nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

El General Aznar dispara contra la Feixina

Antecedents: dia vint-i-quatre d’octubre passat el General de División Comandante General de Baleares, el senyor Fernando Aznar Ladrón de Guevara va escriure un article, titulat Inca y lo militar, en un diari de Palma que ens informa de la celebració en aquest municipi del centenari de la inauguració del quarter General Luque. En el seu article, el general Aznar ens fa un extens resum de la història d’aquest enclavament militar, amb tot de detalls, des de la inauguració, passant per diverses vicissituds; des de la pèrdua de les colònies espanyoles fins a les repercussions que també tengué per al quarter la guerra entre el Japó i Rússia l’any 1904, ben mirat males d’entendre; les diverses condecoracions que varen obtenir alguns militars que hi estigueren destinats; les diferents divisions que hi han anat a parar... Pel que fa als anys que van de 1931 a 1939 el general despatxa el període amb aquest paràgraf: El Regimiento de Infanteria ‘Inca’ nº 62 permaneció en su ciudad hasta el año 1931 en que fue disuelto. Se recreó 1939, esta vez como Regimiento de Infanteria ‘Inca’ nº. 60. És curiós d’observar un detall, Fernando Aznar, igual que els defensors del monument feixista de Sa Feixina, també apel·la a les subscripcions populars que suposadament i de manera voluntària ajudaren a finançar la construcció de l’edifici casernari inquer.

El que passa és que en aquest quarter des de l’any 1936 fins a ben entrada la postguerra hi ocorregueren altres coses que hem pogut saber gràcies als arxius de Memòria de Mallorca. Per exemple que dia 19 de juliol de 1936 foren detingudes diverses persones, moltes, que varen ser traslladades al quarter General Luque d’Inca; allí les interrogaren i les torturaren, després les dugueren a una presó improvisada d’Inca (el convent de Santo Domingo) i més tard a Can Mir de Palma; d’allà desaparegueren un dia de 1937 i les assassinaren a Porreres; és el cas per exemple de n’Andreu París Martorell. El quarter General Luque fou un centre de detenció i tortura i ni una placa oficial ho recorda, com si aquests esdeveniments haguessin de ser esborrats de la història de Mallorca.

Crec que l’article del general Aznar ha estat inoportú, o molt convenient perquè una estimació o altra anirà per bàndols; si ell ens vol fer saber que l’exèrcit celebra el centenari d’aquest quarter, ara amb més motiu podem comprendre que hi ha altra gent que vulgui esbucar el monument de sa Feixina. Si l’exèrcit espanyol celebra la conservació centenària d’un enclavament militar que en altres països d’Europa probablement seria motiu d’escarni, espai a visitar perquè els escolars puguin veure i recordar allò que no s’ha de tornar a repetir -detenció il·legal, tortura i assassinat-, amb més motiu, dic, creixen els arguments dels qui volen retirar el monument feixista de sa Feixina. Si uns celebren, altres han de poder esbucar.

És mal d’entendre el posicionament de l’ajuntament d’Inca perquè és el mateix Aznar Ladrón de Guevara qui ens fa saber que la institució s’hi ha implicat de ple, en la festa, cosa que el militar celebra; costa de creure perquè segons els arxius de Memòria de Mallorca, al quarter també s’hi torturà i hi romangueren detinguts alguns inquers. També costa d’entendre perquè encara no fa ni dos mesos l’ajuntament d’Inca va fer saber, mitjançat un nota de premsa, que no se sumaria als actes de celebració de l’exèrcit espanyol referits als tres-cents anys de la pèrdua de la sobirania de les nostres institucions i els nostres drets com a poble, davant les tropes borbòniques. Per tant, l’exèrcit espanyol no ha pogut celebrar a ple el seu Tricentenari, però amb el beneplàcit de l’ajuntament sí que hi ha celebrat el Centenari. Aquest esdeveniment demostra que tanmateix el sistema sempre guanya i que no hi ha reforma possible, o ruptura democràtica o frau que torna novament, tard o d’hora. Recapitulem; Manacor nega instal·lacions municipals als militars espanyols; Inca ho fa a mitges i Calvià les cedeix gustosament. Crec que en temps de la Transición d’aquesta gamma en deien cafè per a tothom.

Hem de fer constar també que el general ha estat desconsiderat amb una part important de la població, diríem que molt majoritària, quan en el seu article ha inclòs el següent paràgraf: el pueblo de Inca respeta y ama a su Ejército, como lo hace cualquier buen mallorquín, balear y español. Ja ho sabeu totes les mallorquines i els mallorquins que sou pacifistes i no estimau els exèrcits, sou uns mals mallorquins i balears. També tots aquells que pensau que el pressupost que les institucions destinen als militars va en perjudici dels interessos del poble. Tanmateix Aznar tergiversa la veritat quan diu que els inquers i les inqueres estimen l’exèrcit perquè aquesta estimació que ell suposa no és més un mite imposat, supeditat a la força armada de què gaudeix una institució que està al marge de la legalitat democràcia, un poder fàctic no supeditat als interessos socials i que reprodueix la seva interferència governi qui governi, tal com han demostrat, novament, l’ajuntament d’Inca i el de Calvià, per exemple. Una realitat imposada per una moral que supedita el bé a l’obediència (...Inca respeta y ama a su Ejército, como lo hace cualquier buen mallorquin...) Així no s’aconsegueix l’estimació de ningú perquè de la manera que ho expressa Aznar la intenció és la de provocar prevenció, per tant temor.  

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep Planas G, fa mes de 5 anys

Molt d'acord amb tu, Jaume.
Molt ben escrit.
És d'agrair.

Valoració:5menosmas
Per Marat, fa mes de 5 anys

Ben dit!

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris