cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
27°

Joan Veny i la unitat en la diversitat

El filòleg campaner Joan Veny (Mallorca, 1932) ha rebut aquest dilluns el 47è Premi d'Honor dels Lletres Catalanes, lliurat per Òmnium Cultural, pel seu «compromís amb la llengua» i l'excel·lència de la seva obra científica basada, sobretot, en l'etimologia.

No cal dir que el premi a Joan Veny ens sembla encertadíssim, ja que Veny ha fet, en tant que dialectòleg, una ingent aportació científica i ha estat un dels ensenyants més emblemàtics i estimats dels estudis lingüístics en els àmbits de la dialectologia i variacions de la llengua catalana.

El premi, i les paraules del Mestre Veny en rebre'l, “La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Per això hem denunciat i condemnat els governs que, dins la catalanofonia, han promogut desconnexions de canals mediàtics i han posat traves a l'ensenyament de i en la llengua pròpia. Amb la llengua no s'hi juga!”, ens suggereix una reflexió essencial. Els defensors de la llengua catalana, ho som del conjunt d'aquesta i de cada una de les formes d'expressar-s'hi. Nosaltres som els únics defensors de les modalitats, de la varietat, de la diversitat, que és la gran riquesa de la nostra llengua.

Des d'Antoni Maria Alcover a Joan Veny, passant per Pompeu Fabra, Antoni Maria Badia i Margarit, Joan Bastardas, Francesc de Borja Moll, Joan Coromines, Manuel Sanchís Guarner o Aina Moll, són exemples que defensar la unitat de la llengua és defensar-ne la diversitat i que només prioritzant la defensa i l'estima de la nostra llengua es poden defensar les diverses maneres de parlar, xerrar, rallar, conversar, enraonar... en català.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa mes de 5 anys


Completament d'acord, ALM, ija repararàs que quasi tots aquests "mallorquines" que defensen que el mallorquí no és català, etc., etc., etc., ho fan en espanyol.

Saps què els dirien, al meu poble?: Jo et conec, herbeta, que ets moraduix.

Com més disgregada una llengua, més fàcil d'extingir. Això ho sabien bé aqueixes estampes que, durant els quatre anys darrers, han fet tot quant han pogut per esmicar-la: mallorquí, menorquí... formenterer, valencià, Lapao.

Sort que els ha sortit més tort que un ganxo i, entre altres factors, ha estat causa de la caiguda d'en Bauza.

Valoració:5menosmas
Per ALM, fa mes de 5 anys

Idò això que és tan lògic, que defensar la unitat de la llengua és defensar-ne la diversitat, és una cosa que moltíssims illencs no entenen o no volen entendre. No els convenç l'argument que totes les llengües cultes tenen un estàndard o llengua literària que a l'hora d'escriure formalment està per damunt dels dialectes, tots ben respectables però pertanyens a un registre distint i amb unes funcions distintes. No hi ha res pitjor que no voler sortir de la ignorància.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris