muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

006 amb llicència per normalitzar (poc)

Aquests dies d'estrena de la nova pel·lícula de l'Agent 007, hem sabut, amb gran decepció, que el Govern dedicarà el 0,06 a política lingüística.

La Direcció General de Política Lingüística disposarà, segons el projecte de pressuposts per a l'any 2016 d'un total de 2.828.715 euros, dels quals 1.036.000 euros seran per promoure i dinamitzar l'ús del català. És a dir 2 euros per habitant.

Farem un esforç de contenció i repetirem alguns dels arguments que hem expressat des d'aquesta mateixa tribuna.

  • Allò que ens serveix per valorar la voluntat i les prioritats d'un govern no són el seu programa ni els seus discursos, sinó el seu pressupost.

  • Quan es diu que la prioritat del Govern són les polítiques socials, cal recordar-los que la política lingüística és una política social. Política lingüística és: el règim lingüístic de les institucions; la garantia dels drets lingüístics de tots els ciutadans; la integració dels nouvinguts; el suport a la creació en la nostra llengua; la projecció exterior d'aquestes creacions; la coordinació amb la resta de territoris de parla catalana; la recuperació de la presència del català a l'Administració pública, als mitjans de comunicació, a l'escola i la introducció en el món sociolaboral...

  • La necessitat de «normalització» o de recuperació de la llengua catalana no és fruit d'un atzar capriciós o d'una casualitat, respon a uns fets històrics indiscutibles: si la situació de la llengua catalana avui no és la de plenitud que li correspon, és perquè des de l’estat espanyol durant molts d’anys ha invertit moltíssims recursos (també econòmics: l’equivalent a milers de milions d’euros) a intentar exterminar-la.

El 0,06 del pressupost demostra una voluntat política mínima que no respon a la necessitat, ni a la justícia, ni a les expectatives, ni per descomptat, a les demandes dels votants dels partits que formen el Govern.

Per molta confiança que tenguem en la Directora General, el 006 li confereix poc marge. Poca llicència per normalitzar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xisca, fa mes de 5 anys

Això també es paga amb els meus , i lluny de sofrir retallades, com la nostra llengua, ha augmentat cada any el seu pressupost durant aquests darrers anys de crisi. I això que es una llengua forta que no està en perill. Vergonya feis els que criticau l'OCB, que treu W davant la seva feina a força de centenars de voluntaris. : El Instituto Cervantes contará el próximo año con un presupuesto de 115,37 millones de euros, lo que supondrá un incremento del 0,4 % respecto a los 114,85 millones de 2015. Las transferencias del Estado a la institución pasarán de 54 a 65 millones de euros, un aumento del 20 %. Estos son algunos de los datos adelantados por el director del Instituto, Víctor García de la Concha, ante la Comisión de Asuntos Exteriores del Congreso de los Diputados.

Valoració:0menosmas
Per ||*||, fa mes de 5 anys

Fa falta un estat català potent que apliqui les polítiques necessàries per a la ciutadania.


http://dbalears.cat/balears/2015/10/31/287546/assemblea-sobiranista-mallorca-treballara-per-construir-republica-dels-paisos-catalans.html

Valoració:2menosmas
Per Dant, fa mes de 5 anys

A veure, que hi ha genteta amb un capet molt petitet. 0'06 per cent del pressupost a normalització lingüistica éw una miseria. El govern balear dedica més dwl 80% a educació i a sanitat, com és logic

Valoració:5menosmas
Per per a Bdb, fa mes de 5 anys

I qui ha xerrat aqui del govern espanyol? Aquibxerram d'alló que ha destinat el govern BALEAR.
En cas que fos veritat aixo que dius del govern espanyol,no ho dubto simplement ho desconeixo...... vol dir que aixo si ho podem imitar (al estat opresor) i fer nosaltres el mateix? I destinar tb mes a la questio identitaria que a serveis socials?????? Que et diferencia a tu donç u al govern espanyol?

Valoració:-7menosmas
Per set claus, fa mes de 5 anys

Me gustaría saber cuánto se ha embolsado la Obra Cultural Barcelonina (O.C.B.), durante los nefastos años de los Pactos de Progrés (Qué coña), más lo que chuparan en el presente, para qué ha servido y quienes se han omplit ses butxaques. No lo sabremos nunca. Y, además, con parte de mis impuestos (Mira si som cap de fava)

Valoració:-1menosmas
Per BdD, fa mes de 5 anys

Als que signau com a Subvencions, dariofo, Dario no te enteres i Pitagoras,

Teniu present que l'única administració europea que destina més recursos a qüestions identitàries que a serveis socials de tota la Unió Europea és el Govern Espanyol.

Valoració:4menosmas
Per Pitagoras, fa mes de 5 anys

Hi ha una alternativa per normalitzar la nostra llengua molt més barata i eficient que la de destinar recursos a ajudar-la: fer-la obligatòria per tot. És el que fan els estats. Funciona molt bé.

Valoració:5menosmas
Per Dario no te enteres, fa mes de 5 anys

@dariofo
Apreciat Dario, no t'enteres. No veus que per en Tomeu el que és primordial és el seu negoci?

Valoració:-3menosmas
Per dariofo, fa mes de 5 anys

Que hem podrieu dir quina es sa partida cap a l'ajuda a la dependecia? O quina partida es guarda per destinar a associacions de veïnats o casals de barri o llars de persones majors? Centres de dia? Escoletes municipals etc etc.
En tenir comparacions podrem opinar si la partida per a la normalitzacio de la llegua es justa o no.
Pero el primer es el primer.

Valoració:-4menosmas
Per Subvencions, fa mes de 5 anys

Uep Tomeu,, que és que esperaves poder tenir una subvenció més gran per aquest TBO?

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris