muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

La pervivència del franquisme

Quaranta anys després el franquisme continua molt present a la nostra societat tant en comportaments i inèrcies com en el que es pot veure a la realitat quotidiana des de l'horari a la paga extra d'estiu. Si parlem de partits polítics el Partit Popular i Ciutadans continuen sense condemnar la dictadura, mentre que el PSOE quan ha governat tampoc ha estat capaç d'actuar amb valentia per rompre amb el franquisme. Inclòs fa uns dies l'Ajuntament de Torregrossa governat per Esquerra Republicana de Catalunya va vetar una ponència d'un historiador a unes jornades d’història local sobre el cost humà de la Guerra Civil al poble amb l’argument de preservar la pau social.

Encara es publiquen esqueles i es fan misses d'homenatge al dictador feixista i existeixen carrers i monuments dedicats al franquisme com el "Valle de los Caídos". Us imagineu a Alemanya una tomba de Hitler feta per presoners jueus on es realitzessin actes d'exaltació feixista i que fos mantinguda pels imposts de tots amb 1,5 milions d'euros cada any? Doncs aquest és la trista realitat d'Espanya. Després de quaranta anys de democràcia i a pesar de totes les condemnes realitzades per l'ONU 88.000 persones segueixen enterrades en fosses franquistes.

Un dels suports del franquisme va ser l'església i el seu nacionalcatolicisme encara és molt present avui en dia, a pesar que teòricament l'estat és aconfessional. L’Església catòlica és la principal propietària de béns immobles a tot l’Estat però és la que menys impostos paga en aquest sentit amb l'aquiescència fins ara de PP i PSOE. És l’única institució que rep directament diners dels impostos dels ciutadans, a través de l’IRPF, i a més a més entre tots financem les seves activitats i edificis, l'assignatura de religió és d'oferta obligatòria i avaluable i tots paguem els sous de professors de doctrina catòlica, capellans castrenses o hospitalaris. Es condecora a verges, ministres juren amb la bíblia, es fan funerals d'estat catòlics... Com regidor he vist com inclòs el PSOE i el PSM fa vuit anys no donaven suport a una moció que vam presentar per llevar el crucifix de la sala de plens i encara avui en dia ens trobem com Ajuntaments teòricament governats per forces progressistes com el de Pollença no separen actes institucionals i religiosos.

Altre suport del franquisme va ser l'exèrcit, al seu moment es va deixar fora de l’amnistia els membres de la Unió Militar Democràtica (UMD) condemnats per haver apostat per la democràcia durant el franquisme i avui en dia l'exèrcit encara destaca per la seva opacitat i per una justícia militar amb tics clarament franquistes com han demostrat les seves sentències davant denúncies de corrupció, abusos sexuals i laborals. L’última reforma disciplinària militar del PP manté l’arrest sense tutela judicial per als militars, contravenint el Conveni Europeu dels Drets Humans, i el nou codi penal militar amplia la seva jurisdicció per jutjar delictes ordinaris comesos per militars, i fins i tot introdueix l’indefinit agreujant de "conflicte armat" que podrà permetre que els tribunals militars jutgin civils. Però la més greu pervivència del franquisme a aquest tema sense dubte es troba a l'article 8 de la constitució espanyola que atorga a l'exèrcit la missió de garantir la sobirania i independència d'Espanya, i defensar-ne la integritat territorial i l'ordenament constitucional. Un article que aquests darrers temps ha estat invocat per militars i polítics per demanar una intervenció militar a Catalunya. Si ens referim a situacions més concretes i properes al meu municipi, Pollença, encara hi ha una part ocupada militarment, expropiada durant la guerra per fer un aeròdrom militar i poder bombardejar la zona republicana i que avui serveix fonamentalment com zona d'esbarjo dels militars tancada a la resta de ciutadans.

I respecte al tercer gran suport del franquisme, l'empresarial, moltes de les grans fortunes d’avui dia es van ampliar o es van crear directament a partir dels robatoris que es van fer durant la guerra i posterior repressió econòmica mitjançant la Llei de Responsabilitats Polítiques; March, Lara, Cortina que l'han utilitzat per destrossar Formentor, KoplowitzFierro, Fenosa, Coca, HuarteAgroman... Us imagineu si a més de demanar la desaparició dels símbols externs del franquisme hi hagués un govern que demanés retornar tot el que van robar?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per tanmateix, fa mes de 5 anys

I de la mateixa manera que vaig escriure el que vaig escriure fa 2 dies, també he de dir que això que avui ha fet l'exèrcit per devers l'Almudaina és una provocació.

Valoració:0menosmas
Per Pepe Garcia, fa mes de 5 anys

Tanmateix rellegeix l'article no dic que sigui una assignatura obligatòria dic que és d'oferta obligatòria que no és el mateix.
Evidentment hi ha temes que venen d'époques anteriors al franquisme però que amb la II República es començaven a superar i amb el franquisme es van reprendre i que l'actual democràcia no ha sabut canviar.
No crec que als Estats Units hagi espais expropiats per l'exèrcit per esbarjo dels militars. Però si no m'especifiques no et puc contestar.
No es tracta de gratar al passat es tracta precisament de ser a la fi un estat democràtic propi del segle XXI.

Valoració:0menosmas
Per tanmateix, fa mes de 5 anys

D'on has tret que la religió és una assignatura obligatòria? La LOMCE la proposa com d'oferta OPTATIVA.
I tot el que comentes sobre els militars no és una herència exclusiva del franquisme. Molt dels detalls que comentes també es donen en l'estament militar d'altres països (Estats Units, per exemple, que no crec que tengui reminiscències franquistes)

El gran problema actual és que molts de polítics, quan se queden sense arguments, se posen a gratar en el passat, i així tapar la seva incompetència.

Valoració:-1menosmas
Per Toni, fa mes de 5 anys

Hi ha que llegir "De una Isla no se puede escapar" d'en Jean A. Schalekamp per sabre de primera ma el que va ser l'horror falangista (franquista) a Mallorca. Imagineu-vos que el partit d'en Hitler seguis legal i actiu a l’Alemanya actual. Idò a España la Falange es ben legal encara. Això ho diu tot. ¿no?

Valoració:4menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

També el llinatge Franco ès de origen jueu i tal vegada Bahamonde també.
Sobre el complot "judeo-masónico" den Franco el podia usar per raons polítiques, ja que si perseguia maçons exotèrics (no confondre amb esotèrics) o sigui maçons de poca monta era més bé per tàctica política, per fer veure que no era maçó.

Valoració:-1menosmas
Per Pepe García, fa mes de 5 anys

"Castella mos roba" sembla que vius a una realitat paral·lela on la història ficció ocupa un lloc important.

Valoració:2menosmas
Per Idò sí., fa mes de 5 anys

Vaja, "Castella mos roba", i d'on has tret que tots aquests funests personatges eren jueus i sionistes? A veure si ara resultarà que el famós "complot judeo-masónico" d'en Franco era més gros del que es deia?. A mi em sembla molt gros, això. Jo el que veig clar és que el franquisme encara té força, i que estarem molts d'anys a veure'l extingit del tot.

Valoració:2menosmas
Per Idò sí., fa mes de 5 anys

Vaja, "Castella mos roba", i d'on has tret que tots aquests funests personatges eren jueus i sionistes? A veure si ara resultarà que el famós "complot judeo-masónico" d'en Franco era més gros del que es deia?. A mi em sembla molt gros, això. Jo el que veig clar és que el franquisme encara té força, i que estarem molts d'anys a veure'l extingit del tot.

Valoració:2menosmas
Per somiserem, fa mes de 5 anys

El franquisme va de bracet dels partits estatals, PPSOEC´s.

Valoració:4menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

L'article està ple de tòpics.
En quan an el coneixement de la història recent, o sigui lo que passà, posem els cent darrers anys no coincideix el articulista amb la realitat.
1. Primer, Hitler era jueu, un autèntic servidor del sionisme, fundador del Estat de Israel.
2. Stalin, Lenin, Krutxev i tota la nomenclaruta soviètica era jueva i tots sionistes.
3. No hi cap dirigent de primer orde que no sigui aprovat per el sionisme.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris