Després del 20 de desembre, què ens espera?

Començam l'any amb incerteses... el procés català ha reprès el seu camí, lluny de la convocatòria de noves eleccions. Un acord al darrer moment, un nou President de la Generalitat, un acord per a un govern estable que dugui a bon port la travessia cap a la independència. Una bona notícia per als sobiranistes d'arreu de l'Estat i la pitjor possible per a l'espanyolisme.

A l'Estat espanyol la incertesa es manté. Ens podem trobar amb una cita electoral per als propers mesos, depenent dels terminis oficials una vegada constituïdes les corts espanyoles. Els resultats del 20 de desembre han estat prou sorprenents. Esperàvem la fi del bipartidisme, sabiem que seria substituït pel quatri-partit, aquesta fórmula omnipresent a les cadenes públiques i privades en els dies previs a les eleccions.

Una campanya electoral amb debats múltiples i amb silencis clamorosos: ni una paraula sobre com enfrontar el tema de Catalunya, ni una paraula sobre Europa... ja ningú recordava els exemples dels països propers, ni Grècia amb Syriza, ni Portugal, ni França.

Ara tenim la dreta dividida en dues forces que sumades no donen per formar govern. Les esquerres del PSOE i Podemos tampoc. Necessiten sumar més forces sobiranistes. I ara què feim? Millor dit què faran?

Hem de recordar el missatge del cap d'Estat i de les forces armades, Felip VIè parlant de la indissolubilitat de la nació espanyola, en el marc del palau reial, per si qualcú s'havia pensat que seria un monarca modern i proper. Aquests dies serà notícia la seva germana, no crec que tingui ganes de fer molts comentaris.

El PP només veu un gran acord com a Alemanya, amb PSOE i Ciudadanos... per continuar les mateixes polítiques econòmiques i salvar la unitat d'Espaya, apel·larà a la responsabilitat “institucional” dels socialistes que tan bé els ha anat quan ha estat necessari, recordem la modificació de la Constitució feta el 2010.

El PSOE es manté dividit entre les dues parts, tant per quines polítiques econòmiques i socials vol aplicar com pel model territorial de l'Estat. Serà capaç d'acceptar el referèndum a Catalunya i pactar amb Podemos o preferirà abstenir-se en el debat d'investidura i possibilitar un govern de dretes,amb en Rajoy de President?

Podemos ha marcat una línia vermella, el referèndum a Catalunya, que sense deixar clar el dret a decidir de tots els pobles de l'Estat que ho demanin, en aquests moments es converteix en una barrera difícil de botar, pel PSOE i òbviament per tots els altres.

En definitiva en poques setmanes veurem si és possible un molt difícil govern PSOE-Podemos amb el suport de forces sobiranistes o un govern presidit per Rajoy amb l'abstenció del PSOE a la investidura, o eleccions anticipades.

Algú encara dubta que el règim que va néixer amb la Constitució de 1978 està en crisi profunda?Hi haurà forces polítiques i econòmiques capaces de superar aquesta crisi amb una mera reforma, o serà necessària una ruptura democràtica en profunditat?

Vivim moments històrics plens d'incerteses i també d'esperances.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris