nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

Contra les agressions, persistència

Un 2 de setembre, d'ara fa sis anys, un servidor en representació de l'Oficina de Drets Lingüístics de l'Obra Cultural Balear (sí, ja fa molts anys que existeix una oficina de Drets Lingüístics) va comparèixer davant els mitjans de comunicació acompanyat de n'Iván Cortés, per denunciar públicament un dels casos més greus de Violència de Llengua que han transcendit aquests darrers anys.

Els fets havien passat el 7 d'agost de 2009, a l'aeroport de Palma.

Aquell dia, tres agents de la Guardia Civil varen arrossegar dins un quartet n'Iván i allà dins l'agrediren físicament.

Un 2 de setembre de fa sis anys va començar una llarguíssima peripècia per intentar que es fes justícia. No feia gaire havia visitat el Ministeri de l'Interior espanyol per reclamar el respecte dels cossos policials espanyols cap a les persones que parlen en català. El cas de n'Iván ens va dur a visitar representants de diverses institucions de la Unió Europea, ens hi va acompanyar l'aleshores eurodiputat Oriol Junqueres.

A nivell judicial ens varem topar amb tot tipus d'entrebancs: les imatges de les càmeres que hi ha als controls de l'aeroport havien estat esborrades, la vista oral es va de suspendre en dues ocasions per incompareixença dels agents acusats. D'una d'aquestes ocasions en foren testimonis l'aleshores eurodiputat d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Raül Romeva i la secretària general de les Joventuts de l'Aliança Lliure Europea, la macedònia Jana Baceva.

Gràcies a la perícia i tenacitat de l'advocat Josep de Luis i també a la persistència de n'Iván (i al suport de la seva família) els fets, finalment, varen ser jutjats el març de 2011 i un dels agents de la Guardia Civil va ser condemnat per haver agredit n'Iván.

Malauradament no hem aconseguit encara acabar amb les agressions contra les persones que parlen català, però la lluita, el compromís i la valentia, com la de n'Iván en aquest cas, són fonamentals perquè un dia arribem a assolir la plena llibertat d'usar la nostra llengua en qualsevol lloc i davant qualsevol.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris