cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Neteja ètnica a la televisió i a la ràdio

Us en recordau, del circuit de la Televisió Espanyola que, la darreria del temps d'en Franco i la primeria de la suposada 'democràcia' emetia des de Sant Cugat per a 'Catalunya i Balears'?  Ja no hi és. 

Us en recordau de Ràdio 4, l'emissora de la Radio Nacional de España que emetia la seva programació íntegrament en català?  Ja no hi és. 

Us en recordau de RAC 105, l'emissora musical que emetia música en català, en anglès i en espanyol, i que cada mitja hora feia un noticiari breu en català?  Ja no hi és.

Us en recordau de SOM Ràdio, l'emissora mallorquina que procurava donar una certa continuïtat a l'oferta musical i informativa que, amb la recepció a les Balears de la RAC 105, havíem tinguda?  Ja no hi és.

Us en recordau de la Televisió de Mallorca, el canal de televisió del Consell de Mallorca que emetia una programació cultural i informativa de proximitat i de continguts fonamentalment d'àmbit mallorquí i íntegrament en català?  Ja no hi és.

Us en recordau d'Ona Mallorca, l'emissora de ràdio del Consell de Mallorca que, semblantment a la Televisió de Mallorca, emetia també una programació cultural i informativa de proximitat i de continguts fonamentalment mallorquins i tota en català?  Ja no hi és.

Us en recordau de Catalunya Informació, l'emissora de ràdio que emetia una roda informativa d'actualitat immediata les vint-i-quatre hores del dia?  Hi és, però ja no arriba a Mallorca ni a la resta de les Balears.

Us en recordau del Canal 3 24, el canal de televisió que, semblantment a Catalunya Informació, emetia una roda informativa d'actualitat immediata les vint-i-quatre hores del dia?  Hi és, però ja no arriba a Mallorca ni a la resta de les Balears.

Us en recordau del Canal 9, el canal de televisió generalista de València que emetia part de la seva programació en català i part en espanyol?  Ja no hi és.

Us en recordau del Punt 2, el canal de televisió valencià que emetia una programació selectiva, íntegrament en català, de qualitat, per a un públic que anàs endarrer de formar-se en cultura general o de reforçar-s'hi, de continguts bastant semblants a l'actual La 2 espanyola?  Ja no hi és.

Us en recordau del Canal 33, el canal de televisió català del Principat que també emetia una programació selectiva, íntegrament en català, de qualitat, igualment per a un públic que anàs endarrer de formar-se en cultura general o de reforçar-s'hi, els continguts del qual s'assemblaven bastant l'actual La 2 espanyola o a l'antic Punt 2 valencià?  Hi és, però les seves emissions ja no arriben per la TDT a Mallorca ni a la resta de les Balears.

Us en recordau de les emissions de cine de la IB3, que hi ha hagut temps que eren en català i que hi ha hagut temps que els telespectadors podien triar veure-les en català, en espanyol, o en la seva versió original, que normalment era en anglès?  Ja només les poden veure en espanyol.

Us en recordau de la TV3, la televisió de programació generalista i íntegrament en català que, de l'any 1983 ençà, arribava a segons quins pobles de la serra de Tramuntana de Mallorca directament des de Barcelona?  Us en recordau de la gentada que peregrinava de cap a aquells pobles des de la resta de l'illa per veure jugar el Barça els dies que hi televisaven futbol?  Us en recordau que, del 1985 ençà, gràcies a les subscripcions populars a la societat anònima Voltor, la recepció de la TV3 entre altres mitjans audiovisuals en català va ser possible a totes les Balears?  Idò, del 2004 ençà, culpa d'un pacte entre en Matas i en Maragall, les retransmissions esportives es veieren censurades i no n'hem vistes pus.  Per si no n'hi hagués prou, el 2009, un pacte signat entre el Govern de les Balears i el de la Generalitat del Principat, posava per preu a la 'reciprocitat' de les emissions de la IB3 i de la TV3 i altres mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), posava per preu ni més ni manco que l'escapçada de la programació de la televisió del Principat que arribàs a les Balears.  El cop es va culminar amb la tallada a les Balears del senyal de la TV3 i amb la substitució d'aquest pel del canal internacional de la CCMA TV3CAT, l'únic que encara no han tallat.

Així és que, tira-tira a poc a poc, 'mañosamente', hem assistit a una autèntica operació de desmantellament i de neteja ètnica dels mitjans de comunicació en català.  Mirat amb la perspectiva del temps, veim com qualsevol intent d'establir una mica de normalitat lingüística a la ràdio i a la televisió és igual de fer un castell de cartes: ara perquè no hi ha pressupost, ara perquè la normativa estatal no ho permet, ara perquè no ho vol la normativa europea, ara per 'problemas técnicos' ara per això, ara per allò, ara per allò altre, sempre hi ha problemes per als mitjans que emetin en una llengua suposadament d'Espanya' i, per tant, 'espanyola', com és el català.  Curiosament, en canvi, no hi ha mai, mai, mai cap problema tècnic ni legal ni pressupostari ni de cap casta per als mitjans que emetin en castellà i de continguts castellanoespanyolistes.  No només no tenen cap problema, sinó que es multipliquen com bolets.  Llavors resulta que ells no són nacionalistes: ells són 'los demócratas'.  I resulta que 'los nacionalistas'... som nosaltres!

I què fa ara el nou Govern de les Illes Balears, que suposadament ha de capgirar la situació.? Res.  No res!   Absolutament res.  Almanco res que el públic ho sàpiga.  Badau molt, senyors del Govern!  Si no anau alerta, tornareu decebre els vostres propis votants, com ja féreu amb Son Espases durant la legislatura del Pacte anterior.  Si és que teniu impediments legals o del tipus que sigui, molt bé, tot pot esser.  Però comunicau-ho.  Què voleu?  Amb la decepció dels vostres propis votants, tornar obrir pas al PP la propera legislatura?  Aquest partit no bada: quan entra, amb una setmana, en té prou per trabucar-ho tot al seu gust.  Són passats més de tres mesos de les darreres eleccions ençà i encara no hem vist ni la més mínima millora en aquest aspecte.  Ni la més mínima!  És que ni tan sols heu redreçat gens l'avui encara PP3!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Homonet, fa mes de 4 anys

Abans que instar el Govern a fer res, esperau, paciència...

Una vegada Catalunya hagi obtingut allò que sigui que vol el seu poble ja veureu quant mos tocarà pagar a la quota del Reino!

Llavors no tendrem ni un duro i no farà falta preocupar-se de res de res... només esperar un poc més ;)

Valoració:0menosmas
Per Joanot, fa mes de 4 anys

És ridícul fer servir el terme "neteja ètnica". I mes tenguent en compta de quin color vesteixen els canals depenents de la generalitat. No entenc com pots amollar imbecilitats tant grans com les que amolles.

Valoració:0menosmas
Per Un votant de MÉS, fa mes de 5 anys

Perfecte, Garet. Conseqüentment, comuniquem-ho. I comuniquem per què encara no es veuen els resultats, com diu en Jordi.

Valoració:6menosmas
Per En Garet, fa mes de 5 anys

Jordi, el que esteu dient NO és cert:
http://mespermallorca.cat/actualitat/article/el-govern-treballa-per-poder-rebre

Valoració:-6menosmas
Per Jaume I, fa mes de 5 anys

Mallorca i ses Nostres illes Balears MAI.. MAI .. será lo que espanya vol.. sempre lluitarem per lo Nostro..!!

Mallorquins i Balears sempre.. , espanyolisme = manipulació de sa Nostra Història i sa Nostra Cultura

ePPañya ..? NO ... !! Es el gran invent de manipulació i imperialisme de Castella .. una merda de gran com es Santiago Merdabeu .. ni ens sentim ni ens sentirem partícips d'aquest invent .. exceptuant es quatre replegats de mallorquins renegats i traïdors de la seva terra .. barco de rekilla .. . !!

Valoració:5menosmas
Per Joan, fa mes de 5 anys

És fals que "no s'ha fet absolutament res" http://blog.bitassa.cat/arxiu/2015/08/29/4235/

Valoració:3menosmas
Per AI, SA CADIRETA!, fa mes de 5 anys

En posar el cul a la cadireta, es veu que tots veuen el món de coloret de rosa i les inquietuds polítiques poden esperar.

Valoració:4menosmas
Per Joan, fa mes de 5 anys

Jordi,

com sempre ho has brodat.

Supso que els polítics son conscients de que hi ha un grup d'irreductibles qie ja no miran la televisió ni escoltam la radio, i per això no els interessa que hi hagi una programació de qualitat i en català.

Per mirar de conseguir el vot gonella fan programes dolents i en castellà, meiam si així els senyors de Madriz els riuen les gracies. Però com ja ha passat tantes vegades, quan les coses es capgirin els senyors de Madriz els fotran una coça al cul i els treuran defora.

Jo ja fa temps que quant vaig a votar no vot els que m'agraden mes ni els que m'inspiren mes confiança. Amb els partits i els candidats que hi ha, únicament puc triar el mal menor, i es una bona putada haver de votar uns partits i uns candidats que se que no faran res per capgirar la situació, únicament perque no guanyi el PP o la seva marca blanca Ciudadanos.

Vot als dolents per no votar als pitjors i vot als incapaços per no haver de votar als corruptes.

Valoració:20menosmas
Per parrec, fa mes de 5 anys

¡Meam si encara en Bauzà haurà de venir a donar-vos lliçons d'eficàcia! Na Francina sí que en va aprendre den Bauzà, al manco amb el de ser portavoz de Madrid. I tu, Biel, surt des noviciat d'una vegada.

Valoració:16menosmas
Per permisdexec, fa mes de 5 anys

El que s'ha de fer es tancar PP3, recuperar [M], i comprar els drets de les pel·lícules, esports etc amb TV3 per poder emetre aquí, i recuperar i rebre tots els canals de la CCMA EN CONDICIONS I QUALITAT, amb desconnexions per a informatius insulars. Això sortiria infinítament més barat!

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris