cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Eleccions maig 2015

Les passades eleccions de dia 24 de maig de 2015, com no pot ser d’una altra manera, donaran lloc a multitud d’opinions, comentaris i interpretacions. Aquí van algunes de les meves idees al respecte.

A unes eleccions autonòmiques i en manco intensitat a unes municipals, ens agradi o no, hi ha dues claus interpretatives: l’estatal i la balear o local. Dues claus que a més se relacionen i es mesclen... Tenint en compte aquesta prèvia anam a veure els grans titulars que ens deixa la contesa electoral.

Primer. Han guanyat els partits d’esquerra, sobretot, per l’enfonsament del PP. Hi ha una tendència estatal i balear de caiguda del bipartidisme, una tendència que és més forta en el cas del PP que del PSOE. En el cas del PP, especialment a Balears, el càstig ha consistit bàsicament en l’abstenció si bé acompanyada d’una certa erosió tant pel cantó del Pi com pel cantó de Ciutadans.                

Segon. La tendència estatal a Balears ha tengut un reflex matisat. Així, Podemos ha entrat amb força però sense superar als socialistes i Ciutadans ha tengut una entrada més discreta.

Tercer. Els partits d’obediència balear han tengut un creixement important. Sense la clau local, en Bauza, el Til i tota la resta no es pot explicar com a mínim el 25%. Pens que aquest és un titular que ha quedat excessivament tapat pel triomf dels partits d’esquerra, també la clau centralisme-balearisme ha tengut el seu pes. Més ha fet uns grans resultats i el Pi un resultat bo. I això ho hem de posar en valor si tenim en compte el desavantatge competitiu d’aquests partits mediàticament parlant.

A partir d’aquí comença una nova etapa de la política balear. Aquesta nova etapa, alguns voldríem, que respongués d’una manera més intensa a la nostra realitat. Que les decisions es prenguessin aquí, pensant en els interessos d’aquesta terra. Que el sucursalisme i les dinàmiques estatals fossin en tot cas, secundàries o complementàries, i no l’eix principal generador de la dinàmica política. Un projecte més autocentrat, que posa més l’accent en l’eix de país que en l’eix ideològic... A jo veure que la configuració de les nostres institucions es decideix des de fora de Balears i en funció de la tàctica partidista de no se qui, em sembla que no és el camí... El camí és un nou model de finançament, el pacte educatiu, la defensa de la nostra identitat, una regulació turística adaptada a la nostra realitat i necessitats, complementar el sol i platja, diversificar el model productiu...     

El poble ha xerrat. I en algunes coses ha estat clar, el rebuig a les polítiques de confrontació den Bauza. Però en d’altres, cosa que és habitual, el veredicte no és tan clar i cada partit fa la seva lectura. Només l’evolució de les coses donarà i llevarà raons a aquestes lectures. El mallorquinisme el que hauria d’intentar és consolidar l’avanç i en la mesura de les seves possibilitats implantar aquesta lògica més de país.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per SPAIN IS PAIN, fa mes de 5 anys

Tranquils que allà on puguin PI _PP la nova aliança que no farà oblidar PP-UM.

Valoració:-4menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 5 anys

Resultats Consell de Mallorca
PP 10
PSOE 7
Més 6
Podemos 5
El PI 3
C's 2
---
Aquí tenim que El PI ès l'únic partit mallorquí.
El partit Més el consider estranger.
El error de UM fou participar amb sos estrangers castellans i tots sabem com ha acabat.
El PI no ha de participar i ha de aspirar governar tot-sol, lo que ha de aconseguir 17 escons per la pròximes eleccions.
Si el PI no participa serà millor, no se farà còmplice ni traidor a Mallorca.
El PI només ha de fer oposició, els altres partits ja estropejaran.

Els mallorquins que han votat a PP, PSOE, Més, Podemos, C's se han de entèmer que ha estat un vot inútil.

Valoració:1menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Sobretot és important pensar en gros: amb assertivitat i valorar-mos a noltros mateixos. La política feta per noltros i per a noltros és vàlida i bona, tan o més que la de qualsevol altra lloc. No ens cal comparar-mos amb ningú. Sense manies. Potser paregui un camí nou ara i segurament estem un poc verds degut a que hem perdut pràctica, però ja la tornarem a agafar.

També a les generals és molt important col·locar els nostros (és a dir, representants que no deguin obediència a Madrid) al congrés de diputats. No li hem de fer la política a Espanya, hem de fer la nostra política dins Espanya. Hem de defensar allò que és d'interès general al nostre indret, cosa que no farà ningú per noltros. Si el partit deu obediència a Madrid, ja no és a noltros que ens podrà defensar.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris