nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Democratitzar el turisme

Darrere del rebuig visceral a l'ecotaxa, la poc estètica propaganda hotelera sobre la “bona feina” de Bauzá i els seus, o les recomanacions dels darrers dies per part dels representants del lobby per excel·lència sobre què o qui votar en les properes eleccions, hi ha el problema històric  de diferenciar entre qui governa i qui comanda.

Guanyi qui guanyi dia 24, hi ha qui insisteix en seguir comandant. Comandar en tot l'abast del terme, però sobretot comandar pel que fa a les grans decisions econòmiques que acaben afectant el conjunt de la societat: perquè parlar de turisme a Mallorca i les Illes és parlar de tot i de tothom. Per això canviar aquesta inèrcia, o aquest costum poc democràtic si voleu, a partir del primer minut, és imprescindible si realment qui governi vol dur endavant un projecte de canvi al servei de la majoria de la societat, i no sols d'un pocs.

Fa anys que es parla de canvi en el model turístic, i de fet ja hi ha un canvi de model en marxa: però ho és perquè quatre o cinc famílies, que són malauradament les que marquen el mainstream a tot el sector aquí i a nivell mundial, ho han decidit. I si aquest canvi de model, al servei exclussiu d'una oligarquia, es consolida, també acabarem per consolidar una societat en situació d'emergència social cronificada.

En dues pinzellades, en què consisteix aquest canvi de model que s'està perpetrant? En primer lloc, en convertir el turisme en una indústria cada cop més especulativa, enlloc d'apostar per un turisme responsable i generador de prosperitat compartida. Darrera els grans projectes de reconversió de zones “madures” i de segons quins projectes de reforma l'objectiu no és tant millorar ni modernitzar el servei turístic, sinó crear entramats financers que “mouen” molts més diners i generen sucoses plusvàlues que l'activitat turística per se no podria generar per bé que vagi. I això cada vegada mou més diners que l'activitat d'allotjament atribuïda als establiments hotelers. Una nova bimbolla, vaja.

En segon lloc, el model d'explotació hotelera en base al patró dels “resorts”, importat en bona mesura del Carib i amb tendència a imposar-se en aquest nou model turístic com la millor opció, representa un model “egoïsta” de negoci, basat en una mena de “tot el negoci és meu”, amb un fort component de competència deslleial cap als milers d'empreses i serveis que fins ara també havien viscut del turisme, amb el “tot inclòs” com una de les seves expressions més esteses.

Tot això, que a més se'ns veu com una aposta d'”excel·lència”, qualitat i luxe, contrasta amb un model que, en general, necessita cada vegada de més milions de turistes (i enguany superarem els catorze milions!!) per mantenir uns mínims nivells d'ingressos: perquè en la pràctica, competim amb el nostre entorn sobretot tirant preus. I ja que hi som, també tiram salaris, condicions de feina, i ja veurem qualque dia també quina és la factura de sobrepassar sense miraments la nostra capacitat de càrrega.

Per això, i en tant que ens afecten a tots i a totes, directa o indirectament, les grans decisions sobre el turisme no es poden prendre a despatxos de multinacionals apàtrides amb molt poca responsabilitat ni social ni mediambiental ni de cap mena... Tothom té dret a fer negoci, però l'ambició d'uns pocs no pot sacrificar el dret de la majoria a una vida digna, per molta comandera i renou que tenguin alguns. Aquesta és la clau d'un dels majors canvis (necessaris) que està per venir: democratitzar el turisme perquè el turisme generi prosperitat compartida.

Si no és per a això, sincerament, perquè el volem, el turisme?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Els ladins mos roben", fa mes de 6 anys

Una mesura per reduir el nombre de turistes seria tancar els aeroports balears de nit durant la temporada alta (maig-octubre).

Valoració:2menosmas
Per Rafel Borràs, fa mes de 6 anys

Molt d’acord, David: Democratitzar el turisme seria, en paraules de Manuel Vázquez Montalbán, acabar amb “l’apartheid de la prosperitat”.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris