algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Trona però no plou

Hem tengut un estiu molt sec, sobretot el darrer mes – que és allò que sempre recordam-. Bascós cosa de no dir. Molts hem mirat el cel a la recerca de la clemencial pluja que refredàs l'ambient i el fes una mica més transpirable. Al final de la setmana passada vàrem tenir un indici d'alegria: s'anunciaven pluges, pluges benèfiques, generoses. Unes pluges que, com a mínim al meu redol, no s'han produït. En canvi sí, moltes tronades. Ens hem hagut de conformar amb les alegries de les humitats pressentides i una mica d'olor llunyana d'esperança a terra banyada.

Com una tronada seca, abrupta, justiciera a tant d'ermàs volgut, ha estat també la sentència del TSJIB. Ha declarat nul el decret del TIL. El decret nascut amb quatre premudes, setmesó i deforme, en un consell de govern, moments després que aquest mateix tribunal ja n'anul·làs un d'anterior. No cal dir que amb un govern amb una mica de decència ja s'haurien produït les dimissions pertinents i les disculpes a la ciutadania. Però això no és el nostre cas. Tenen una consigna ben clara des de les més altes i sacrosantes instàncies del PP – o de les FAES- espoltrir qualsevol engruna de no adscripció a un model centralista i centralitzador. I per a aquest propòsit hi val tot, fins i tot, malbaratar els doblers de tothom construint AVES ruïnoses. O aprovant TILs que arruïnaran les expectatives formatives de bona part de l'alumnat de les Illes Balears. TILs que també ha suposat una tudadissa de cabals públics per voler fer entrar els claus per la cabota. I poc els importa a Madrid perdre el govern de les Illes Balears, saben que algun dia el tornaran a recuperar i tornaran a armar el cap de fibló destructiu. Tampoc no els importa la decència, ni la netedat, ni l'honestedat. Si així fos haurien donat ordres directes perquè hi hagués dimissions, per netejar-se la patena, talment com les han donades perquè n'Isern – el batle de Palma- no fos sotmès a l'engrunador procés de les primàries. A més, el TIL o no TIL no els fa perdre cap vot al planter on en tenen més: l'Espanya més profunda.

També ha tronat sense ploure – ja ho va dir Raimon- al País Valencià. Fabra, en el debat sobre l'estat de la comunitat, a tornat a atiar l'anticatalanisme perquè les flames d'aquest suposat mal i d'aquest suposat quefer distreguin de la pudor de corrupció que hi ha arreu i a més, essent de les comunitats més endeutades de l'estat, ha promès una baixada d'impostos. Vénen eleccions i convé netejar la cara. Ara bé, demanar un finançament autonòmic just, com va fer el director general d'Universitats de les Illes el dia de la inauguració del curs acadèmic universitari, això no està ni en l'agenda marítima de Bauzá, ni tampoc en la terrestre de Fabra.

Allà on en canvi ha tronat i ha plogut ha estat per Madrid. Curiosament hi havia els mateixos símptomes de pluja que per aquí, però allà han estat més agraciats. És clar que també vénen les eleccions que veritablement els interessen, les estatals, i els brots verds no són tan verds que facin perdonar lleis regressives com l'avortament. En Rajoy ha estat clar i llampant: no hi havia el consens necessari perquè la llei s'aprovàs. I què no tenen majoria absoluta? Farà el mateix amb la modificació de la llei electoral? Per què el mateix argument que ha servit per fer retirar – santament- el projecte de llei de l'avortament no va servir per fer retirar el TIL? No són del mateix partit? No haurien d'actuar en coherència? No cal tenir gaires lluquets per encendre l'encenall de la resposta. Una altra diferència és que a Madrid hi ha hagut dimissions i grosses, la d'en Gallardón. Encara que sigui per pura higiene del maquillatge, perquè la posada amb escena ho requeria així. Aquí ni dimissions, ni rectificacions. Pitrera inflada -mai més ben dit- i endavant. I la reforma de la llei de l'avortament estava en el programa del PP mentre que el TIL no hi figurava... Però crec que ja hem respost prou clarament a aquestes incongruències.

Ensumam flaires de terra banyada però després de l'alegria inicial per la tronada ens adonam que no ha fet prou saó. I, com els pagesos escèptics, no les tenim totes segures que puguem salvar part de l'anyada.

Rafel Crespí i Ramis

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Budellot, fa mes de 6 anys

En un estat colonial figura el Virrei com a representant dels interèssos de la metròpoli, per damunt dels drets dels indígenes, encara que es trepitgin. La massa indígena no mereix el mínim respecte per part de la metròpoli, perquè allà si que si valen les dimissions, però encanvi aquí ni tan sols donar explicacions.

Valoració:9menosmas
Per Idò no, fa mes de 6 anys

I on és escrit, en aquest article, que Balears pertany a la l'Espanya més profunda?

Valoració:7menosmas
Per Bravo!, fa mes de 6 anys

Segons aquest panca beneitet, Balears perteneix a "l´Espanya més profunda"

Valoració:-12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris