algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Contradiccions i contraindicacions

Dir que la campanya electoral és avorrida no deixa de ser una boutade. Potser sí que ho és però són les regles del joc democràtic. No és un mal endèmic nostrat. L'historiador Preston ho declarava l'altre dia respecte a la campanya anglesa. No tenc el ventall prou ampli de visió per saber si interessa a molta gent o no. Dins els racons per on em moc sol ser tema de conversa. Jo, procur estar mínimament informat de les coses que es diuen. I observar-ho des del meu prisma professional.

És evident que un dels temes que m'interessa és el lingüístic. Del fons i de la forma. Santament, i no ho dic amb mala bava, el programa del PP -consultable a la pàgina web- es troba tot ell, en la versió catalana, amb un català d'allò més formal, seguint els usos lingüístics que per aquest registre s'utilitzen a les Illes Balears d'ençà d'en Ramon Llull. Res, idò, de disfressar-ho, de salar-ho, de cercar l'expressió més pintoresca que allunyi els dictats del programa del català estàndard. Fins i tot, alguns continguts – val a dir que no me l'he llegit tot- si no fos que gat escaldat d'aigua freda tem, els podria subscriure. Així el punt 20è de l'educació parla que en acabar la secundària obligatòria els alumnes hauran de dominar les llengües oficials, consolidar els coneixements d'anglès i aprofundir – no profundisar com hauria escrit el Pericay club- en el coneixement de les modalitats insulars...

Aquest redactat – el programa hauria de ser sagrat- contradiu la doctrina saladora de Bauzá i la seva tropa. La que ha imposat a IB3 i la que li va fer confondre la màxima autoritat eclesiàstica amb l'òrgan del porc on el menjar inicia el seu camí vers la merda més pura. No ha estat mai el mateix a Mallorca el Bisbe que es bisbe. Curiositats del llenguatge. Aquesta praxi antiestandarització els ha fet cometre alguns atropells remarcables. Així, en el programa de presentació de la candidatura del meu municipi, la versió catalana, és un mal cambuix amb una mescladissa d'articles i pronoms personals que fa empegueir.

De totes maneres aquest redactat, el del programa vull dir, no deu haver agradat gaire als de la Fundació Jaume III que beneeixen amb la seva singularitat ortogràfica particular -made in Pericay, ara sí- que el PP estigui a favor de les modalitats insulars però per documentar-ho fan servir la versió castellana del programa. Així li poden atribuir frases que, en la forma que ho presenta la fundació, no concorden gens ni mica amb el que posa en realitat el programa del PP. I usen les cometes perquè l'atribució paresqui real. Manipulació flagrant.

Tampoc no deu agradar gaire als patrons de la fundació i als seus acòlits -especialment aquells que tenen vòmits accentuals- que Pericay hagi afirmat la unitat de la llengua catalana. No en parlen gens del filòleg català. En canvi donen notícia de la versió que s'ha fet de Bearn o la sala de ses pepes – santament, el professor Grimalt ha apuntat la semblança entre la sala de ses pepes i una casa de putes o de pepes per als més finolis mallorquins- que ha duit a terme, i mai més ben dit, madame Pericaia, digna protagonista dels Desbarats villalonguians, si aquest l'hagués coneguda.

Ja que hem parlat de C's, dir que seria contraindicat per la doctrina centralista del seu partit afirmar que les Illes Balears disfruten  d'un finançament tal com pertoca. Un dels pilars bàsics de C's ha estat criticar per lacrimal aquest vici pidolaire que ells atribueixen a una deformació malaltissa dels nacionalistes catalans. Ara bé,  com justifica C's una disminució de taxes aeroportuàries a l'hivern, si estam tan ben finançats?

També són curiosos els lemes. Un dels que fa servir el PP és anar per + feina. La locució anar per feina no és molt de modalitat. El meu padrí mai no la va dir, ni mon pare. Tampoc no figura com a locució al DCVB, en canvi sí, que figura al diccionari de l'IEC. La locució modalitària que més s'hi pareix és anar a fer ses feines que tothom sap que vol dir anar a cagar. I de merda, ja n'han feta molta, n'anam ben plens. Encara volen emmerdar més aquest país? Per si un cas jo no els votaré a veure si es fan, del regiró, ses feines damunt. Així sia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris