algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

FITUR i un tir a cada peu

Aquesta setmana comença la fira de turisme FITUR, i el lobby ja ha fet sebre que farà boicot al Govern de les Illes Balears. Que als grans hotelers no els hi agrada ni l'ecotaxa, ni el decret-llei de mesures urgents en matèria urbanística. Segons ha dit el senyor Escarrer (grup Melià), «ens pegam un tir a cada peu». Supòs que tampoc no li agrada que el Govern proposàs el col·lectiu de cambreres de pisos per a la medalla al mèrit turístic de l'Estat, o la proposta que hem fet aquesta setmana de què per pujar de categoria, els establiments hagin de comptar amb plantilles suficients, una qüestió de sentit comú que allò que ens hauria d'espantar és que no es tingués en compte fins ara.

Això de què ens pegam un tir a cada peu ho diu el mateix senyor qui no va dubtar a invertir en el seu moment a Cuba, darrer paradís socialista, amb hotels gestionats a mitges amb la revolució dels Castro (o per ser més exactes, una mica més del 50% en favor de l'estat cubà), i enfrontant-se fins i tot a les sancions dels Estats Units. I així i tot, no li ha anat gens malament, de fet Escarrer és un dels illencs de la darrera llista Forbes dels més «afortunats». Aquesta mateixa setmana, l'amo del grup Melià afirmava que Cuba és el país amb major seguretat jurídica del món, i òbviament les seves inversions i complexos hotelers parteixen en posició d'avantatge amb el procés d'apertura que ha iniciat aquesta illa del Carib.

Això mateix, i no cap obsessió antihotelera, és el que vull jo per a Mallorca i les Illes: que s'hi inverteixi amb objectius productius i no d'especulació; que no es miri con si fossin l'enemic els governs d'esquerres que tracten el lobby com un sector més, important si voleu, però no com «EL» sector; que s'aprofitin les magnífiques temporades turístiques que es preveuen per fer les reformes econòmiques i legislatives necessàries perquè el model vagi més enllà del sol i platja, però no per créixer més (perquè no ens enganem, no podem aguantar ni física ni humanament més turistes), sinó per avançar cap a un turisme amb valor afegit, respectuós amb el medi i la gent d'aquesta terra, i generador de prosperitat compartida.

No crec que res del que estigui plantejant el nou Govern de les Illes Balears s'aproximi a les condicions que el senyor Escarrer ha hagut d'assumir a Cuba tots aquests anys, ni que ningú no vulgui cap mal als hotelers ni a les seves inversions. Però sí que a diferència de l'anterior govern autonòmic, ara es planteja una visió oberta, democràtica i estratègica del que hauria de ser el turisme, que ha de ser un negoci i generar beneficis, sí, però que justament pel pes que té a la nostra economia i la nostra societat ha de ser més qualque cosa més que un negoci... I si ho feim bé, d'aquí uns anys serem un referent del turisme a la Mediterránea i el món, renovat i amb perspectives de futur per a tothom.

Potser si el lobby compartís encara que fos una mica aquest plantejament, milloraria la seva mala imatge davant la societat illenca, justament allà on varen començar a fer fortuna. No som ni jo ni altres qui feim malbé aquesta imatge, sinó l'afany permanent per voler fer veure qui comanda aquí, independentment de qui governa. I a Cuba, ...no manava Fidel?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Margalida, fa mes de 5 anys

David Abril, que els hotelers estan contra qualsevol mesura que prengui qualsevol govern que no sigui del PP, ja ho sabem. Nosaltres no ens llepam el dit, ja som adults. El que ens has d'explicar és perquè els ecologistes i altres partits d'esquerra veuen tou aquest ·"impost ecològic" que voleu posar. A més a més, encara esperam que publiquis un article que tracti sobre el fracàs electoral de la candidatura de Toni Verger, el director de campanya del qual eres tu, si mal no record.

Valoració:-3menosmas
Per Joan, fa mes de 5 anys

Si tenen collons, ja m'agradaria veure com n'Escarrer i cia posen un recurs contra la Generalitat o contra l'Estat francès o els Lands alemanys per les seves respectives ecotaxes.

Està ben clar que la Taxe de sejour francesa te molt mes "glamour" que la nostra ecotaxa.

Valoració:4menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Si, i sobretot, molt important el detall de que sigui prosperitat COMPARTIDA com diu en David Abril. Que la disfrutem un poc tots els illencs enlloc de només un molt els quatre hotelers grossos de sempre.

Valoració:3menosmas
Per Idò sí., fa mes de 5 anys

Però no veis, mallorquins despistats, que això de l'ecotaxa és bo per als altres territoris peninsulars i de l'estranger, que la cobren sense problemes però que per a les Illes Balears serà un desastre? Als turistes no els afecta gaire que quan van a Catalunya o a Madrid o a Marbella o a la Costa Blava els cobrin un euro per dia d'estança, però a Mallorca això és intolerable, i no vendran, i haurem de tancar infinitat d'hotels, i augmentarà l'atur, la ruïna! No ho creis? Idò escoltau els hotelers, que ho tenen ben clar.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris