algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Quadripartidisme millor que bipartidisme?

S’ha escrit molt contra el bipartidisme. He de reconèixer que jo mateix, en determinades etapes, hi he contribuït. El dipartisme PP-PSOE, al Regne d’Espanya, ha generat un sistema polític notablement encarcarat, amb la sensació de democràcia segrestada, amb un sistema clarament partitocràtic, i un llarg etcètera de xacres que hi podem afegir. El sistema democràtic ha mostrat una qualitat especialment dolenta, a més, quan un dels dos grans partits de l’Estat ha gaudit de majoria absoluta. Això s’ha produït d’una manera tan clara que ens ha arribat a fer pensar que, de manera més o manco sistemàtica, les majories absolutes afavoreixen la minva de la qualitat democràtica.

Les etapes en què políticament s’ha pogut respirar millor, en què l’ambient s’ha relaxat i en què la pràctica democràtica s’ha vist més afavorida han estat precisament les etapes en què una de les dues grans forces polítiques espanyoles ha hagut de governar amb el suport dels anomenats “partits frontissa” (que, des del principi de la transició, han estat les principals forces polítiques de les dues nacions sense estat més significatives: Convergència i Unió i el Partit Nacionalista Basc). I destacats dirigents tant del PP com del PSOE han reconegut que els seus millors governs s’han produït quan han gaudit del suport de CIU i del PNB. Valguin Aznar i Gonzàlez com a exemples.

El problema del bipartisme era que tancava molt l’espectre polític: o governen els uns o els altres, però no apareix clarament cap tercera opció possible. I, a més, tant els uns com els altres sempre s’han d’entendre amb els mateixos.

Dins aquest esquema, el fet que els dos partits frontissa fossin precisament els representants majoritaris del catalanisme i del basquisme havia obligat els principals partits espanyols a assumir (de grat o per força), en certa mesura, la qüestió de la pluralitat nacional (i, per tant, lingüística, cultural, etc). Només se’n podien desentendre obertament (i a fe que ho han fet !) en tenir majoria absoluta. Però, sense majoria absoluta, tant el PP com el PSOE han hagut de fer, en la història recent, concessions a la pluralitat.

Ara, emperò, totes les enquestes apunten un fenomen nou. Sembla bastant clar que el bipartidisme s’acabarà, al Regne d’Espanya, a partir de les pròximes eleccions generals (i que tot plegat ja es prefigurarà a les pròximes municipals i autonòmiques, als països sense autonomia). Si les tendències marcades en les enquestes s’acaben reflectint, el panorama polític espanyol estarà format bàsicament per quatre formacions polítiques: el PP, Ciudadanos, el PSOE i Podemos. Els mitjans de comunicació, els opinadors i els intel·lectuals espanyolistes se’n freguen les mans. Finalment, el govern de l’Estat no dependrà, passi el que passi, del que es pugui dir des del catalanisme o des del basquisme. Encara més: ni el catalanisme ni el basquisme tendran cap pes específic en el conjunt d’Espanya. Dit d’una altra manera: tots quatre podran oblidar per sempre la qüestió de la pluralitat a Espanya. Ja no farà falta ni pluralitat lingüística, ni pluralitat cultural, ni pluralitat de cap altre tipus. España una y no cincuentayuna. La política espanyola podrà ser més excloent del que ho ha estat des del principi de la transició a la democràcia.

Només podria alterar aquest ordre de coses, per exemple, que finalment Ciutadans/Ciudadanos acabàs substituint el PP, que el PSOE es mantengués com la força política majoritària de l’esquerra i que Podemos, en comptes de ser una alternativa de poder fos només el partit que substituís l’agònica Izquierda Unida. En aquest cas, entraríem en un nou bipartidisme: Ciutadans-PSOE. I les frontisses dels partits principals de les nacions sense estat podrien tornar a fer la seua feina a favor de la pluralitat. Suposant, evidentment, que abans no hàgim estat tots expulsats, de manera expeditiva, del sistema. I de l’Estat. 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Antoni, fa mes de 6 anys

Tu i n'Esperança sou del PSOE.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris