algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Controlar la Campanya

Oficialment ha començat el que ja feia temps que s'havia iniciat; la campanya electoral. Partits que prometen arreglar el que hi han fet malbé, fer el que no han fet durant tota la legislatura, mentint de forma descarada i vergonyosa. Però el que em sembla més greu és que cada quatre anys la majoria de partits fan un desplegament desproporcionat de recursos a la recerca de vots, i el fan d'una forma que recorda més la publicitat comercial que el que seria normal a una democràcia; informar del que han fet o han deixat de fer i els que els diferencia d'altres partits. Asistim a desplegament desproporcionat de publicitat, regals, actes electorals en els quals es convida a menjar, una beguda per atraure els joves... Un despropòsit que ens recorda als pitjors temps del caciquisme quan a la plaça de Pollença per exemple es donava copa i pur al que votés al cacic de torn.
Més enllà de l'aspecte ètic i mediambiental de les campanyes, aquesta espiral de despeses ha portat al PP i PSOE a finançaments il·legals que hem pagat tots en forma de concursos arreglats, sobrecostos a obres públiques... Mentre a la resta de partits que també han entrat a aquesta espiral, ha donat peu a crèdits i préstecs que evidentment condicionen la presa de decisions polítiques futures en relació als creditors.
Teòricament les despeses electorals de tots els partits estan limitades i controlades pel Tribunal de Comptes però és clar que aquest límit i control no funciona i n'hi ha partits que sembla que no tenen cap límit.
Evidentment caldria canviar la llei o donar eines més efectives al Tribunal de Comptes i a la Justícia per fer la seva feina. Però a l'espera que això pugui ser els ciutadans hauríem ser els primer a fer certes exigències als partits.
En primer lloc caldria que tots els partits publicassin al principi de la campanya electoral la seva previsió de despesa electoral a la campanya i la font dels seus ingressos, i els seus proveïdors. Igualment al final de la campanya caldria publicar com s'han realitzat finalment la despesa.
S'hauria d'exigir a tots els partits la seva autoregulació i que arribassin a un acord per reduir les seves despeses electorals.
A Catalunya la CUP ha proposat en diferents municipis també una reflexió i un control als ciutadans amb la creació de consells ciutadans que puguin auditar les despeses dels partits, i també ajudin als partits a cercar formes innovadores d'enfocar la campanya electoral. La funció dels consells ciutadans són les de generar un espai de debat ciutadà que acordi i proposi el limit de despeses, que deliberi sobre la pertinença d'establir límits a l'impacte visual i mediambiental de la campanya electoral, així com que estudiï i proposi maneres més eficients d'informar i comunicar a la ciutadania el programa.
Un altre tema que caldria controlar a més a més és el compliment dels programes electorals, en aquest sentit el consell ciutadà hauria de verificar el compliment o no dels programes electorals i informar els ciutadans del mateix perquè es voti en consciència.
En un acudit de l'immortal Perich un polític demana si penjar fotografies per tota la ciutat li dona vots. Li contesten que sí i la reflexió del polític és "doncs els polítics no el fem molt bé... però els que ens voten tampoc són una meravella." Doncs això, si volem canviar les coses som els ciutadans els primer que hem d'exigir als partits i actuar en conseqüència.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris