cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
25°

És fàcil pactar, arribar a acords?

Crec que la resposta és no. No és fàcil pactar, no és fàcil arribar a acords. És més senzill ordenar, imposar, manar. Ho saben els pares i les mares, ho saben els docents. Arribar a acords és més difícil, requereix confiança mútua,seguretat en allò que vols, i també  respecte cap a l'altre.

La senzillesa no sempre és bona. Mirau que li ha passat a en Bauzà, va imposar, va ordenar, va manar... i ara ni els seus el volen. Li ha sortit foradat! Han perdut, ell i molts més com la Sra Salom, el Sr Tadeo, el Sr Torres, els innumerables batles d'Eivissa, de Mallorca, de Menorca...

Les dificultats en els acords les tenim ben presents... Fa uns dies un periodista escrivia a la seva columna que una de les errades que cometen aquests dies els diferents partits d'esquerres,  és no sortir amb orgull a reivindicar tot allò bo que feren els governs de pactes anteriors. La tasca feta per les esquerres a les nostres illes, condicionades per UM ja ho sabem, tingué coses molt bones, substancialment diferents dels robatoris de la dreta.

Tant el Sr Matas com el Sr Bauzá han reiterat la imatge negativa dels dos pactes. Olla de caragols, compartiments estancs, regnes de taifes...i les esquerres frustades per la no continuïtat no hem sabut treure pit i recordar-los que allà on hi ha hagut gent d'esquerres hem tret els robatoris dels calaixos per dur-los a fiscalia, la corrupció s'ha destapat gràcies a governs d'esquerres... si no ho crèieu mireu el País Valencià que la gran tasca de Compromís i altres es topava amb una fiscalia sorda.

I a més de netejadores, també les esquerres on hem governat hem estat honestes, serioses en la gestió dels doblers públics. Responsables,  a vegades en excés i escrupoloses.

Convé recordar-ho ara, en temps de negociacions i de dificultats en arribar a acords. No és fàcil. Molta gent opina, fa arribar les seves inquietuds. Alerta, no caigueu en mans dels hotelers...altres el contrari, demanen seny, savoir faire, que només el poden tenir el més assenyats, aquells que eren els germans grans.

No és fàcil llegir els resultats electorals que han col·locat al PP a l'oposició. Han mostrat la pluralitat de la societat, no cal ja el bipartidisme. El PSIB-PSOE no té la gran diferència amb els altres que tingué en anteriors cites electorals, tot i essent de les comunitats autònomes amb menys percentatges. MÉS i Podemos han tingut uns resultats magnífics. La suma de 34 diputats d'esquerres al Parlament de les Illes Balears és un fet insòlit des de l'inici de l'Estatut. Tretze escons que representen forces d'aquí, sense obediència estatal és un altre factor extraordinari. Són novetats que enriquiran la vida parlamentària i política en els propers anys.

La gent ha votat canvi, és una primera conclusió òbvia. La gent d'esquerres ha donat el seu suport d'una manera variada, i vol governs amb aquesta diversitat. Perquè ha superat allò d'una única esquerra  la casa comúm..

Fins on hem de cedir o no, en els acords? No és qualsevol cosa la resposta. Allò que és ben segur és que demanem seriositat i responsabilitat. El fantasma del desacord no ens deixa clucar els ulls, ens revolta tot el temps...les conseqüències són imprevisibles, però totes nefastes per a totes les forces polítiques. En el desacord no hi ha vencedors ni vençuts, aquí només hi ha fracàs. I això ho han de saber totes les persones que negocien.

No hi ha fórmules màgiques. Necessitem calma, també responsabilitat. I no ho oblideu, sigui quin sigui el resultat, informació sense por. La gent no és beneita, com creuen fermament tants del PP, i sabrà escoltar i coneixent les dificultats, valorarà.

Encara hi ha temps per arribar als acords, allò més important és que pugui ser una decisió d'aquí. No fruit d'un acord a Madrid, com va ser el primer govern autonòmic del Sr.Cañellas. Esperem que 32 anys més tard  els nostres respresentants siguin capaços de negociar, acordar, sense ordres ni imposicions dels seus de Madrid, en nom de mapes estatals previs a les eleccions generals.

Les imposicions ja ho hem dit, no són bones ni per les dretes ni per les esquerres. A veure si l'alegria i la il·lusió presideixen les reunions dels acords. I la responsabilitat fa encertar en els resultats. 

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris