cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
18°

Marx, les eleccions i els himnes

Els que durant la nostra joventut vàrem afeccionar-nos a llegir Marx i, més que Marx –sempre m’han fet una mica de vessa els llibres llargs– els seus divulgadors i exegetes, no ens en sabem estar d’acudir a allò que vàrem aprendre del filòsof alemany a l’hora d’analitzar qualsevol esdeveniment polític i social, com han estat els resultats de les darreres eleccions, en què la sotragada del PP ha estat molt considerable. Quines raons argüiria Marx per explicar la baixada del nombre de vots rebuts pels que fins ara han governat a Madrid, a la majoria de les comunitats autònomes i, com bé sabeu, a la nostra? No us estranyareu si aventur dir que Marx hauria acudit a arguments fonamentalment econòmics i hauria reparat en el malestar social que produeix la desigualtat, mai tan grossa com a hores d’ara. Marx digué que la pobresa i la felicitat són sempre relatives: fan més mal si els que tenim al costat són més rics o més feliços que nosaltres. És, ja ho sabeu, aquesta cosa tan condemnada per les persones benestants, però ben humana, com és l’enveja. Aquest sentiment de greuge o d’enveja ha vengut esperonat darrerament per dues circumstàncies o dos errors que han irritat molt als que es consideren desafortunats o menys afortunats. El primer error és haver fet, els que ara estan en el poder, un excessiu èmfasi en la recuperació econòmica del país, una recuperació que molts pensaven que a ells no els havia repercutit en absolut A ells no, però sí, i molt, als individus que estaven ben instal·lats en càrrecs polítics o administratius, en consells d’administració o en empreses bancàries. Han estat ells –els Rato, Blesa, Bárcenas, Cotino, Conde etc.— els que de veres s’han omplit les butxaques. Ells i no els desnonats, els aturats o els que es veuen obligats a viure amb un sou de menys de mil euros. Quan els de dalt volien justificar els seus enormes guanys, la gent es demanava quines havien estat en realitat les seves aportacions al bé comú: havien aportat alguna idea científica, tècnica, artística o moral aprofitable? Havien creat alguna cosa nova? No: eren simplement embutxacadors –extractors en diuen ara– dels nostres imposts.

Però, ja dic, encara que Marx ens aporti molta llum, no ho explica tot. Jo no som tan ric com voldria, ni de molt, però tampoc visc –per ara– en la indigència, i també m’he sentit indignat amb les nostres autoritats. Indignat bàsicament per dos motius. El primer perquè m’emprenya que em prenguin per més beneit del que som, que no és poc. Algú del polítics o dels seus corifeus periodístics –els personatges més indignes d’Espanya– pot creure i fer-nos creure que dels innumerables casos de corrupció no en sabien ni pruna els que estaven a la cúpula? És possible tanta barra entre els que encara malavegen per perpetuar-se? En aquest cas, Iglesias té tota la raó d’aquest món.

Hi ha una un segon motiu d’indignació que, m’impedeix votar al partit conservador. Som una persona que de cada vegada tenc més repugnància vers el himnes i les banderes als quals són tan aficionats els que manen. Als acords dels himnes, s’han comès molts abusos i, embolcallats amb banderes, autèntics assassinats. D’himnes i de banderes –recordau Fuster– n’hi hauria d’haver les menys possibles. Per ventura, era aquesta la creença que tenien els que xiulaven la desgraciada marxa reial dissabte passat al Camp Nou. Per ventura, l’únic himne adient hauria estat el de “We are the Champions”, en honor de Messi i els seus amics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 4 anys

Card
De moment si en Xisco xerra de Espanya, aquesta té 17 autonomias una de ellas es Catalunya,
Si comparas Espanya amb sa unio de Escocia amb Inglaterra vas errat ja que es dos darrers eran dos regnes indepandents ( Catalunya no ho haestat mai independent) que se uniren amb sa condicio de poder separarse quant un des dos ho volgues
He comparat sa gent de dues comunitats amb un pais mes educat que voltros
Finalment creus que sortiria es no a un referendum lo que vol dir que no creis en lo que prediacau , lo unic que vos agrada es emprenyar es bous des betlem

Valoració:-1menosmas
Per es card, fa mes de 4 anys

Guiem. Dues puntualitzacions, primera, l'amo en Xesc parla d'Espanya, no parla de Catalunya. Segona, per mi sa pitada demostra sa baixesa i sa por dels espanyols, o millor dit de l'estat espanyol que és poc democràtic i si ho dubtes mira a països com el Regne Unit o Canadà que aquets si permeten que hi hagi referèndums per saber el que volen els seus habitants, tot el que no sia això, és lo contrari de democràcia i lo contrari de democràcia ja saps el que és, supòs.
L'única cosa que m'agrada del teu comentari, és la comparança que fàs de França, amb Catalunya i Euskadi, si, has comparat tres nacions distintes.
Per acabar, he dit que l'Estat espanyol, és el que se comporta amb baixesa, por i jo afegiria covardia, això també ho pens dels qui donau suport al govern espanyol.
T'he de dir que si hi hagués referèndum, crec que guanyaria el NO (a la independència).

Valoració:-1menosmas
Per Francesc Bujosa, fa mes de 4 anys

Benvolguts amics correctors: gràcies per les advertències ortogràfiques. Quan escric faig una còpia i corregesc, amb l’ajut d’amics i amigues, dita la copia. Però no prenc la precaució de tirar la primera a la paperera. Va ser aquesta –la no corregida– la que vaig enviar al diari. Ara escriuré al diari per veure si la poden canviar. A la corregida veureu que ha desaparegut els errors que senyalau –“llegir a Marx” o “molt llum”– i altres que segurament per misericòrdia no heu assenyalat. Insistec: gràcies, perquè com que tenc els costum de no tornar llegir els escrits ja publicats, la versió plena d’errors hagués quedat per sempre més en el diari i en la meva plana web –http://www.francescbujosa.com/Francesc_Bujosa/Portada.html.– on emmagatzem els meus escrits. Salutacions

Valoració:1menosmas
Per Far, fa mes de 4 anys

"Ens aporti molt llum"? No deu voler dir "ens aporti molta llum"? Ha aprovat cap curs de català aquest professor, no sé si catedràtic, universitari? El seu article serviria com a exercici de correcció per a estudiants de BUP.

Valoració:-2menosmas
Per Karl, fa mes de 4 anys

Fora d'"El capital", els llibres de Marx no són llargs, ans al contrari. Amb aquesta ignorància tan òbvia, el senyor Bujosa, que hauria de saber que el verb llegir és transitiu (no es llegeix "a Marx", sinó que es llegeix "Marx"), és un autèntic temerari quan s'atreveix a suposar què hauria opinat Marx.

Valoració:0menosmas
Per situacions diferents, fa mes de 4 anys

El Regne d'Espanya i la República francesa són estats independents que, ara, tenen bones relacions. La mateixa cosa passarà entre l'estat català i la resta d'estats del món quan nosaltres serem independents.

Valoració:2menosmas
Per Simbolista, fa mes de 4 anys

D'acord amb Guiem.
I amb Fuster també: «D’himnes i banderes n’hi hauria d’haver les menys possibles». Amb una basta, la «rojigualda» que va ser refrendada popularment en el segle XIX com a símbol de tota Espanya.

Valoració:-15menosmas
Per Guiem, fa mes de 4 anys

Completement d'acord amb sos quatre " sisvergüensas"que anomenes , pero com sempre son es de Madrid, i t'oblides de Pallerols, Alavedra, Prenafreta, Millet, Pujol , i es gran Narcis Serra
I en referencia a sa pitada, demostra sa baixesa des catalans i bascs, a veinat nostro , pais que consideram mes cult i serio que es nostro , resulta que el rei va aixecar sa asamblea francesa i dreta va aplaudir a rebentar, sencillament son mes educats que es des Nou Camp. I va predicar en frances, no podras dir que comparem amb sos dirigents teus

Valoració:-19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris