algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Frit i porcella

Com pot un més que demostrat incompetent i mentider com José Ramón Bauzá tornar a guanyar les eleccions? Sabem que quedarà lluny de la majoria absoluta, i que no li bastarà per governar, però així i tot, tots donam per descomptat que tornarà a ser el més votat. El mateix passa amb na Marga Duran, o amb l’estantissa -no ho pot ser més- Maria Salom. Gent que difícilment trobaria una feina decent si tengués decència, per la seva incompetència, i de fet, els seus currículums respectius són més aviat curtets: vaja, que fora del PP passarien rusca.

És la rusca el que els alimenta. La de les ganes de menjar frit i porcella, menjars tan típics de cada campanya electoral com ho són els botifarrons pels Darrers Dies o les panades per Pasqua. Ens hem acostumat tant a veure taulades carregades de padrins inflant-se de xulla i colesterol amb paperetes del PP de postre, que ja no ens sorprèn ni ens indigna. I tanmateix, ens hauria d’indignar: és aquesta la “democràcia”, són aquests els “demòcrates”? És això allò tan sagrat que no podem ni posar en dubte a risc de ser quasi il·legalitzats? La política, el benestar ciutadà, el medi ambient, la llengua, la cultura o els serveis socials, valen tan poc com una platada de frit, un bocí d’ensaïmada o un tros de cocarroi? Un president com en Bauzá, que no sap si les panades duen pèsols, xítxeros o estiragassons, que just ha sentit a parlar dels crespells i no en té ni idea de que són els senyorets -a part de ser-ho ell, per descomptat-, guanyarà per fer-se una foto davant una escala de collir figues i repartir bocins de sobrassada lonostra feta amb carn catalana de porc de la plana de Vic, perquè com tothom sap, a Mallorca no hi ha animals suficients per a tanta sobrassada? Idò sí.

El frit i la porcella formen part de la nostra democràcia com les cases de putes i l’explotació sexual. Dues cares de la mateixa moneda: porcella per comprar el poder; prostitutes per exercir-lo. Ni l’una ni l’altra els costa car, als del PP: el vot de molts mallorquins és tan barat com això, i les putes els surten gratis, ja que el sexe és inherent a aquesta forma d’exercir el poder, el de les relacions público-privades alts nivells, dels contractes i les comissions, els sobres i les caixes caixes B. Sorprèn que sorprengui.

Tot això és ben sabut, i tanmateix, el PP segueix i seguirà guanyant. Per què? Perquè domina el joc de la democràcia millor que ningú: perquè aquest joc va ser inventat per ells, ells en feren les normes i ells poden decidir, en funció del resultat, allargar el partit o inventar-se un penal dins l’àrea. Són àrbitre i jugador i tenen la maquinària per guanyar sempre. L’error fou creure que, dins aquest sistema, dins aquest joc, dins aquesta autonomia, es podria canviar res. Ca! Res ha canviat, només les formes, però el caciquisme decimonònic segueix: porcella pel poble, prostitutes pels senyors.

Durant tots aquests anys, és ver que qualque vegada l’esquerra parlamentària -empesa sempre no per la seva pròpia inèrcia sinó els moviments populars- ha pogut arribar al poder institucional. De vegades passa -qualque cosa ha de canviar perquè res canvïi-, i probablement aquest diumenge tornarà a passar. Però el que no ha fet mai ha estat destruir o intentar desmuntar aquestes relacions de poder que van molt més enllà de les cadires del Parlament. Limitant-se a treure més escons que els altres, l’esquerra només fa el moneiot, mentre la dreta, es digui PP, C’s, CAEB o Federació Hotelera, comanda. A base de frit, porcella i sexe, les seves xarxes de control, la seva estructura caciquil està sana i forta com des de fa més de 100 anys. 

El repte ha de ser, per tant, aquest: tenir el govern, però sobretot, tenir el poder, l’hegemonia, al carrer i acabar amb les xarxes caciquils, desmuntar les seves associacions de gent gran de veïnats fantasma i totes quantes mandangues que han fet el PP imbatible i que conformen la xarxa mafiosa caciquil més gran de la nostra història.

I qui vulgui frit i porcella, que s’ho pagui.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per good bye spain, fa mes de 5 anys

@porqueret de son fava
"...I avui en dia, volgueu o no volgueu, el castellà es un idioma important per correr mon. ..."
Crec que vosté no ha sortit mai d'aquesta illa!
Si viatja per Europa veurà que la llengua castellana és el darrer mot d'es Credo.
Ah! i a més els espanyols estan mal vists.

Valoració:0menosmas
Per maciano, fa mes de 5 anys

No votéis partidos pancatalanistas.
Por Mallorca!!

Valoració:-6menosmas
Per pepep, fa mes de 5 anys

Loor y gloria a nuestro salvador Amadeu. Los parias de la tierra te damos las gracias.

Valoració:-2menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Ah, i això també... on són tots aquests nins de 6 anys o dels anys que siguin que no parlen castellà tan correctament com parlarien qualsevol altra llengua a la seva edat? Mira tu que no n'he trobat cap mai! N'he trobat tants com he trobat mopis!
Perdó, he trobat més mopis.

Valoració:7menosmas
Per de porcs i de senyors, fa mes de 5 anys

Si has trobat mai un nin de 6 anys amb problemes per parlar castellà, ves-ne a cercar un amb 12 i a veure el trobes. A veure quants en pots comptar que no sàpiguen castellà.

Ja està bé d'escampar mentides. Per sort, diumenge això s'acaba.

I si vols que els teus fills xerrin anglès, amb un 20% d'hores no els basta PER RES. A veure si aprenem a no dir desbarats.

Valoració:6menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Aclariment: Han de tenir com a llengua vehicular la que és històricament pròpia de les persones al cantó on han anat a viure, i a més, aprendre'n d'altres, volia dir.

Valoració:8menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

@porqueret: No havia dit en Baussà que podrien triar llengua? Idò no s'ha pogut triar res perquè ha imposat el seu sistema. Només això ja el fa mentider. I com aquesta n'hi ha moltes més. Quan un diu allò que tothom pot veure que no és cert, doncs és mentider. A la vista està, no fa falta aportar "proves", les proves estan per tot. També diu que les coses estan ara millor, i no és cert. El que potser sigui cert és que els bancs estan tornant a dur-mos al mateix pou perquè veig que tornen a oferir préstecs, però millor el benestar no està.

Han d'estudiar idiomes, i si pot ser també haurien d'estar accesibles euskera i galeg per si volen anar a viure per allà no ser uns irrespectuosos. Han d'estudiar idiomes, però no "en català en castellà i en anglès" necessàriament. Han de tenir l'idioma que és històricament propi al cantó on han anat a viure (i aquí no és el castellà), i llavors poder-ne triar d'altres. I poder triar si volen alguna optativa en algun altra idioma, per poder practicar. I no veig perquè han d'estudiar forçosament castellà. Perquè s'ha d'imposar? Perquè ha d'estar imposat per constitució? Que l'estudii qui vulgui! Xinès pot ser més útil!

Valoració:9menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 5 anys

(De porcs i de senyors)

No he dit que s'ha de segregar. No he dit mai. He dit que tots junts a la mateixa classe han d'estudiar en català, en castellà i en anglès.

I si, n'hi ha molts, mes dels que creus, fins i tot de mes de sis anys que tenen moltes dificultats per expresarse en un castellà acceptable. I sempre, fills de pares catalanoparlants.

i si be jo he pogut i volgut viure sempre a Mallorca, no som qui per impedir que els meus fills lliure i voluntàriament vulguin estudiar, viure i treballar a altres bandes del mon, on el castellà i l'anglès els serà de molta utilitat.

I amb l'orgull de que hauràn aprés el català del seu pare, i si em fan cas, el transmetran als seus fills visquin on visquin.

Valoració:-3menosmas
Per de porcs i de senyors, fa mes de 5 anys

Te deman per favor que m'exposis un sol cas de nin de 6 anys que no sàpiga parlar castellà a les Illes Balears, porquet de Son Fava. A veure si en trobes cap.

Segregar per llengua és segregar, i punt. No havia "conegut" mai un esquerranós segregacionista; ni ganes de conèixer-te. Esper que el teu fill aprengui qualque cosa més que català i castellà a escola. Per sort, les nostres escoles són molt bones, i el racisme i la xenofòbia, tot i els esforços de PP i "esquerranosos" com tu, no hi entren.

Valoració:5menosmas
Per Porqueret de Son Fava, fa mes de 5 anys

Igualtat català-castellà. Molt senzill, un 40% d'hores en català, un 40% en castellà i el 20% en anglés.

No podem consentir que els nostres fills siguin ignorants en llengua castellana. I els que tenen els pares catalanoparlants encara manco.

Perque els fills dels castellanoparlants, mentres a l'escola aprenen català, a caseva xerren i aprenen castellà. Els nostres no.

I avui en dia, volgueu o no volgueu, el castellà es un idioma important per correr mon.

I no recurreixis (de porcs i de senyors) a arguments que ni he exposat ni penso exposar ni venen al cas, com es la segregació.

Això, de segregar ho deix per vosaltres, esquerrans de deu céntims

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris