algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
22°

La tècnica i el mànec de la paella

És cert que els ordinadors ens han facilitat molt la vida. No seré jo que hi posi cap emperò. Ni que faci cap al·legat contra el progrés tècnic.  Però també és cert que han servit progrés tècnic i ordinadors per remenar la paella a gust de qui la té pel mànec. I qui la té pel mànec? Supòs que no cal identificar-los un a un, els de sempre

Abans, quan la tasca dels bancs era molt manual – els apunts bancaris es feien a mà-  hi havia favoritismes i compromisos. Vull dir que aquells bons clients – i en banca un bon client és qui gira molt de diners, ergo dóna molt de benefici a l'entitat- podien deixar de pagar certes comissions o beneficiar-se de bonificacions només amb un cop de tecla o dos de màquina d'escriure. Depenia en bona part del director de la sucursal i del (con)tracte verbal que s'establia amb el client. També podien beneficiar-se d'aquestes exempcions aquell clients que sense ser gaire lucratius per al banc tenien bona amistat amb el director i aquest, a la vegada, gaudia de tolerància per part dels servicis centrals. Amb la implantació del teleprocés, com es va dir en el seu moment, això va deixar de ser possible. L'ordinador, la tècnica freda, executiva, inquisidora, dictava sentència i quan un pobre d'esperit s'acostava a l'operari financer i li pidolava l'almoina d'una comissió no aplicada, aquest sense perdre l'aplom li responia: l'ordinador no m'ho deixa fer.

Més enllà de la mort, no sé si hi ha altra cosa universal i igualitària. Pel que fa a les màquines, també fan parts i quarts i allò que és fredor i carabasses per a alguns, per a uns altres, prèvia manipulació deliberada i consentida de l'ànima maquiavèl·lica, és condescendència, amabilitat i, sobretot, generositat. No cal dir que aquests altres són aquells que tenen un mà sempre agafada a la paella.

Per tant, quan surt algú del nostre govern provisional i diu que per raons tècniques han d'apagar alguns canals en català (3/24, C33...) els podem donar tant de crèdit com a aquell director de banc que amb mitja rialla a la boca et diu que l'ordinador no li permet fer segons quines coses que abans, quan no hi havia tanta tècnica, sí que es podien fer. I maleeix la tècnica i te la fa blasfemar a tu també. Tanmateix, executada la comèdia momentània, tu client, te'n vas dolgut i endogalat per la dictadura de les comissions.

La tècnica de la televisió digital ha estat l'excusa perfecta per restringir de cada vegada més l'oferta televisiva en català. Quan el sistema era analògic ho rebíem tot, només depenia de la potència del repetidor i de les condicions climatològiques. Ara només rebem allò que volen. El president del govern ha sortit tot ufà dient que si no veim els canals enfosquits és perquè la llei no ho permet. Si fóra tan il·legal com diu, - ho ha dit textualment: “la llei no ho permet”-  si fos tan perniciós com vol fer veure que és tampoc no es podrien veure via pagament, recurs que fan molts dels qui volen veure TV3 al País Valencià, per exemple. Fins i tot, si pagues molt pots veure els partits de futbol que ofereix el canal català.

Si la llei no ho permet aquí tampoc no ho hauria de permetre allà, perquè s'entén que la llei és igual per a tothom. La televisió de na Cospedal es veu més enllà de les fronteres estrictes seves. Si fos tan il·legal com diu no es podria veure la televisió en català via internet, recurs que han hagut de fer amb urgència molts de pares aquests dies perquè els seus fills estaven habituats a veure els dibuixos animats a TV3. Veure-ho o no, sr. Bauzá, no ens pregui per ases, és qüestió estrictament d'una voluntat política. Vostè pot tenir la paella pel mànec, però ha de pensar una cosa: no tendrà els vots per a sempre. Segur que entre els milers de nins afectats que miraven els dibuixos de la TV3 hi ha fills i néts de militants del PP.  Però vostè és de genètica tan somerina que poc li importa tirar coces a la menjadora que li dóna les garrofes. Sortosament, té els dies comptats. Esperem que els que vendran trobaran ràpidament la manera tècnica de fer reversible aquest atropell. Qui és qui posa fronteres senyor Bauzá? No deien vostès que no en posaven. Qui és el tancat? I el tancador?

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ARR, fa mes de 6 anys

Quan els que tenen el poder de decidir estan d'acord amb un fi, els únics problemes que queden són els tècnics; es a dir capaços de ser resolts pels experts o per les màquines. (Isaiah Berlin)

Valoració:1menosmas
Per aturmeda, fa mes de 6 anys

Excel·lent article.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris