muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

El mallorquí emprenyat

Alguns estudis i enquestes fets públics, i d'altres que no ho han estat, demostren que emergeix amb força en la societat de les Illes Balears un nou perfil de ciutadà: l'illenc emprenyat. El mallorquí emprenyat, a Mallorca.

El mallorquí emprenyat —i la mallorquina emprenyada— comença a prendre consciència que les Illes Balears són maltractades i espoliades econòmicament per l'Estat espanyol, que els imposa una relació colonial. Un Estat que es queda la meitat de la riquesa que produeix cadascú de nosaltres. Que espolia financerament la gent que viu a les Balears. Que presta els doblers que nosaltres produïm a les institucions d'aquí i els cobra interessos pel «préstec». Que no inverteix allò necessari perquè la nostra indústria (la turística i d'altres) pugui continuar sent capdavantera i pugui continuar sent productiva.

El mallorquí emprenyat comprova, perplex, que els seus pares reben pensions inferiors a les que reben els pensionistes espanyols i que els seus fills estudien en condicions molt pitjors que les dels estudiants d'altres comunitats de l'Estat espanyol.

El mallorquí emprenyat està molt emprenyat amb l'Estat espanyol... i una mica amb ell mateix, per no haver-se emprenyat molt abans.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorqui mólt emprenyat, fa mes de 5 anys

Molt bon article. Jo també son un mallorquí emprenyat!

Valoració:1menosmas
Per arg, fa mes de 5 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:0menosmas
Per Maria Joana Cladera, fa mes de 5 anys

El canvi social del que parla en tomeu Martí, és evident. Hi ha molta gent, jo ho veig en gent de la tercera edat, que s'han afartat dels espanyols i de la seva estafa permanent. A aquestes eleccions generals se notarà. MÉS treura 2 diputats i El PI 1.

Valoració:4menosmas
Per tontorrón, fa mes de 5 anys

He de suponer que tanto tu papá como tu mamá son "trolls". Y lo supongo ya que estoy convencido que hablan, escriben y leen en castellano.

Valoració:0menosmas
Per pepet, fa mes de 5 anys

Així m'agrada Tomeuet, un poc de benzina dis es foc. Però ves viu no fos cosa que et secorrassis es collons, que te penjen massa.

Valoració:-5menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

No se poren dir mes desbarats
En mientes te tota sa raó , cobras segons lo que has cotizat , no segons a hont vius
I lo des " prestec" son ses mateixas paraules des teu Amo de despusahir , en Mas ho digué per t.v.

Valoració:-5menosmas
Per Arruix, fa mes de 5 anys

Sort que els emprenyats/amargats sou nomès quatre rates pancatalanistes

Valoració:-5menosmas
Per slort, fa mes de 5 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:5menosmas
Per mientes, fa mes de 5 anys

Mientes, y lo sabes.

Los que reciben pensiones bajas será debido a su historial laboral. Aquí y en Insulindia.

Yo sé de pensionistas que cobran más de 2.000 euros netos, repito lo de "netos", cada mes. Naturalmente han cotizado toda su vida y en cantidades importantes.

Mientes, y lo sabes,

Además, un extranjero como tú, ¿qué conyo le puede importar lo que ocurre en un país que no es el tuyo?. Ocúpate del tuyo que hay mucha tela por cortar.

Valoració:0menosmas
Per Severino, fa mes de 5 anys

Avui no tenies molt de temps per escriure, eh Tomevet?

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris