cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Renda Bàsica: una eina imprescindible

Vull aprofitar aquest mitjà per donar-vos a conèixer la  nova web sobre Renda Bàsica, trobaràs l'enllaç a la pàgina web de l’Ateneu Pere Mascaró tota la documentació relativa a la feina que hem impulsat sobre la Renda Bàsica com a Ateneu a les Illes Balears.

La Fundació Ateneu Pere Mascaró, com a part de la Red Renta Bàsica de l’Estat, fa així la seva particular aportació per facilitar la informació i la difusió del que significa aquesta proposta i relacionar-ho amb la realitat específica de les Illes Balears.

Hi trobareu informació sobre les Jornades realitzades aquí, a Mallorca,  i articles d'interès que han anat publicant diversos articulistes.

Val la pena consultar-la i llegir les aportacions fetes sobre la realitat a les nostres Illes, la possibilitat real d'implantar-la i sobretot la necessitat d'impulsar aquesta proposta com a eina imprescindible pel canvi d'aquesta societat nostra, tan desigual i injusta.

En definitiva, en el debat sobre el canvi de model de desenvolupament que les Illes Balears necessita no hi pot faltar la reflexió sobre la Renda Bàsica. És una proposta assenyada i una provocació al nou pensament únic i al immobilisme programàtic.

No es tracta de perfeccionar una prestació del sistema assistencial o de seguretat social ans al contrari, la Renda Bàsica és un ingrés pagat per l’estat, com a dret de ciutadania, a cada membre de ple dret o resident de una determinada societat fins i tot si no vol treballar de forma remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre o, dit amb altres paraules, independentment de quines puguin ser les altres possibles fonts de renda, i sense importar amb qui convisqui.

Amb aquesta succinta definició s’entén que la proposta susciti el debat i la polèmica fins i tot en els sectors de l’esquerra més clàssica i de la més actualitzada. No debades, la proposta de Renda Bàsica és una aposta que qüestiona el model neocapitalista i, alhora, és una proposta per a un altre model d’organització social.

La implantació del dret de ciutadania a una Renda Bàsica no pot fer-se sense consolidar una robusta xarxa pública de serveis socials, uns sistemes públics i potents de pensions i de sanitat, una educació pública de qualitat i que eduqui en valors, una adequada atenció pública a les persones en situació de dependència, un salari mínim interprofessional digne -per el que valgui la pena treballar- i unes normes de negociació laboral col·lectiva que permetin “democratitzar” el poder empresarial en la fixació dels salaris, la jornada laboral i la productivitat.

La polèmica està servida, convé tenir-la present en aquests temps de debats, de propostes, d'anàlisi de la feina feta i de les alternatives que demanen l'avaluació de les urnes properes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris