador es del IMAS admirado
por el articulista:

1. Qué es el IMAS?

2. Qué relación laboral tienen sus trabajadores?

3. Qué preparación tienen sus monitores?

4. Cuántos trabajadores hay por menor tutelado?

5. Cuántas familias se hacen cargo de un menor que no son familiares?

6. Cumplen los plazos de estancia y resolución que marcan las leyes autonómicas y estatales?

7. Los monitores están cualificados?

8. Las familias tienen designado abogado desde el primer momento?

9. Quién controla la actividad interna del IMAS?

10. Son conscientes que existe una Convención del Derecho del Niño?

Seguimos?

Valoració:90menosmas
Per Raiman, fa mes de 5 anys

@ Interesado: cuánta razón tienes.

Valoració:82menosmas
Per Interesado, fa mes de 5 anys

Solo decir que el panfleto no es de ninguna asociación sino de "un grupo de padres y madres afectados por la injusta y violenta retirada de sus hijos" que han decidido hacer propaganda de una Asociación que asesora y ayuda a las familias afectadas en Mallorca. No me cabe duda de que lo hacen bien, no tanto por la propaganda del panfleto, sino mas bien por el feroz ataque del sr. Borràs.

Valoració:80menosmas
Per SAMI, fa mes de 5 anys

Como Educador valenciano con familia mallorquina me han hecho llegar este artículo periodístico y otros recortes de hemeroteca y digo:

- A los numerosos políticos y personal de ese Instituto Mallorquín de ASUNTOS Sociales del Consejo de MALLORCA:

Tengan la decencia de quitar el letrero de la Institución que refleja "Llar o Casa de la Infancia" porque, visto lo visto, no le hacen honor y no vive, ahí, ningún niño o adolescente.

He leído las Memorias de los últimos tres años:

- ¿Cómo es posible que haya tantos niños en residencias y familias que no son las suyas?

. ¿Es que las familias -tios, abuelos, padrinos, primos adultos, no son también famila de esos niños? ¿No cuentan?

¿Por qué tardan años, años y más años para que los niños retornen con sus padres o familiares? ¿No les ayudan? ¿Por qué no se dice en las Memorias?

¿Por qué?

¿Es que no hay ninguna AUTORIDAD judicial o administrativa de verdad, competente, eficaz y eficiente para VER cómo está todo eso? Y arreglarlo, si es su caso. Claro está. ¿NO?

A mí no me extraña que se hable cada vez más de estos temas. La sociedad debe estar bien INFORMADA (con noticias contrastadas) para saber y conocer cómo se encuentra lo más preciado de este mundo: la INFANCIA y las FAMÍLIAS.

Valoració:90menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris