algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

On és l'Espanya oberta?

2742

El feixisme és una ideologia que, si no té brega moguda, està mal a pler. És una manera de veure el món que atreu gent amb el cap xapat, que veu el món xapat: Bons i dolents. Blancs i negres. Rics i pobres. Compatriotes i estrangers. Patriotes i traïdors. Parlants del meu idioma i gent que no sap parlar. El feixisme, més que una ideologia, és una patologia mental que impedeix l'individu que la pateix de veure les diferències que hi ha entre els individus i els pobles del món com una riquesa. Les veu com una anomalia a eradicar. Allà on un individu sà hi veu un concert, un feixista hi veu un galliner ple de galls. La pau amb la diversitat és frustrant per a un feixista. La convivència pacífica, volguda i pactada entre parts diferents és un fracàs per a un subjecte que combrega amb aquesta ideologia. Un feixista se sent frustrat en arribar a un acord. Un feixista ha de menester derrotar el diferent. Humiliar-lo. Fer-li por. Amenaçar-lo. Eliminar-lo.

Aquests dies hem presenciat diversos episodis que confirmen aquesta trista i frustrant manera de viure. La setmana passada, l'extrema dreta ultranacionalista teledirigida des de Madrid s'entretenia en encalçar en el Parlament 'los países catalanes', una bubota que, al seu dir, 'no existe'. Havíeu vist mai ningú que es dedicàs a encalçar bubotes que 'no existeixen'? No s'ho passaria molt més bé aquest personal cercant la integració dels diversos pobles de la Península dins un tot divers, en què cada comunitat lingüística hi pogués tenir un espai propi sense estar subordinada una a l'altra? A Suïssa n'han sabut, de construir un projecte comú a partir de quatre parts diferents cadascuna amb la seva personalitat i el seu espai geopolític propi. Però no. A Espanya s'estimen més concebre'n una com la bona, la normal, l'única que té dret a existir i les altres, com a noses a llevar d'enmig, sobretot la nostra.

Aquesta setmana hem tornat veure com l'odi paranoic que senten per tot quant surti del poble que s'estén de Salses a Guardamar i de Fraga fins a l'Alguer els fa agrura. Els treu de polleguera. No els deixa viure. Els fa anar de capoll. Els amarga la vida. Per aixó, en lloc de concebre les quatre barres del Rei en Jaume com un símbol tan espanyol i, per tant, tan digne de respecte com la bandera de Castella, com la de Lleó, o com la de Navarra, ja que totes quatre figuren en l'escut actualment oficial de l'Estat espanyol, idò no: tuden el temps i l'energia en fer una llei franquista que torna imposar prohibicions, amenaces i repressió als qui l'exhibesquin a les escoles com a senyal reivindicació de l'ús normal del nostre idioma en l'ensenyament. Una reivindicació, per cert, que no tocaria haver-se de fer si s'hagués aplicat l'esperit i la lletra de la Constitució espanyola vigent, que estableix l'oficialitat de tots els idiomes de l'Estat, cadascun en el seu territori i que els conceb tots com una 'patrimoni cultural digne de protecció'. De manera que ells, que sempre seguit tenen 'la Constitución' dins la boca, són els primers que la ignoren, la desobeeixen i hi actuen frontalment en contra quan un punt no els agrada o no els convé. El feixisme és així. No sap viure sense cercar fer mal al qui no quadra amb el seu estàndard polític, lingüístic, cultural i, fins i tot, religiós o racial, segons el país i l'època.

No hi ha ètica ni norma que freni la fam de fer mal que els posseeix. Aquesta mateixa setmana hem vist com, a València, en lloc d'escoltar les 126.000 famílies que demanen poder escolaritzar els seus fills en català valencià, (com sí que escolten les sis famílies del Principat que n'exigeixen en espanyol) la dreta nacionalista espanyola s'ha proposat d'eliminar 187 unitats en català de nivell infantil per al curs vinent. Entre les unitats valencianes que volen eliminar, n'hi ha dues, concretament de la localitat de Xirivella, que han guanyat un plet en els tribunals espanyols a favor de l'obertura de línies en català. Però el govern nacionalista antivalencià no fa comptes obeir ni les poques sentències de la mateixa justícia espanyola que hi ha a favor del català, com per exemple aquestes que han reconegut el dret dels pares valencians que ho demanen a escolaritzar els seus fills en català. Al contrari: fan comptes continuar eliminant escoles valencianes.

Aquests badocs del Principat que encara parlen de 'tercera via', s'haurien de dignar a pegar una ullada a Mallorca i a València de tant en tant. Veurien què li espera, al Principat, si prova de recular. Que ens mirin els del Principat i veuran què els farà el feixisme totd'una que hi podrà actuar amb les mans lliures.

El feixisme és com l'impotent que amenaça i insulta la dona que ell es veu incapaç de seduir. El feixista, al capdavall, amenaça i humilia perquè, en el subconscient, s'autoreconeix partidari d'un projecte que no engresca ni sedueix ningú.

És impossible construir-hi cap 'tercera via' amb subjectes d'aquests. A Espanya segur que no tots són així. Segur que hi ha bona gent. I molta. Però on són? Per què callen? Què esperen a sortir? No han pensat mai com podria ser d'apassionant no només per a nosaltres sinó també per a ells construir ponts, lligams d'igualtat i de germanor entre tots els pobles ibèrics? Si no fan via a sortir a llum els espanyols que tenen obertura de mires, l'emancipació del Principat no serà més que l'inici d'un procés de deixondiment d'altres pobles que seguiran el mateix camí.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per @cdf, fa mes de 7 anys

Jo en canvi conec nins fills de pares immigrants del Marroc que parlen un mallorquí sense accent que ni els nins d'Algaida el parlen tan bé.
Això sí que són mallorquins!

Valoració:6menosmas
Per cdf, fa mes de 7 anys

Al impresentable de más abajo..- Demuéstrame que no soy mallorquín; que no lo son mis hijos, que no lo fueron mis padres, que no lo fueron mis abuelos. Solo habla de mierda aquel al que le sale por las orejas. Escribo en castellano, ya que nunca lo haré teniendo en cuenta las normas del químico Don Pompeyo. No eres más que un talibán adoctrinado. Pobre diablo.

Valoració:-5menosmas
Per Pensau-hi, fa mes de 7 anys

No respongueu ni valoreu cap escrit en madrileñufo.
Que se'n vagin a esquitxar de merda les planes immundes!
Aquest diari és dels mallorquins!

Valoració:5menosmas
Per XVI, fa mes de 7 anys

Lo que ocurre es que los chimpancés son mas inteligentes que muchos mallorquines talibanes adoctrinados que pierden el culo por los descendientes de los invasores. Por lo menos los primates aman a su terruño.

Valoració:0menosmas
Per @XVI, fa mes de 7 anys

Aquest mapa s´emplea a moltíssimes escoles de tot Espanya actualment per ensenyar als infants les árees on es parlen les cuatre llengues oficials espanyoles. Gallec, castellá, basc i catalá. El cateto es va perdre amb els ximpancés, crec.

Valoració:1menosmas
Per XVI, fa mes de 7 anys

Vaya pregunta más estúpida. ¿Que conyo te interesa lo que pasa en otro pais que, afortunadamente, no es el tuyo?. Por cierto, este mapa (?) que aparece no es más que un simple dibujo hecho por gente que vive en el siglo XVI o por ahí.

Valoració:-4menosmas
Per Ja vaaaa..., fa mes de 7 anys

Avui he vist un fragment de la Cospe amb el missatge de Nadal, amb la bandera espanyola darrera, tan hàbilment col·locada, que es deixaven veure totes les parts de l'escut excepte la part amb la quatribarrada. Coincidència cap ni una, missatge subliminal de que no la volen ni veure.

Valoració:8menosmas
Per Heil, Jaime!, fa mes de 7 anys

És un mapa lingüístic esquemàtic de la Península Ibèrica.
Una de les mentides més divulgades pel neofranquisme és que el nom de 'valenciano', amb què es designa el català a la Catalunya del Sud, i que demostra que la llengua pròpia d'aquelles terres és el català i no l'espanyol, és aprofitat pels talibans de l'actual españistan per fomentar divisions entre els catalans del Principat i els del Sud.
És la vella i secular tàctica colonialista de 'divideix i venceràs'.
La nostra llengua no és l'única d'Europa que compta amb diversos noms històrics diferents segons les èpoques i les zones geogràfiques. Però una de les primeres missions dels actuals estats-nació va ser el d'establir i popularitzar un sol nom per a l'idioma nacional. Vosaltres els espanyols sou uns dels pocs estats-nació que no us heu aclarit en denominar el vostre idioma, si "castellano" o si "español".
El mallorquí és el nom amb què els nostres padrins -juntament amb el nom de "pla" i de "catalanesc" denominaren el nostre idioma, la qual cosa posa de manifest que els nostres padrins consideraven -com els valencians- el català la llengua pròpia de Mallorca i no l'espanyol, llengua que denominaven -i denominam "foraster"- encara que això sigui un tabú insuportable per als actuals talibauzans que volen imposar una dictadura espanyolista a Mallorca.
Navarra mai no a fet part de les "provincias vascongadas" però sí del projecte d'unificació nacional de la Pàtria basca conegut com "Euskal Herria" -que inclou les bascongades, Navarra, i Iparralde, actualment sota ocupació francesa-
Es curiós que els talibauzans, tan hipersensibles a les diferències locals intercatalanes, no trobeu la més mínima diferència entre Castella, Andalusia, Catalunya, Navarra, País Basc, Madrid ni Galícia.
Per als talibans espanyolistes, només hi ha un nacionalisme possible, i és el vostre -que, per a més inri, negau que sigui nacionalisme i que només considerau "sentido común".
Cal ser molt cínic per acusar-nos de voler cap "Anschluss" precisament els espanyolistes -que fa tres-cents anys que practicau una "anschluss" castellana total a tota la Península (Portugal ha tengut sort però també ho intentàreu)- i que us escandalitzeu perquè anomenem Hitler que és qui va ajuda el dictador espanyolista Franco a culminar el seu genocidi.
I ja és de traca l'admiració que sentiu per Franco, l'únic nazi assassí que va continuar al poder després de la II Guerra Mundial.
El franquismo en Mallorca ha tornat al poder i torna imposar-hi la mateixa llengua que hi imposava el criminal assassí Franco.

Valoració:9menosmas
Per Antoni, fa mes de 7 anys

Fa uns vint anys vaig conèixer per Ciutat a un grup de professores que estaven aquí de turisme. Quan els vaig demanar d'on eren em varen respondre:
- Vascas de Pamplona. Que quede claro. Somos vascas de Pamplona.
Va quedar claríssim!

Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 7 anys

A los dos anteriores:

No es un mapa lingüístico de España. Para ser de lenguas oficiales, faltaría el valenciano (no os pongáis más nerviosos) y el aranés. Para ser de lenguas habladas, a las anteriores habría que añadir el asturleonés y el aragonés. Y no menciono el mallorquín porque os da urticaria, y Dios nos libre de hacer daño llamando a las cosas por su nombre como nuestros abuelos, esos ignorantes...

Navarra nunca ha pertenecido a las provincias vascongadas.

Es curioso que vosotros, tan hipersensibles a las diferencias catalanas, despreciéis todas las demás. Por lo visto, solo existe un nacionalismo posible, y es el vuestro. Por ahí se empieza.

En la misma línea, es llamativo que vosotros, los partidarios del Anschluss, mencionéis tanto a Hitler. Y ya es de traca la obsesión con Franco que tenéis los enemigos- como él- del mallorquín.

El franquismo en Mallorca solo ha cambiado de lengua franca, pero no de principios (Catalunya: una, gran i lliure), y ni siquiera de periódico...

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris