cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
22°

Nombroses malifetes ho han aconseguit

Molts fets diminuts poden arribar a tenir un efecte impressionant. Ramon Muntaner, el 1328, a la seva Crònica, utilitza l’exemple de la Mata de Jonc. “I si algú em demana: "En Muntaner, quin és l'exemple de la mata de jonc?", jo li respondré que la mata de jonc té una força que, si tota la mata lligueu ben fort amb una corda, i tota la voleu arrencar ensems, us dic que deu homes, per molt que estirin, no l'arrencaran, encara que alguns més s'hi posessin; i, si en traieu la corda, de jonc en jonc l'arrencarà tota un minyó de vuit anys, que ni un jonc no hi quedarà". Aquest escrit me l’ha fet recordar Artur Mas, quan ha decidit avançar les eleccions al mes de setembre. Unes eleccions amb un programa dels partits per poder decidir el seu futur, es a dir, la continuïtat dins l’Estat espanyol o la llibertat, l’eliminació de les cadenes i la consecució de la independència. Encara que això ho han de votar democràticament els ciutadans del Principat.

M’he demanat per què no es volia continuar dins l’Estat espanyol i se m’ha ocorregut una altra metàfora pagesa amb els records de la infància. He evocat les collites de blat i d’ordi, el conjunt de brins que formaven les gavelles, unes quantes d’aquestes que formaven les garbes i entre vint i trenta garbes omplien un carro llarg i es duien a l’era on es batria i se separaria el gra de la palla. He pensat que incomptables brins, malifetes, que havien arribat a ser gavelles, garbes i carros llargs plens havien aconseguit que moltes persones dels Països Catalans no poguessin continuar vivint dins un estat que no els considerava ciutadans, sinó persones alienades i aportadores de riquesa per a la resta, sense cap consideració per la personalitat diferent que tenien; persecució de la llengua, de la cultura i de la identitat; i molts de brins de malifetes havien aconseguit que molta gent del Principat volgués independitzar-se. Si els governs espanyols continuen així, fent el mateix, més prest o més tard ocorrerà que la majoria de persones es desalienaran a la resta dels Països Catalans.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per A abans, fa mes de 5 anys

I qui t´ha dit que els gonelles no són llepaculs, sovint hi estan doctorats, com també els forasters. Bon profit.

Valoració:5menosmas
Per abans, fa mes de 5 anys

Antes, mucho antes, gonella que cipayo llepaculs de catalans. Ellos, supuestamente se irán. Vosotros os quedareis en España, o barco sin rekilla, mar i bon vent.

Valoració:0menosmas
Per jbm, fa mes de 5 anys

L'estat espanyol espolia cada any 16.000 milions d'euros aproximadament a Catalunya (un 8 per cent del PIB de Catalunya) i 3.500 milions d'euros aproximadament a les Balears (un 14 per cent del PIB de les Balears). Llavors no torna res, lo que deixa ho deixa amb interessos i a retornar el capital. És un autèntic robatori: certament l'estat espanyol està espñoliant els països catalans, fins i tot es valencians, que estan per davall la mitjana de PIB per càpita d'Espanya, tenen dèficit fiscal.

Valoració:21menosmas
Per incadur, fa mes de 5 anys

Gràcies als gonelles i forasters l´independentisme mallorquí s´està despertant i veu clar son futur. Feixistarros i demés bestiari impresentable, seguiu així i no defalliu, al final fareu que ho aconseguim.
Visca ses illes lliures de feixistes i traidors.

Valoració:23menosmas
Per bergant, fa mes de 5 anys

¿Y tu, que probablemente eres más "largo" que los demás, cómo sabes que si han de pedir dinero es porqué antes se los han robado?. ¿Y cómo lo sabes, bergant?. Demuéstralo con papeles, y no "banyats" en la mno.

Valoració:0menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Així és, Sr. Lladonet!

N'hi ha que són un poc curts (o que ja els hi va bé com està, millor dit) i encara no entenen que si Catalunya ha de demanar doblers és perquè els hi han robat abans, i per sobre de les seves possibilitats. Com aquí, pagam pel nas i a sobre ens diuen que devem doblers. Arruix "eppanyols i eppanya". Normal que lladrin, es quedaran "a dos velas" i hauran de pincar si Catalunya parteix, i no estan acostumats.

Valoració:25menosmas
Per punyetes, fa mes de 5 anys

"El nostre diari...", dice un iluminado. Probablemente uno de los que dejaron caer al Baleares papel, por no rascarse la butxaca. Claro, aqui no cuesta un duro. "Tot 'el' que no son pessetes son punyetes"

Valoració:0menosmas
Per Gràcies, renegats, fa mes de 5 anys

Què faríem sense els remucs histèrics dels renegats espanyols i antimallorquins?
Ens avorriríem. El nostre Diari seria avorrit.
Per això un dia haurem de fer un monument als nostres colonitzadors invasors i renegats: són la sal de la nostra vida. Són "la alegria de la uerta".
Gràcies, invasors i renegats. No ens abandoneu mai.
Com diu un refrany en el vostre idioma: ¿Ládran? Luego cavalgámos!!!!

Valoració:30menosmas
Per Jaume, fa mes de 5 anys

De putas habló la Tacones.

Cuando hablas de alienación, anulación de la diferencia y persecución de la lengua, parece que describes lo que pretendéis los pancas contra el mallorquín.

Valoració:0menosmas
Per ja esta be, fa mes de 5 anys

Quise decir 25.000 millones de euros. El que tendrá que apañarse serás tú, necio.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris