algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

La ciutat de les dues postes de sol

Caminava a l’hora roenta –a l’hora encantada–, òbviament cap a ponent. Vaig pensar, com tantes vegades, com li cau de bé a Palma la posta de sol. Com s’encén la maressada gòtica; com vibra el llenç renaixentista de cap a cap; com el cel es desfà en porpra; i com, des de Dalt Murada, es reviu la mar morada dels olis d’Antoni Gelabert.

De tornada, ara cap a llevant, un miratge insòlit: una altra posta de sol, encara més rebent, encara més intensa... Era el crepuscle esclatant als miralls de l’edifici de GESA, la joia de Ferragut –i Falcó– que tanca la ciutat pel flanc oriental.

Vaig pensar que era afortunada de viure en una ciutat amb un ocàs llevantí ardent i acollidor. Un calidoscopi gegant; una bandera immensa onejant davant la mar; un teló de llum càlida que cobreix i descobreix la Seu si arribes des de Llevant.

Però, sobretot, una gran oportunitat per a la ciutat. L’oportunitat de tenir un gran generador de vida cultural i de cohesió ciutadana, entorn del qual establir xarxa, projecció, excel·lència, marca, fet diferencial, ocupació i igualtat d’oportunitats.

El buc insígnia de la Cultura a Palma, el modern epicentre de la vida creativa, un pol irradiador de singularitat i d’universalitat.

Una gran oportunitat cultural, sense vocació museística ni d’aparador, sinó amb una orientació coherent amb la contemporaneïtat: un espai per a la formació, la creació i la producció, les tres assignatures pendents del panorama cultural illenc. També un espai per al debat, per a l’intercanvi, per a la reflexió compartida, per a la intel·ligència col·lectiva.

No és difícil imaginar-se l’edifici –la mateixa arquitectura marca el ritme– reconquerint els pisos progressivament, en funció dels recursos i de les necessitats: sales d’assaig, sales d’estudi, sala d’actes i de projecció, tallers d’artistes, programes de beques, intercanvi de joves creadors, ajudes a la producció i a la projecció, unitats de difusió cultural, suport d’instal·lacions i de tecnologies de la creació, projectes interdisciplinars, feina en xarxa...

I, al mateix temps, no només un epicentre cultural, sinó també social. La gran oportunitat per tot un barri, per a una nova ciutat emergent: el districte de la innovació i el coneixement, on assajar a la fi la ciutat del segle XXI, aquest segle que, entre crisis i estafes, ens ha quedat tan entrebancat.

És tan fàcil veure-ho. Basta sentir-s’hi capaç.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris