algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Teixint per capgirar

Després d'anys d'intents frustrats a Mallorca de millorar la coordinació de col·lectius, moviments socials i partits municipalistes sembla que actualment vivim moments esperançadors. Es multipliquen els projectes que no pensen només per guanyar les eleccions o en objectius concrets i localitzats al seu municipi, sinó que a més a més de canviar els seus pobles cerquen coordinar-se entre ells, per avançar en l'anticapitalisme, la democràcia directa i l'autogestió.

La Primer Trobada per la Unitat Popular de Mallorca que va tenir lloc al centre autogestionat de sa Casa Llarga (can Gazà), ha estat fonamental en posar en comunicació i sintonia a tota una sèrie de col·lectius rupturistes i anticapitalistes. A la mateixa es va començar a filar el fil de la tela del demà. I per exemple va sorgir la Primera Trobada d'Unitat Popular de Palma que ha decidit crear el primer nucli de les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) a Ciutat. Aquesta decisió ara ha de tenir el suport de molt de mans per començar a fer feina als barris, amb paciència i coordinació amb els moviments socials i la lluita al carrer.

Entre els diferents moviments rupturistes de Mallorca té un lloc destacat el Col·lectiu Albaïna, que ja duu prop de 4 anys fent lluita municipalista al carrer. El Col·lectiu va anunciar fa unes setmanes que no presentaven a Sóller cap candidatura d'unitat popular i que no donaven suport a Junts per Sóller (coalició ja liquidada actualment). Al mateix moment iniciaven la seva campanya "Anem per feines", una campanya centrada amb l'objectiu de conscienciar a la ciutadania, que el vertader canvi es construeix des de baix cap a dalt i que la democràcia va més enllà de votar cada quatre anys. D'entre les activitats i accions que conformen la campanya del col·lectiu Albaïna, i dins la línia de coordinació i teixir xarxa que comentat, aquest ha organitzat conjuntament amb les CUP unes jornades municipalistes compostes de quatre xerrades, dues el divendres 24 d'abril horabaixa i dues el dissabte 25 matí al Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller.

A les jornades el divendres es parlarà d'un tema tan important com la remunicipalització dels serveis públics, evitant el sobrecost de la gestió privada un tema en què moviments i partits municipalistes al carrer i a les institucions han d'anar de la mà per recuperar la gestió de serveis municipals com l'aigua, caneres municipals, platges, clavegueram... Necessitam serveis gestionats no pensant en els beneficis sinó en el poble i per això en un context de capitalisme neoliberal total cal lluitar en tots els fronts.

El mateix divendres es farà una taula rodona de diferents candidatures municipalistes per a compartir experiències i donar a conèixer els motius de la necessitat de crear candidatures d'aquest tipus i explicar el funcionament i tipus de lligams amb els moviments socials. A la mateixa participaran dos regidors de la CUP de Vic, dos membres de l'Assemblea municipalista de A.MUN, de Montcada (País Valencià) i la candidata d'Alternativa per Pollença. Aquesta taula rodona serà una bona oportunitat per debatre sobre la lluita institucional municipalista. En aquest sentit la llarga experiència de les CUP és un exemple de com es pot ser molt útil pels moviments socials sense convertir-se en un partit més.

El dissabte es parlarà de la participació ciutadana als pobles, un tema en el qual hi ha molt de recorregut a fer. El nivell de participació ciutadana permès i realitzat pel poble als municipis de Mallorca és mínim. Des del carrer cal mobilitzar a més gent amb objectius més ambiciosos, i des d'un punt de vista institucional cal obrir totalment la gestió dels Ajuntaments i que el poble pugui ser el vertader governant dels seus doblers i del seu entorn més proper.

A les Jornades el mateix dissabte també es tractarà la democratització de l’economia de la ciutat. A Mallorca també hi ha un evident dèficit de projectes cooperatius i autogestionats que cal impulsar des d'abaix però als que vendria molt bé tenir un peu dins les institucions per poder canviar entre altres coses els criteris de contractació dels ajuntaments.

En definitiva enhorabona al Col·lectiu Albaïna i les CUP per haver organitzat aquestes Jornades Municipalistes. Esper que altres moviments socials i partits s'animen a continuar aquesta línia i entre tots teixir una xarxa forta d'unitat popular. Els ciutadans som els que millor coneixem els nostres municipis i la necessitat urgent que hi ha de canviar-les, no estam tots sols en aquesta lluita que ha de ser descentralitzada, sense dogmatismes i amb les eines que cada col·lectiu municipal trobi més adient, però sense oblidar que no estam tots sols i que si teixim entre tots una xarxa solidària de cooperació serà més fàcil capgirar els nostres municipis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris