nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

L'espasa de la LOMQE

Els equips progressistes que agafaran, molt majoritàriament, les regnes de les diferents institucions, a causa dels resultats electorals de les últimes eleccions municipals i autonòmiques (a les comunitats no autònomes) es trobaran alguns regals enverinats. A les illes Balears, probablement, el més destacable sigui el fet d’haver d’aplicar l’anomenada Llei Òrganica de Millora de la Qualitat Educativa (alias LOMQE, o Llei Wert). Mai s’havia aprovat una llei d’educació amb un consens tan esquifit, i mai no havia resultat tan incòmoda l’aplicació d’una llei d’aquestes característiques. Tampoc no crec que hi hagi hagut –almenys en èpoques recents- una disfunció tan gran entre allò que es porta a terme i allò que ja ha mostrat que vol la majoria de la gent.

Encara no sabem el nou govern de les Illes Balears ni tan sols per qui estarà format. De moment, fins que es constitueixi el nou govern, continua en exercici el que presideix José Ramón Bauzá. Si l’aviat expresident fos discret, intentaria que no passàs res abans que el nou govern prengui possessió i comenci a governar. Però ja sabem que la discreció no ha estat la virtut més practicada pel govern sortint.

Mentrestant, els tempos juguen clarament en contra de la posició majoritària (ben contrària a l’aplicació de la LOMQE). El govern d’Espanya, que previsiblement estarà en exercici fins a final d’any, quan, amb tota probabilitat, serà canviat, ha marcat que la LOMQE s’ha de començar a aplicar durant el curs 2015-16 (és a dir, a partir del mes de setembre). No han demostrat gaire seny ni gaire sentit de la responsabilitat, accelerant l’aplicació d’una llei majoritàriament no acceptada per la comunitat educativa. Però ho han decidit així.

Les illes Balears no s’han caracteritzat, precisament, per fer gestos de sobirania (ni tan sols amb governs progressistes s’han significat gaire, en aquest aspecte). I seria un gest de sobirania el fet de rebutjar l’aplicació de la LOMQE a les nostres illes. En principi, i mentre les Balears siguin part del Regne d’Espanya (circumstància que no hauria de perllongar-se indefinidament en el temps), les lleis que promou el govern espanyol i que aproven les anomenades Corts espanyoles tenen plena aplicació a les illes Balears. Malauradament, una majoria dels nostres representants parlamentaris, després d’aquestes últimes eleccions, no volen que aquest fet canviï. Que estiguin per un canvi clar en la política territorial en relació al nostre país (als nostres països), hi ha entre nou i dotze diputats (de cinquanta-nou).

Em pareix una contundent estupidesa el fet de fer votar als claustres de professors si es fa o no una determinada distribució horària d’acord amb la LOMQE, quan la majoria rebutgen el gruix de la cosa. Vull dir que fins i tot els claustres que, per evitar reunions inacabables i monòlegs infinits de besucs, han votat a favor de la nova distribució horària tenen una majoria que no vol veure la LOMQE ni en pintura. Per això no acab d’entendre que l’Assemblea de Docents carregui contra l’Associació de Directors d’Ensenyament Mitjà de Mallorca quan aquests els acusen de “boicotejar els horaris”, ni trob just que ADESMA en faci principals responsables els representants de l’esmentada Assemblea de Docents.

Tampoc no veig gaire clar que l’Assemblea de Docents ja exigeixi acords d’alguna de les tres forces polítiques que negocien el futur govern de les Balears (o de totes tres) en relació a l’aplicació de la LOMQE. De moment, a l’hora d’escriure aquest paper, encara no sabem ni qui formarà el futur govern de les Illes. I, evidentment, encara sabem menys qui se n’encarregarà de la conselleria d’Educació. I tampoc no sabem quins acords hi haurà entre PSIB, MÉS i Podem sobre el model educatiu que volem per a les illes Balears. Per tant, es tracta clarament de posar l’arada davant els bous… perquè, honestament, a hores d’ara, ningú no pot dir res sobre què es farà o es deixarà de fer en Educació. En qualsevol cas, tenint en compte que dels tres partits que negocien el futur govern n’hi ha dos i mig que no estan per la independència, vull suposar que trobaran que les lleis aprovades a Madrid s’han d’aplicar. Una altra cosa és que intentin que l’impacte sobre el nostre sistema educatiu resulti tan poc lesiu com sigui possible per als nostres estudiants.

En Wert i companyia farien un ou de dos rovells si, amb l’aplicació de la LOMQE, aconseguissin que la unitat que fins ara ha mostrat el món educatiu a les illes Balears es veiés trencada i tot plegat generàs lamentables baralles entre els que han de trobar un remei alternatiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 4 anys

Idò, vas equivocat.
El PSOE y Podemos feran que modifiquen la LOMQE, però la LOMQE seguirà igual.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris