nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

L’argumentari gonellista demostra la catalanitat de Mallorca

A un dels articles anteriors un simpàtic anònim em va voler donar una lliçó sobre el fet que Mallorca no tenia res a veure amb Catalunya, que jo no sabia història, que en el Privilegi de Gaeta s’atorgava que el regne de Mallorca: “en res en lo món sia sotmès al Principat de Catalunya ne a l’observància de llurs constitucions ne usatges”. Després aquest amable comentarista em treia defora de Mallorca, m’enviava al Principat i em deia que allà amb el meu sou de merda em presentàs a president de Catalunya. Era real el que escrivia sobre el que va passar a Gaeta en el regne de Nàpols. El que no sabia, o no volia saber, aquesta persona anònima era que aquest Privilegi, usat pels gonellistes, és la més gran demostració de la catalanitat del regne de Mallorca.

La conquista de Mallorca es va dur a terme el 1229 per tropes de nobles catalans i va ser repoblada majoritàriament per catalans del Rosselló, l’Empordà i Barcelona, mentre regnava Jaume I, el Conqueridor. Com a moltes famílies, varen succeir problemes d’herències. Jaume I va deixar tots els regnes de la Corona d’Aragó al seu fill Pere II (Pere III per a Aragó) el Gran, excepte el regne de Mallorca, que no se sap per què el va deixar al seu fill Jaume II. Aquest rei havia de ser subsidiari del d’Aragó, i a més, tenia els territoris del Rosselló, la Cerdanya i el senyoriu de Montpeller, i la seu del rei es trobava a Perpinyà, palau que encara avui es pot visitar. Jaume II no va fer cas de la subsidiarietat i, a més, es va aliar amb els francesos i el Papat en contra del seu germà. Després de molts enfrontaments i qüestions no resoltes, regnant ja Jaume III a Mallorca, Pere III (Pere IV per a Aragó), el Cerimoniós, el 1349 el va vèncer a la batalla de Llucmajor i va annexionar el regne de Mallorca a la Corona d’Aragó. Mallorca era considerada ben catalana i el poble mallorquí estava format majoritàriament per catalans. El 1365, Pere III va concedir el privilegi als mallorquins de ser considerats catalans, que poguessin regir-se pel dret català, les constitucions i els usatges de Barcelona. Es va concedir gràcies al Privilegi de Sant Feliu de Guíxols.

Durant molts anys es varen regir d’aquesta manera, encara que les elits mallorquines no estaven massa conformes, perquè molts de problemes s’havien de resoldre a Barcelona i varen acabar per no enviar representants mallorquins a les Corts de Barcelona, cosa que sí feien Menorca i Eivissa, per desmarcar-se del centralisme mallorquí. Encara en el Compromís de Casp, el 1412, per escollir nou rei d’Aragó es varen enviar tres representants d’Aragó, tres de València i tres del Principat (els mallorquins estaven representats pels seus germans catalans).

Davant les protestes de la noblesa mallorquina, Alfons el Magnànim, el 1435, va atorgar a Mallorca el Privilegi de Gaeta que suspenia el dret català i se substituïa pel dret romà i per una adaptació mallorquina als usatges i constitucions catalanes, que varen funcionar fins al 1715, quan Castella ens els va arrabassar per dret de conquesta. I és en aquest Privilegi que apareix l’escrit que es troba en cursiva al primer paràgraf.

He fet un resum molt succint de la història de Mallorca, unida al Principat de Catalunya, que és una història de reis i governs, però els que varen reconquerir Mallorca eren catalans, els que la varen repoblar eren catalans, el poble de Mallorca era català. Les disputes i vicissituds varen fer que durant un temps els governants i les elits es poguessin emancipar, mentre el poble continuava essent el mateix, català. L’argument gonellista d’usar el Privilegi de Gaeta no fa res més que reforçar la catalanitat de Mallorca.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 5 anys

La ignarancie...............
Curt mes que curt , si agafes es D C V B de Alcover -Moll i ten vas a sa pagine 548 hi trobaras
Hont adv. V. On
Curt mes que curt
An es meu poble te dirian pur- beneit tot amb una paraula
A tu no es que te suspenguesin es que te fotrian defora de sa escola

Valoració:-7menosmas
Per LA IGNORÀNCIA ÉS AGOSARADA, fa mes de 5 anys

Ai Guillem... Suspendries S ´ESO...
Mira que escriure on amb hac i ena final ... només amb aquesta basta per veure la teva cultura. A partir d´aquí, ja pots suposar que no ens podem fiar de la resta de comentari.

Com que sou tan pardals els que no voleu ser catalans, que consti que jo vos concedesc la independència en voler, perquè som més demòcrata que voltros que voleu imposar xorrades, no heu après a escriure i sou uns analfabets ignorants...
Això sí, agosarats molt.

Valoració:16menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

Si no ets historiador ,
Corona nomes hi havia sa de Aragõ , per lo que si anomenes es reis , ho son en referencia a Aragó, i si es aixi , Pere Ii era el catolic i en Pere III era el gran.
Tot lo demés es embuià sa troca, i voler sobrevalorar Catalunya i obviar Aragó
I Pere IV era el del punyalet es que va mata es regne de Mallorques i el va incorporar a Aragó, i ningú se quexa de aixó pero si i molt de sa Nova Planta

Valoració:-11menosmas
Per Joan Lladonet, fa mes de 5 anys

Jo no som historiador ni pretenc esser-ho, només pretenc estar informat perquè no m'enganin. Ja sé que la repoblació només va ser majoritàriament catalana i no total, però a l'article volia deixar clar la catalanitat de Mallorca. Respecte dels llinatges, hi ha molt a dir. Només et parlaré del primer que has citat: Bover. En Francesc de Borja Moll al sel llibre "Els llinatges catalans". parlar d'aquest llinatge que s'ha anat modificant i cita: Bover, Bové, Bobé, Bubé i Boher i diu: Variants del substantiu bover, nom del guardià dels bous. I a l'Enciclopèdia de cognoms catalans hi trobam el següent: BOVÉ ORIGEN I SIGNIFICAT Aquest cognom procedeix del nom que designava el càrrec de guardià de bous. Deriva del llatí boariu, que significa el mateix. Són molt abundants els cognoms procedents de càrrecs, oficis o professions, car, a l'Edat Mitjana, tenien un gran valor per a individualitzar persones, sobre tot en llocs poc poblats, on la professió era exercida per un sol individu. COGNOMS DERIVATS Les formes Bové, Bobé, Bubé, Boher i Bover, són equivalents, malgrat les diferències existents en llur grafia. Per tant, tenen el mateix origen i escut heràldic. LLINATGE I HISTÒRIA Alguns autors diuen que aquest llinatge procedeix d'Anglaterra. Vidal Bové va servir al rei Jaume I d'Aragó a la conquesta de Mallorca. La ciutat de Palma celebra anualment sufragis per aquest cavaller, agraïda per alliberar-la dels àrabs. Dalmau Bové "juris utriusque Doctor" i assessor de la governació de Mallorca, va rebre, per part del rei Felip II privilegi de noblesa, éssent anomenat capità de cavalleria, amb una franquicia a les contribucions i allotjaments. Aquests privilegis els va mantenir la família, fins l'abolició dels feus de Mallorca, decretada per Felip V el 1718. D'aquesta branca era Joaquim Maria Bové i Rosselló, cavaller de l'Orde de Calatrava, que va ser bibliotecari honorari nacional i autor d'un conegut "Nobiliario Mallorquín". ARMES De....... dos bous passant i afrontats de..... sobremuntats de tres estrelles de.... Així consten a l'obra de Ferran de Sagarra "Sigil.lografia Catalana". Altres tenen, un bou sallent de sable; vorada llisa de sable. Així consten a "El Solar Catalán, Valenciano y Balear".

Valoració:12menosmas
Per Toni, fa mes de 5 anys

Completament d'acord en què compartim cultura i llengua amb Catalunya... però obviar la repoblació de Mallorca, que va tenir lloc en gran mesura al llarg dels segles XIV i XV, i en bona part des dels territoris cristians veïnats, també és obviar la història... Recordem que molts llinatges mallorquins són ben catalans, però també ho són francesos (Bover, Duran), sards (Melis), italians (Fornaris, Rigo, Crespí), aragonesos, bascs (Bisquerra) i castellans (Garcies, Carrió). No ser imparcial és un regal d'arguments al bàndol contrari i als ignorants.

Valoració:0menosmas
Per Guillem, fa mes de 5 anys

Article comparable a escrits gonelles. Deixar de banda que hi hagué participació de nobles d'altres indrets de la Corona d'Aragó (del Regne) i repoblació de més territoris cristians pròxims és manipular la història. Si bé es ver que la majoria de nobles -i per tant propietaris feudataris del rei gràcies a la participació de la conquesta- eren catalans i per tant dins la creació d'una nova societat és normal que la cultura catalana sigui la predominant, donat que és la de la majoria de les elits socials. Ara bé que aquí només venguéssin catalans és una exageració pròpia de la historiografia catalanista de fa 30-40 anys. Així com la societat illenca d'avui en dia es diferent a la catalana, en aquells temps -en certs aspectes- també ho era.

Ni catalans ni gonelles: Hi ha un punt intermig que no és ni una cosa ni l'altra i la majoria de la gent hi és pròxima.

Valoració:-8menosmas
Per Dignitat, fa mes de 5 anys

Visca Mallorca lliure de feixisme pancatalanista!

Som mallorquins! Mai catalufos!

Valoració:-27menosmas
Per Guiem, fa mes de 5 anys

El 1435 es mallorquins ja estaven farts de ses imposicions catalanes , i com que es Magnanim no trepitjà mai Mallorca, mos dona es dret romá i es privilegi
Es primers que encalçareu es Borbons vareu ser en Claris i voltros que fabricareu (perdereu) es Roselló perdó sa Catalunya nord
En Felip tenia mes drets succesoris que Carlos de Austria i mos afeitá , no per dret de conquesta , ja que no conquerí res, va castigar es traidors que li havien jurat feeldat

Valoració:-22menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

Assignar el nom de Espanya a Castella ès incorrecte, igual que no se pot assignar el nom de Espanya a Portugal, Andorra i Gibraltar.

Digues-li Castella i repeteix cent vegades Castella, Castella, ......

Valoració:3menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

El comte de Tolosa.
El comte de Barcelona
El comte de Castella.

Per tant se ha de anomenar an els estats actuals:
Anglaterra, França, Castella o Madrid, o estats que ja no ho són com Mallorca, Barcelona, Tolosa, Lleó.

En llloc de usar el nom de Corona de Aragó se ha de usar estats del comte de Barcelona o Barcelona.

Els regnes de Aragó i València eren propietat del comte de Barcelona o sigui que el nom del estat del comte de Barcelona sería Barcelona, igual que antigament existia Roma, Carthago i ara existeix Guatemala, capital Guatemala, Mèxic, capital Mèxic, Tunis, capital Tunis.

Mallorca, capital Palma, antigament Mallorca.

Assignar el nom de Espanya a Castella ès incorrecte, igual que no se pot assignar el nom de Escandinàvia a Suècia.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris