nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
10°

No és això, sr. Conseller d’Educació, no és això

“Tot i que el català ha de ser la llengua vehicular bàsica, a tots els nivells educatius, el castellà també ha de ser vehicular en algunes assignatures.” “El castellà també ha de ser vehicular però amb menys hores que el català.” “No és que estiguem en contra de l’ensenyament en anglès, però anem a pams.”

Totes aquestes frases són del nou Conseller d’Educació Balear, segons la versió de l’entrevista que li va fer Antoni Bassas publicada dissabte passat dia 11 de juliol a l’AraBalears. A mi, perdonau-me, aquestes frases em sonen a TIL aigualit, a TIL desgreixat, però a TIL, al cap i a la fi. Perquè el Conseller no diu “el català ha de ser la llengua vehicular” de l’ensenyament, que és allò que hauria de ser a un país normal, sinó “la llengua vehicular bàsica”, és a dir, la bàsica però no l’única, com després concreta: “El castellà també ha de ser vehicular”. O sia: d’entrada ja especifica amb claredat que als centres escolars hi ha d’haver dues llengües vehiculars, per tant podem entendre que està en contra que ho sigui únicament la catalana, i si això és així no acceptarà que un centre faci tot l’ensenyament en català (llevat, és clar, de les matèries d’altres llengües). ¿Ens hi hem de conformar? ¿Resultarà ara que un govern d’esquerres, amb un Vicepresident de MÉS, impedirà que l’ensenyament es faci tot en català i aquesta sigui la llengua vehicular del centre? I si no està en contra de l’ensenyament en anglès ¿validarà que hi hagi centres que decideixin fer una part de l’ensenyament en aquesta llengua estrangera? ¿I no serà un nou TIL, això? S’hi farà una part de l’ensenyament en català, una part en castellà i una part en anglès... ¿Quin nom li posarem a aquesta situació? És ver que el Conseller diu que primer s’ha de millorar i consolidar l’ensenyament de l’anglès, però ho diu així, precisament: “primer”, i darrere un primer sempre hi ha un segon, que hem de sobreentendre que serà l’ensenyament en anglès. El viatge serà més llarg, però anirem a parar, i amb més seguretat, allà on ens volien dur en Bauzá i els seus sequaços de manera més grollera. Hem canviat les formes, però no els objectius. Com que el nou Conseller és Catedràtic de Pedagogia, i no venedor de pisos, pareix que la seva opinió és indiscutible, pareix raonable, però a mi em sembla tan poc encertada com la dels anteriors consellers d’aquest tema, perquè va a parar allà mateix. I deman a la comunitat de pares i ensenyants, que s’expressen a través de sindicats, d’associacions i d’assemblees, que manifestin ben clar al sr. Martí March que el pacte per l’educació allò que ha de garantir és que l’escola sigui l’escola normal d’un país normal, feta en la llengua del país, on s’ensenyin, a més a més, altres llengües, entre les quals la castellana (per obligació) i l’anglesa, si la consideren important, però també altres, si és possible, com el francès o alemany.

Però encara hi ha qualque altra cosa de l’entrevista amb en Martí March que vull comentar. Diu el Conseller també: “Voldria que el de la llengua no fos un tema conflictiu”, “No s’han d’enfrontar el català i el castellà”... Ningú amb dos dits de seny voldria que la llengua fos un tema conflictiu, però ho és, i ho és perquè l’Espanya imperial així ho ha volgut, no perquè ho hàgim volgut nosaltres, i és un tema conflictiu perquè, simplement, vivim dins una situació permanent de conflicte lingüístic, en què el castellà i el català estan enfrontats; i hi estan perquè els qui manen de veres no volen que el català recuperi tots els àmbits d’ús que li corresponen i ara ocupa el castellà; i els qui volem que sí que els recuperi sabem que perquè aquesta recuperació sigui efectiva toparem amb el castellà, i per tant el conflicte és inevitable. I el Govern, i per tant el Conseller d’Educació també, allò que ha de fer quan hi ha un conflicte és cercar-hi remei, no negar-lo i fer com qui sent ploure. Per tant, sr. Conseller, no es tracta de no voler que la llengua sigui un tema conflictiu, sinó de cercar solucions perquè deixi de ser-ho, un tema conflictiu. La discriminació social, en qualsevol aspecte, no es resol ignorant-la, sinó combatent-la. ¿Us imaginau un Conseller dient “no voldria que el teme del sexe fos un tema conflictiu” o “no voldria que el teme de la raça fos un tema conflictiu”? És que el conflicte no és el sexe, sinó el sexisme! Ni el conflicte és la raça, sinó el racisme! I el conflicte no és la llengua, sinó la discriminació lingüística que patim el catalanoparlants!

