cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Odi a Espanya?

Juan Goytisolo in Instituto Cervantes Berlin

Hi ha vegades que el patiment atorga recompenses no esperades. És el que em va passar a mi la setmana passada. El meu patiment deriva de la meva tirada a escoltar les tertúlies  de les televisions d'obediència central i catòlica, i a llegir columnistes  de mentalitat germana de  la dels tertulians que acab d’esmentar. Jo comprenc que aquesta tasca que realitzen – la d’apuntalar  el  partit que ara governa i de dissimular i/o justificar  les seves malifetes i corrupcions– no ho és, una labor fàcil ni elegant, i vull creure que, si s’hi avenen, és perquè és una feina que ha d’estar ben pagada

Però, ja dic, aquest  patiment que fa estona voluntàriament sofresc –no és descartable un cert masoquisme en la meva persona–  ha tengut, fa poc, la seva recompensa, perquè, gràcies a ell, he pogut llegir un dels millors discursos que he escoltat o vist  en la meva vida. És el que va pronunciar Juan Goytisolo  amb motiu del lliurament, que li feren, del Premi Cervantes. En dit escrit o sermó  Goytisolo va acabar la seva homilia tot dient que no hem de defallir en l’intent de posar remei a les innumerables injustícies que es poden detectar en aquest país que s’anomena Espanya i que ”podemos” – va gosar   a pronunciar – millorar l’estat actual de les coses.

La reacció dels opinadors de la capital, els sentinelles  del canon nacional-catòlic, fou immediata i agressiva, i, entre altres adjectius, li enflocaren –podeu consultar les hemeroteques–, a Goytisolo, els d’eunuc, miserable, invertit, i “gilipollas”. No hi havia coincidència entre els insultadors sobre quin era el tret que predominava en el temperament del pobre escriptor, encara que si n’hi havia, d’unanimitat, en postular la causa de les seves –deien– tan poc oportunes ni encertades paraules.  Dita  causa o motiu  era el seu inveterat odi a Espanya.

Ja vos podeu imaginar que  vaig fer tot el possible per localitzar l’article de Goytisolo i el vaig trobar al País del 24 d’Abril. Fou, com he dit, una gran recompensa als patiments abans esmentats .

Hi ha, en el sermó que vaig poder llegir, moltes idees excel·lents  i del tot aprofitables. Solament – no vos assusteu–  a una d’elles  m’agradaria fer avui esment. És la d’assegurar –en una expressió que Goytisolo manlleva de Carlos Fuentes– que la seva nacionalitat  no és l’espanyola, sinó la cervantina. I qui diu la cervantina diu totes aquelles nacionalitats derivades de l’admiració vers  aquells  escriptors que escriuen des de la humilitat  –“Duc amb mi la consciència de la derrota com un pendó de victòria” ( Pessoa); “Duermo en el silencio del olvido”(Cervantes)– més preocupats per denunciar les injustícies que observen, que per adquirir fama i doblers.

El nacionalisme cervantí de Goytisolo té una gran virtut i és la de que és perfectament compatible amb altres nacionalismes –acceptem la paraula– com el meu, per posar un exemple que conec bé. Si el seu és el de  de Cervantes, Góngora o Clarín, el meu és el de A. March, Llull o Espriu. Són  dues fraternals nacions que tenen, entre si, –n’estic segur– les portes absolutament obertes als sempre recomanables fenòmens migratòris, que jo intent practicar tant com puc.

Lluminós, senyor Goytisolo! 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per xesco, fa mes de 6 anys

Poco tiene que ver el nacionalisxemo cervantino con el nacionalismo CATeto

Valoració:1menosmas
Per spain is pain, fa mes de 6 anys

A Espanya tot el que pensa diferent és un "mal parit".

Pel de las "cejas" i el del comentari "flojito" (que tampoc s'hi ha esforçat massa) la discrepància és "imbecilitat" . Si vos fixau tot el seu argumentari comença i acaba en un l'insult .

Valoració:9menosmas
Per periscopi, fa mes de 6 anys

Profundice, amigo palomo, profundice. Muy flojito su comentario. Aburrido y lleno de tópicos y frases hechas, no comunica. No dice.

Valoració:1menosmas
Per Guiem, fa mes de 6 anys

Fora
Mes amunt hi ha es cervell , lo mes important des cos humà
Xisco
La de apuntalar..................
Te deus referir a tots es governs , Espanya, Catalunya, Balears , Andalucia etc. Etc.

Valoració:1menosmas
Per fora PPaPParras, fa mes de 6 anys

muy poco queda mas arriba de las cejas de un buen espanyol

Valoració:-1menosmas
Per colom, fa mes de 6 anys

Pues yo no le veo ninguna "luminosidad" al tal Goyti-solo. Se limitó a detallar todos los problemas que vive España, (nada que objetar), pero se calló como un bellaco (se miente como tal, pero se procede igual cuando hay que hablar y se calla) pasando de puntillas sobre las presuntas barbaridades que se dan en su país de residencia. Ni una sola palabra. No dijo pío, pues sabía que no podría volver. Y después a Don Xesc le parece raro que determinados medios le hayan obsequiado con toda clase insultos. Y debe quedar claro que los insultos deben estar fuera de lugar, pues diciendo la verdad no es necesario recurrir a ellos. Para mi de asco, el tal Goyti-solo.

¿Odio a España?. Son muchos los que están cargados de tan innecesario concepto. Evidentemente, no es mi caso. Pese a los defectos de mi país, soy español hasta las cejas, e incluso más arriba. Supongo que no pasa nada y que debo ser respetado como yo respeto a los que piensan de diferente manera.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris