nubes rotas
 • Màx: 20°
 • Mín: 19°
18°

La Primavera Mallorquina ha triomfat

L'estima que, amb els anys, anam aconseguint que les noves generacions tenguin per les nostres arrels col·lectives, ha fet que els atemptats fanàtics contra la nostra identitat que ha duit a terme el govern que ara botirà sortosament del Consolat, li hagin sortit molt cars.

La trabucada electoral del partit que li ha fet costat és total tant a les principals institucions insulars, com al Parlament com a una gran part d'ajuntaments.

Maldament un dia en el futur el partit nacionalista castellà se'n refés, ben segur que, amb aquesta afaitada en eixut que acaba de dur-se'n, ho pensaria més de dues vegades a l'hora de tornar-se ficar contra la llengua pròpia d'aquestes illes i contra la cultura que s'hi expressa.

Mai no podrem estar prou agraïts a la tasca cabdal, decisiva, de resistència tenaç contra el nacionalisme antimallorquí i antibalear que ha duit a terme l'Assemblea de Docents. La seva empenta, la seva determinació, la seva constància i la seva fermesa de conviccions han resultat un exemple per a tot el nostre poble, que no ha dubtat a fer-li costat i a fer-ne seguiment, un seguiment que ha donat per resultat la victòria de la Primavera Mallorquina del passat 28 de maig.

Ara treim pit i bé que feim. N'hem de treure. Hi tenim dret. Si som bons per plorar quan les coses ens surten esguerrades, també hem de ser bons per riure quan les coses ens surten brodades. Però alerta: no hem de caure en cap temptació d'anar de sobrats. Els partits que formin govern, han de posar la reconstrucció del país partdamunt qualsevol partidisme ni personalisme i han de ser ferms en llur determinació d'aplicar un full de ruta que refaci urgentment els ponts de consens amb què havíem conviscut les darreres dècades fins abans del quadrienni negre que ara acabam. El nou govern, per anar bé, ha de posar fil a l'agulla en aquest decàleg de línies d'actuació:

 1. Derogació immediata del TIL.

 2. Restabliment del Decret de Mínims a l'escola mallorquina i balear.

 3. Derogació immediata de la Llei de Símbols i restabliment immediat de la llibertat d'expressió .

 4. Restabliment del billingüisme a la funció pública amb l'exigència del coneixement de les dues llengües oficials.

 5. Restabliment de l'ús normal de la llengua oficial i pròpia de les Balears als mitjans de comunicació públics.

 6. Restabliment de la recepció transfronterera dels canals públics de ràdio i de televisió que emetin des dels territoris amb els quals compartim idioma, com passa a diversos territoris europeus que compateixen idioma sense compartir pertinença administrativa política.

 7. Moratòria de grans superfícies que protegesqui el comerç mallorquí i balear.

 8. Exigència a l'Estat d'un tracte fiscal no discriminatori contra la nostra comunitat a fi de denunciar la pèrdua anual de més de 3.000 milions d'euros i a fi de posar els fonaments per aturar-la.

 9. Regulació del lloguer turístic que permeti als propietaris de pisos i de cases de fora vila l'exercici del lliure mercat amb llurs propietats i que permeti la democratització del negoci turístic entre el nostre poble.

 10. Acord consensuat d'un model educatiu que no pugui veure's afectat pels canvis de govern en futures legislatures.

Així és que tenim feina. Si el nou govern és capaç de dur a terme aquestes línies d'actuació, podrem dir que el triomf de la Primavera Mallorquina serà definitiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Arrom, fa mes de 5 anys

El bilinguisme es la mort diferida de la lengua mes débil.

Valoració:1menosmas
Per Traïció, fa mes de 5 anys

ERC protagonitzà una errada descomunal quan es va negar a compartir llista única històrica excepcional per tal d'oferir al món un missatge clar a favor de la independència de Catalunya.
La pèrdua de la nostra capital és una reculada gegantina per a la nostra refeta nacional.
Sort dels avanços a la Catalunya del Sud i a la Insular, on el feixisme espanyolista s'ha estampat i ha perdut la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes Balears respectivament. .
La traïció d'en Junqueras superposant la ideologia d'esquerres al front nacional, la podem pagar molt cara.

Valoració:1menosmas
Per bcn, la tomba des feixisme catalanista, fa mes de 5 anys

Ada Colau no s'adherirà al full de ruta per a la independència.
La líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha descartat aquest dimecres adherir-se al pacte de full de ruta per la independència, condició que el president d'ERC, Oriol Junqueras, li demanava per poder arribar a pactes a l'alcaldia de Barcelona. Ho ha dit en una entrevista a BTV en què ha assegurat que la seva formació no "comparteix" el full de ruta "impropi" signat per CDC i ERC.

Valoració:0menosmas
Per Jordi, fa mes de 5 anys

Deixem pixar el mul.
L'ideal seria un pacte entre partits mallorquins pertot allà on fos possible i un càstig al partit ultranacionalista castellà que tant de mal ha cercat fer a la nostra identitat.
Ara bé, no podem condemnar ni beneir cap possible pacte sense conèixer-ne el contingut ni conèixer el contingut del possible o possibles pactes alternatius.

Valoració:5menosmas
Per J. Calvo, fa mes de 5 anys

Trob que tu q ets del PI hauries d'impedir un pacte amb el PP q ses teves jefas a Manacor en tenen unes bones ganes!

Si a Manacor el PI pacta amb el PP te donaràs de baixa?

Valoració:-4menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

No estic de acord amb el punt 4 sobre el
restabliment del bilingüisme.
La única llengua oficial ha de esser el mallorquí.
Els castellans no tenen el dret de imposar la seva llengua a una colònia.

Encara que només quedàs un parlant de mallorquí, el mallorquí ha de esser la única llengua oficial.

Valoració:8menosmas
Per Marta Marquès Pons, fa mes de 5 anys

Molt bones Jordi,

No puc estar més d'acord en l'essència del teu escrit. I tant! ara és hora de somriures, alegries i reconstrucció del país sense personalismes ni partidismes!!

Jo trob que ara tenim, també, una gran oportunitat per construir un país sense centralismes, l'èxit no és d'una primavera Mallorquina, en tot cas de quatre primaveres plenes de flors diverses i precioses formentereres, eiveisenques, menorquines i mallorquines.

Tenc moltes ganes de somriure i tornar a construir un país i estic ben convençuda que ho farem JUNTES i de forma IGUALITARIA i valorant la riquesa de la DIVERSITAT D'ILLES.

Una abraçada ben forta.

Marta Marquès Pons

Valoració:11menosmas
Per Joan, fa mes de 5 anys

Jordi , ets un crack. Se pot dir mes vegades però no mes clar.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris