algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Administrar l'alegria de la gent

Ja fa estona que un divendres, després d'un Consell de Ministres, la Vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría va dir allò de què  “se respira alegría en las calles”. Jo realment no ho havia vist, en tot aquest temps, fins diumenge passat: fins el dia en què les urnes van servir per expressar la indignació de tot un poble davant uns mals polítics una pitjor política, encarnada en José Ramón Bauzá. Sí: la gent està contenta. I s'ha demostrat que sí, que votar i participar sí serveix per qualque cosa. I tant!

La victòria de les esquerres és tan indiscutible que la suma dels vots de dos dels elements més incòmodes per al sistema com són MÉS i Podem suma més de 7.000 vots més que el poderós PP, malgrat la por sembrada abans i durant la campanya, i MÉS som la segona força política a nivell municipal. La dreta mai no havia quedat tan desposseïda de les estructures de poder institucional, i tampoc no crec que es salvi ni es regeneri amb la intervenció d'un expresident corrupte. Ells veuran.

El moment s'ha d'aprofitar, des de la responsabilitat i la sensibilitat. Perquè és històric. Perquè no s'havia donat mai, però mai, una correlació de forces d'aquesta magnitud, lliure de servituds parapolítiques. I tenim el deure, les tres forces d'esquerres en aquesta terra, amb humilitat i saviesa  i sense hegemonismes de ningú, de tirar endavant un gran acord polític pel canvi. Però no per un canvi sols a les institucions, sinó un canvi gros, profund, a mig i llarg termini, que vagi més enllà de la legislatura i que impliqui un canvi de model econòmic i social que contribueixi a què l'alegria de tanta gent en aquests dies esdevengui felicitat i prosperitat compartida pel conjunt de la ciutadania. Fins i tot per a aquelles persones que aquests dies no estan contentes perquè ho han perdut tot i no confien ni en la política ni en aquesta societat per sortir d'aquest parany. Un canvi al servei de la gent, i no contra la gent com ha significat l'austericidi del qual Bauzá i els seus han estat els alumnes més ben aplicats.

Les Illes han de trobar el seu lloc al món, i l'hem de trobar entre totes i tots, amb l'horitzó compartit del bé comú, i d'una vida digna per a totes i cada una de les persones que hi viuen. Hem de sebre què volem, i la constitució de governs de canvi més prest que tard és la primera passa per fer aquest camí. Del passat ja hem après el que funciona i el que no funciona, i d'experiències de cooperativa política com la que representa MÉS tenim molt a aportar en aquest nou temps, per no dir tot, el millor de tots nosaltres.

Cal anar per feines i no embullar gaire, perquè el mandat de les urnes ha estat molt clar: la gent volia un canvi gros, i entre totes l'hem de fer possible, gràcies a l'aval dels vots: derogar el TIL, restituir la targeta sanitària per a tothom, una taxa de reinversió turística, acabar amb la injustícia històrica del mal finançament, etc., etc. Són qüestions tan de sentit comú que no ha de costar pena posar fil a l'agulla: poques coses i ben fetes, gent decent a les institucions, fora repartiments de cadires ni quotes, escoltar i comptar tot el temps durant els quatre anys amb la societat civil, amb la gent que ens ha votat i amb la que no ens ha votat també.

L'expectativa és grossa, i no hem de decepcionar. Malgrat l'èxit de dia 24 alguns no ens ho posaran fàcil, però administrar i mantenir l'alegria d'aquests dies i renovar-la amb el compromís actiu del conjunt de la societat per fer de les nostres illes un món millor és clau per arribar a bon port. I estic segur que ho farem.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris