algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
23°

Colonització i dret a decidir

Vull reflexionar sobre el que indica el títol d’aquest escrit. Segons les lleis internacionals els països colonitzats tenen dret a l’autodeterminació, és a dir, tenen el dret a decidir. Ara es tracta de saber si països que han estat colonitzats i que ha estat reconegut per la resta de països del món, han tengut un règim semblant de govern al que ha patit Catalunya. Si revisam el que ha passat i passa a un estat com Bolívia ens n’adonam que han ocorregut fets calcats, als que ha patit i pateix el poble català. Per exemple, aproximadament un 50% o més són indígenes bolivians, persones que parlen llengües com el quítxua, el guaraní, l’aimara, etc. Aquestes llengües han patit persecució i burla a qualsevol part on es parlassin, que és la tècnica dels colonitzadors, i han estat molts els que han volgut que els seus fills aprenguessin l’espanyol perquè no fossin perseguits i burlats com ho havien estat ells. S’ha utilitzat l’escola i l’Administració per espanyolitzar el personal, lingüísticament parlant.

Quan s’ha recorregut als idiomes dels nadius ha estat per part dels colonitzadors evangelitzadors, que varen veure que l’única manera d’arribar a ells era en la seva llengua. Així es va fer aquí, quan es varen fer doctrines en català i en dialecte per arribar al poble, i també s’ha recorregut a les llengües indígenes perquè poguessin aprendre l’espanyol. Aquí tenim l’exemple dels diccionaris mallorquí-espanyol. Després s’ha acabat utilitzant l’escola per espanyolitzar els bolivians, cosa que no han aconseguit perquè hi havia molts d’analfabets. Igualment passava aquí, fins que no es va generalitzar l’escola al cent per cent de la població, gran part d’aquesta era analfabeta en espanyol.

A l’actualitat, en canvi, l’Estat bolivià ja supera la situació en què es troba al català a València, a les Illes Balears i al Principat, perquè a l’escola ja es pot estudiar en la llengua indígena corresponent, i després s’estudia l’espanyol i una o dues llengües estrangeres. S’ha proposat que a tot el territori bolivià s’aprengui alguna de les llengües indígenes, amb la forta oposició dels descendents dels colonitzadors, els criolls. També la dels descendents dels indígenes, que han aconseguit una bona situació gràcies a l’autoodi inculcat. Un dels avantatges més importants del poble bolivià si el comparam amb el de les Illes Balears i El País Valencià, és que els funcionaris de cada territori tenen el requisit d’haver d’aprendre la llengua pròpia del lloc on fan la seva feina, cosa que l’actual Govern del PP ha impedit d’una manera il·legal, és a dir, en contra del que diu l’Estatut d’Autonomia.

Per una part, comprovam que hem viscut i vivim en certs aspectes com qualsevol poble colonitzat, però això no serà mai reconegut per l’Estat que s’aprofita de la riquesa i de les contribucions dels colonitzats. També hi haurà els que estan carregats d’autoodi que ho negaran tot, i per això, fins i tot impediran que el poble voti, i utilitzaran les lleis fetes a propòsit per l’estat colonitzador. Per això negaran el que és innegable, negaran el dret a decidir i inventaran mil mecanismes antidemocràtics per a aconseguir-ho.

La darrera cosa que faré en aquest escrit és comprovar què diu el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola de la paraula colonialisme. Aquesta és la definició: “Tendencia a mantener un territorio en el régimen de colonia.” El fet de mantenir un poble oprimit sense que pugui decidir el seu futur és una prova evident de trobar-se en un règim de colònia disfressat d’autonomia.

També utilitzaré, una rere l’altra, les quatre primeres accepcions de colònia, i així podrem saber quin és el règim en el qual ens trobam:

1. f. Conjunto de personas procedentes de un territorio que van a otro para establecerse en él. 2. f. Territorio o lugar donde se establecen estas personas. Són moltes les persones que sense saber-ho, han actuat involuntàriament o empeses per les circumstàncies i han impedit que el poble originari pogués esser qui volia esser. Votant sabríem com vol esser ara. S’ha impedit que es desenvolupassin certes parts d’Espanya, perquè les persones d’aquests llocs haguessin d’emigrar a altres territoris on hi havia més feina com el Principat, les Illes Balears i el País Valencià, esperant que així desaparegués el problema català. Sempre només s’han fet por dels que vivien en el Principat.

3. f. Territorio fuera de la nación que lo hizo suyo, y ordinariamente regido por leyes especiales. És indubtable que a principi del segle XVIII el regne de Castella es va apoderar del regne d’Aragó, format per una confederació de territoris, que han arribat als nostres dies formant diferents autonomies dins el territori de l’Estat espanyol. I segur que han estat regits per lleis especials al llarg del temps. Se n’han fetes moltes d’especials des de la part colonitzadora per intentar eliminar la personalitat del poble subjugat, per exemple, la llengua. Ara mateix les lleis especials que fa aquest poble són duites a un TC que les anul·la totes, i el poble colonitzador es val d’una llei per impedir la democràcia al poble colonitzat, una llei que se’n diu Constitució.

4. f. Territorio dominado y administrado por una potencia extranjera. Mentre aquest poble no pugui decidir com vol que sigui el seu futur, qualsevol poble que li ho impedeixi actua com una potencia estrangera.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Defensam la nostra terra, fa mes de 6 anys

Si, votam partits mallorquins que depengan dels mallorquins i no de Madrid.

Si sou de dretes votau el PI (Proposta per les Illes)
i si sou d'esquerres i estimau les illes Balears votau MÉS per Mallorca.

Defensam els nostres interessos econòmics, socials, culturals i de tot tipus votan partits d'aquí que lluitin ,de veritat, per lo nostro.

Valoració:4menosmas
Per Salvador, fa mes de 6 anys

El enfoque es incorrecto. Nada de colonialismos y otras zarandajas. Estamos en los reinos de taifas. A eso nos ha llevado la nefasta Constitución de las Autonosuyas. Se necesita una Constitución nueva, que suprima la Corona, las Autonomías, los derechos histéricos vascos y obligue a los partidos políticos a jurar la Constitución como condición "sine qua non" para ser autorizados ilegalizando expresamente el separatismo. Los nacionalistas han entrado abiertamente en un proceso de deslealtad y eso debe pararse.

Valoració:-6menosmas
Per Mallorquí de veres, fa mes de 6 anys

Sóc mallorquí de veres i estim Mallorca per això vull la llibertat de les Illes Balears.

Aviat Catalunya serà independent i després noltros també.

Els que es fan passar per mallorquins i estan contra la llibertat de les Illes Balears són els que s'alegren de la subjugació de Balears a Castella, de l'espoli fiscal, de l'imposició de la llenguo de Castella, de l'imperialisme castellà i diuen defensar les Illes Balears d'un suposat colonialisme Català per a que els que ens roben i colonitzen ho segueixin feint, és a dir defensen el Pancastellanisme i l'statu quo borbònic, sí, els que van acabar amb les nostres llibertats fa 300 anys a sang i foc per impossar les lleis de Castella.

Ja no enganyau a ningú falsos mallorquins intoxicadors a sou de l'imperialisme de castella.

Valoració:18menosmas
Per mallorquí, fa mes de 6 anys

STOP colonització catalana de sa nostra terra!

Sempre mallorquins! Mai catalufos!

Valoració:-18menosmas
Per Mallorquín (español intoxicador), fa mes de 6 anys

Mai catalufos sempre castellanufos i forasters.

Arriba Madrid, todo por Castilla. Las Illes Balears colonia de Castilla coño digo españa.

Ja no enganyau a ningú falsos mallorquins intoxicadors a sou de l'imperialisme de castella.

Valoració:12menosmas
Per mallorquín, fa mes de 6 anys

STOP colonització catalana de sa nostra terra!

Sempre mallorquins! Mai catalufos!

Valoració:-18menosmas
Per Colonitzats per Castella, fa mes de 6 anys

Els del "bilingüísmo" o els gonelles només es queixen quan només hi ha la nostra llengua, però quan tot és en castellà no diuen res. Ja els hi va bé.

Mos volen exprimir fins al límit! Som els que més pagam i encara mos volen fer pagar més. I tenint en compte que ens governen llepaculs de Madrid, anam ben arreglats!

Valoració:29menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 6 anys

Mallorquí, única llengua oficial.

Sobre Bolívia i altres territoris de Amèrica, la
llengua oficial ha de esser la nativa.
El castellà, portuguès, angles i altres llengües
no són pròpies de Amèrica.
A Bolívia ès un error i ès horrorós lo que han fet.
Són els europeus o no-americans de origen els
qui tenen la obligació de aprendre la llengua nativa.

Valoració:16menosmas
Per De mica en mica s'omple... de raons el poble!, fa mes de 6 anys

Ull a les definicions de la RAE, perquè el març de 2013 va canviar la definició de referèndum inflant-la de carga política i perquè els convenia després de la manifestació 11-S DEL 2012.
ULL amb les definicions de la RAE

Valoració:22menosmas
Per Defensam sa nostra llengua, fa mes de 6 anys

Front els atacs dels PPancastellanistes està bé llegir aquest article per a saber el que ens espera a nosaltres i a la nostra llengua si els antimallorquins governen 4 anys més:

http://opinions.laveupv.com/sallus-herrero/blog/4113/situacio-linguistica-al-pais-valencia-ara-mateix

Situació lingüística al País Valencià ara mateix

Valoració:32menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris