nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

31 de desembre en creixement

El 31 de desembre és la festa cívica més antiga que es celebra a Europa, i és, des de fa segles, una data assenyalada per als mallorquins i mallorquines, més enllà de ser-ho en tant que darrer dia de l’any. Des de la mort del dictador genocida, Francisco Franco, ha estat també una diada de referència del nacionalisme mallorquinista i del sobiranisme. I des del 1986 ha estat el marc propici per a reivindicar de manera unitària, els drets nacionals del nostre poble. Des d’aleshores, cada any he assistit als actes principals de commemoració de la Diada del 31D i per tant som testimoni del creixement exponencial que ha experimentat aquesta.

L’any passat va ser l’any en que es varen celebrar més actes arreu de Mallorca i, segurament, enguany, la xifra serà superada. També l’any passat la manifestació registrà la xifra de participants més alta des que es començà a fer a l’any 1987. Estic segur que aquesta tendència es consolidarà enguany.

La Diada del 31D és, a part de tot això, un bon moment per reflexionar sobre tot allò que ha passat durant l’any i fer-ne balanç.

Des d’aquest punt de vista cal recordar que aquest 2013, els mallorquins i mallorquines hem hagut de veure com les nostres institucions han estat utilitzades corruptament per perseguir allò que, en teoria, haurien de protegir i salvaguardar, ja que els hereus polítics dels que, històricament, ens han volgut exterminar, han ocupat les institucions per continuar la tasca de borbònics, franquistes i botiflers de destrucció del nostre territori i paisatge, de manipulació de la nostra història, de prohibició dels nostres drets col·lectius, de proscripció dels nostres símbols, de persecució de la nostra llengua i d’arraconament de la nostra cultura.

Però també és cert que durant aquest any que s’acaba, el nostre poble, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, s’ha mobilitzat en favor dels nostres drets i del nostre país, amb més força que en cap altre temps.

A tot el país hi ha hagut mostres constants de solidaritat cap als més desafavorits.

Al País Valencià la societat civil s’ha mobilitzat en defensa del català a l’escola i als mitjans de comunicació.

Al Principat la Via Catalana va ser tan massiva i exemplar que ha obligat els polítics a convocar, finalment, una consulta d’autodeterminació..

I a les Illes Balears, Mestres i professors han donat una lliçó de dignitat a tot el món. Una lliçó que ha estat corresposta amb una onada de solidaritat sense precedents, exemplificada en la caixa de resistència i en la major manifestació ciutadana que s’ha fet mai a Balears.

Facem que aquest despertar ciutadà tengui continuïtat aquest 31 de desembre participant a les desenes d’actes que estan convocats per aquests dies i a la manifestació de dia 30 a Palma.

I, per descomptat, facem que el deixondiment cívic continuï creixent dins el 2014.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per epanyame lapela, fa mes de 7 anys

Mirau com lladren, això vol dir que anam al galop.
¡Quià¡ son cuatre moixos, ara estan estabornits, es cul els hi fà bimbolles.
Creieu que Baussa i "adlàteres" entren dins el grup de persones de -Pau i bone voluntat ? i se ajoionaran dins Lesglesia i pensaran en totas les personas que puguin haver perjudicat amb les sevas decisions i decrets.
¡I una merda com un piano ¡

Valoració:2menosmas
Per Andreu, fa mes de 7 anys

Cocou, que hagi passat tota la vida no vol dir que ho tinguem que celebrar, no et sembla? Més bé al contrari, allò raonable es denunciar-ho i no commemorar-lo.

Els patriotes espanyols celebren el 12 d'octubre i ho critiquem amb tota la raó del món. Ara bé, a jo em sembla totalment incoherent que des de una perspectiva d'esquerres es puguin celebrar uns fets com els ocorreguts el 31 de desembre. I que em posseu manetes vermelles no em farà canviar d'opinió,

Valoració:1menosmas
Per mira per on, fa mes de 7 anys

Totalmente de acuerdo con este elemento; antes el día tenía 24 horas y ahora tras haber crecido tiene 69 horas. Mira per on.

Valoració:0menosmas
Per Cocou, fa mes de 7 anys

A Andreu: Per desgràcia és tan antic com l'Humanitat que les Civilitzacions desapareguin i quedin les Cultures.

Valoració:-1menosmas
Per Andreu, fa mes de 7 anys

A jo em sembla molt trist veure com es celebra una conquesta militar, feudal i religiosa. Que va ser el començament de la nostra cultura, val, però va ser després d'exterminar un altra. Em sembla poc encertat i totalment incongruent.

Valoració:-4menosmas
Per españistan s'acaba, fa mes de 7 anys

Gràcies, Tomeu, per les teves observacions.
Mallorca i la resta de Catalunya sencera som una Nació emergent.
Tornarem a lluitar,
tornarem a sofrir,
tornarem a vèncer.
Visca Mallorca!
Visca Catalunya!

Valoració:11menosmas
Per jbm, fa mes de 7 anys

P[en Subvenciones,
aix[o de ses subvencions que ho dius pes C'irculo, per la FAES, per sa Fundaci'on Francisco Franco, o per qui____

Perdonau ses faltes per[o la CNI sempre seguit me desbarata s-ordinador

Valoració:8menosmas
Per pancraci, fa mes de 7 anys

Visca Mallorca i Visca Catalunya!!!

Valoració:21menosmas
Per Alixendri, fa mes de 7 anys

Observador
Si tenim forasters de Catalunya i d'altres parts

Valoració:-12menosmas
Per observador, fa mes de 7 anys

Alixendri a veure si t'aclareixes. Primer dius "no es forasters de catalunya" i després dius que
"Des pobles que dius n'hi ha tres de forasters i un de balear, cap de catala" o sigui que no consideres els catalans com a forasters...

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris