Aquests dies d'estrena de la nova pel·lícula de l'Agent 007, hem sabut, amb gran decepció, que el Govern dedicarà el 0,06 a política lingüística.
La Direcció General de Política Lingüística disposarà, segons el projecte de pressuposts per a l'any 2016 d'un total de 2.828.715 euros, dels quals 1.036.000 euros seran per promoure i dinamitzar l'ús del català. És a dir 2 euros per habitant.
Farem un esforç de contenció i repetirem alguns dels arguments que hem expressat des d'aquesta mateixa tribuna.
-
Allò que ens serveix per valorar la voluntat i les prioritats d'un govern no són el seu programa ni els seus discursos, sinó el seu pressupost.
-
Quan es diu que la prioritat del Govern són les polítiques socials, cal recordar-los que la política lingüística és una política social. Política lingüística és: el règim lingüístic de les institucions; la garantia dels drets lingüístics de tots els ciutadans; la integració dels nouvinguts; el suport a la creació en la nostra llengua; la projecció exterior d'aquestes creacions; la coordinació amb la resta de territoris de parla catalana; la recuperació de la presència del català a l'Administració pública, als mitjans de comunicació, a l'escola i la introducció en el món sociolaboral...
-
La necessitat de «normalització» o de recuperació de la llengua catalana no és fruit d'un atzar capriciós o d'una casualitat, respon a uns fets històrics indiscutibles: si la situació de la llengua catalana avui no és la de plenitud que li correspon, és perquè des de l’estat espanyol durant molts d’anys ha invertit moltíssims recursos (també econòmics: l’equivalent a milers de milions d’euros) a intentar exterminar-la.
El 0,06 del pressupost demostra una voluntat política mínima que no respon a la necessitat, ni a la justícia, ni a les expectatives, ni per descomptat, a les demandes dels votants dels partits que formen el Govern.
Per molta confiança que tenguem en la Directora General, el 006 li confereix poc marge. Poca llicència per normalitzar.
Això també es paga amb els meus , i lluny de sofrir retallades, com la nostra llengua, ha augmentat cada any el seu pressupost durant aquests darrers anys de crisi. I això que es una llengua forta que no està en perill. Vergonya feis els que criticau l'OCB, que treu W davant la seva feina a força de centenars de voluntaris. : El Instituto Cervantes contará el próximo año con un presupuesto de 115,37 millones de euros, lo que supondrá un incremento del 0,4 % respecto a los 114,85 millones de 2015. Las transferencias del Estado a la institución pasarán de 54 a 65 millones de euros, un aumento del 20 %. Estos son algunos de los datos adelantados por el director del Instituto, Víctor García de la Concha, ante la Comisión de Asuntos Exteriores del Congreso de los Diputados.