Sr. Conseller d’Educació, sr. Martí March: no ens endosseu un altre TIL subtil ni faceu orelles de cònsol davant el conflicte lingüístic que patim; resoleu-lo, que és la vostra obligació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per JA, fa mes de 6 anys

PP=PSOE=NACIONALISME CASPÒS ESPANYOL.

HI HA ALTRES PARTITS

Valoració:2menosmas
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

@Mateu

Joder.
55 años viviendo rodeado de todo el fascio nacional?.
Lo debes estar pasando fatal.

Valoració:-4menosmas
Per Mateu, fa mes de 6 anys

Fa 55 anys que visc a Madrid i mai de mais m'han dit "bon dia". Ni tan sols "Mateu". I no parlem del "Cirerol".
Clar que n'hi ha que tenen més drets que d'altres.
A Mallorca hi ha que parlar-lis en la seva llengua, que a lo vist, en tenen tot el dret del món.

Valoració:18menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 6 anys

Es escolars de Castella, fan classes en català? I es d'Anglaterra, fan classes en català? Idò per què es nostres n'han de fer en castellà i en anglès?

Valoració:21menosmas
Per Preu per preu, fa mes de 6 anys

La darrera cosa que havíem de menester era un conseller AIXÍ. Va dir la Presidenta que si s'equivocaven, els ho havíem de fer a saber. Idò ja estau assabentats. AIXÍ no anirem enlloc.

Valoració:27menosmas
Per Enric, fa mes de 6 anys

Resulta que aquest govern estaria presidit pel PSOE però MÉS tindria una quantitat d'àrees apabullants. Al final, la presidenta és del PSOE, Educació també, les conselleries, les direccions generals... i allà on hi havia d'haver Més (Consell de Menorca i Ajuntament de Palma) només hi serà dos anys. Tot això ho dic perquè Més, com sempre, ha jugat molt malament les seves cartes, i en mans d'aquests espanyols socialistes què volíeu.

Valoració:27menosmas
Per base vaguista de dies i dies..., fa mes de 6 anys

Supòs que el primer comentari es refereix a la base del Psoe, a Adesma, Fapa, vaja, ells, controlant l'Assemblea, o no?
La rendició va ser també controlada perquè no volien que se'ls fes una bolla massa grossa quan arribassin a governar? Qui organitzà un pacte bilingüitzador, de tintes capitalistes, neoliberals i privatitzadores per servir-lo al Psoe en palangana quan governàs?

Valoració:8menosmas
Per base vaguista de dies i dies..., fa mes de 6 anys

Supòs que el primer comentari es refereix a la base del Psoe, a Adesma, Fapa, vaja, ells, controlant l'Assemblea, o no?
La rendició va ser també controlada perquè no volien que se'ls fes una bolla massa grossa quan arribassin a governar? Qui organitzà un pacte bilingüitzador, de tintes capitalistes, neoliberals i privatitzadores per servir-lo al Psoe en palangana quan governàs?

Valoració:0menosmas
Per Base?, fa mes de 6 anys

Gent que va de "puta base" però que sempre ha volgut estar controlant i manipulant per tot on ha passat. Per exemple, Assemblea de Docents.
Des de quan ser de la "puta base" és aprofitarse de la feina dels companys per tal de fer-se un nom i augmentar el teu ego?

Valoració:-22menosmas
Per Vicenç, fa mes de 6 anys

Totalment d'acord amb l'opinió del senyor Corbera.
D'altra part: mai no he sigut partidari de cap mena de censura, quedi ben clar. Però seleccionar una mica els comentaris potser sigui necessari. Què ens aporten les estupideses sense cap mena de raonament? Saber que hi ha un munt de ...? No ens fa cap falta, ja ho sabem.

Valoració:21menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente