nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
23°

Manifest per la Nit de Sant Joan

Benvingudes i benvinguts a la festa de la nit de Sant Joan.

Ara fa 43 anys que fem aquesta trobada com afirmació de la nostra identitat. A Corona renovam el nostre convenciment de ser un poble i de tenir una cultura i una llengua pròpies de les quals ens sentim hereus orgullosos.

Temps enrere... quan ningú sembrava entre naltros la llavor de la desavinença, en aquesta nit, la nostra gent es trobava davant dels foguerons per a refermar el sentiment de pertànyer a una comunitat identificada amb un passat comú, per un sentiment de companyonia, per la solidaritat entre germans i per a compartir el triomf de la llum com a font de renovació i d'inspiració.

Renovar-se en la nit més curta, encara apetitada amb la llum dels foguerons que servien per a purificar allò impur i allunyar la por a l'obscuritat que en el cicle etern sembla avançar fins a la nit més llarga.

Ens toca passar uns temps amb el cor atribolat fent front als que, mal menats i mal aconsellats, ens volen fer viure en la seva fosca culpable d'ineptitud i de males intencions. Com en el conte de terror, sembla que alguns estan en la tasca incansable de portar-nos a la foscor que paralitza, alienant-nos la llengua; menystenint la nostra cultura, arrabassant-nos el sentiment de comunitat que ens ha reunit avui aquí.

Fa anys que ho proven amb la tenacitat del boc i la tossudesa de l'ase. Com animals dels bruixots, sembla que no es cansen i insisteixen fins a esdevenir una manada que espitja, envesteix i de voltes brama com els irracionals.

Però, com que hi som, no ens prendran res. Enviem els seus motius al foc, llancem la seva tossudesa al caliu i celebrem el solstici com cal: festa i bon humor. Tampoc ens apetitarem. Si toca resistir, resistirem i farem costat als companys de lluita de totes les altres contrades de parla catalana, en la defensa de tots els valors identitaris que ens volen segrestrar.

En la nit més curta la frustració no s'imposarà. En el dia més llarg la covardia no vencerà.

Molts anys i bons a les Joanes i Joans i que per salut sigui.

Institut d'Estudis Eivissencs.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris