muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

Mallorca, “senyora de sos destins”

“El pervindre de Mallorca està potencialment en la voluntat dels mallorquins de l’actual generació. No és possible que Mallorca adquireixi per dàdiva ni per miracle la seguretat de sa perfecció política. Des de l’Estat Central, per molta que sigui l’altura del Govern que el representi, no pot forjar-se la Mallorca del pervindre tal com tot bon mallorquí la concebeix; senyora de sos destins, sortida per sempre de la menor edat.

Cal, un encès combat d’idees on hi prenguin part de tots els estaments de l’opinió mallorquina per poder entreveure quina serà la definitiva posició espiritual de la Mallorca de demà.”

Aquest fragment d’un article publicat a “La Veu de Mallorca” el 20 d’abril de 1918, ens serveix per recordar que el mallorquinisme, des dels seus inicis, ha reclamat allò que encara avui continuam reclamant (i treballant per aconseguir-ho): que el futur col·lectiu del nostre poble sigui decidit sobiranament i lliurement pels ciutadans de Mallorca.

El Principat de Catalunya, amb el procés d’autodeterminació que ha encetat, ha obert camí. Ha plantejat un itinerari pacífic i eminentment democràtic que té com a horitzó la independència, però que, per damunt de tot, remarca Catalunya com a subjecte de sobirania i la decisió democràtica del poble com a l’únic veredicte inapel·lable. És a dir que, mentre l’espanyolisme continua en una postura immobilista i integrista que pretén que els ciutadans i ciutadanes adaptin llur voluntat a la llei, els independentistes plantegen, no que Catalunya hagi de ser independent tant sí com no, sinó que ho ha de ser si majoritàriament ho decideix la ciutadania.

A Mallorca i a la resta de les Illes Balears, aquest debat encara no ha arribat a allò que s’anomena la “centralitat política”, però ja treu el cap adés i ara i amb governants com en Bauzá, còmplices de l’intent d’extermini de tot allò que ens és propi, no tardarà gaire en ocupar cada vegada més espais.

Ara més que mai ens cal “un encès combat d’idees on hi prenguin part de tots els estaments de l’opinió mallorquina per poder entreveure quina serà la definitiva posició espiritual de la Mallorca de demà.”

Mallorca cada vegada més deixondida i més autocentrada, estic segur que triarà el camí de la llibertat i esdevindrà “senyora de sos destins”.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vaixell cap a Castella, fa mes de 7 anys

I jo sé que els catalàns de la península ens rebrien amb els braços oberts i que ens cuidarien bé, però no podem deixar les Nostres Illes en mans d´uns irresponsables que la destrossaran fent camps de golf per tot arreu, construint a les zones protegides y fíns i tot carregant-se el patrimoni arquitectònic heredat, tot per tal de fer doblers fàcils. Ni parlar-ne, ens quedam !.

Valoració:-2menosmas
Per Voltor Negre, fa mes de 7 anys

Sa catalanada de ses festes: sa carta d'en Bauzá


Sa carta que es nostro president autonòmic ha enviat an ets afiliats des seu partit amb motiu de ses festes de Nadal. Aquesta carta és una mostra més de lo que tantes vegades hem denunciat: és necessari que, encara que s’opti per utilisar es català normatiu fabrià –i ja sabem que, històricament, es PP ha estat més fabrista que en Fabra!–, se malavegi treure tot es suc possible a sa normativa de s’IEC i usar totes aquelles expressions que, essent ben mallorquines, són també perfectament normatives.

És totalment inadmissible, sobretot per a un partit que braveja de modalitats insulars, usar aquesta catalanada com “benvolgut” (en lloc de apreciat/estimat) que mos entaferren pes morros cada pic que ses nostres institucions mos volen saludar amb una certa formalitat. Tampoc és massa mallorquí aquest “vosaltres” (voltros). Com no ho és utilisar sa forma “vam iniciar” (vàrem iniciar). També fa mal an ets ulls aquest incoatiu “tradueixi” (traduesqui) que solen utilisar es nostros escriptors i periodistes. També “aquest any” quan a Mallorca sempre hem dit enguany; inclús en ets informatius d’IB3 ja ho han corregit. Encara ara no mos en podem avenir d’aquest “està duent a terme”, no tant per aquest “duent” (duguent), sinó sobretot per sa construcció “estar + gerundi”, una construcció que, fins fa un parell d’anys, mai havíem sentit a Mallorca.

Barco per tot pancatalanisme... JA !!!

Valoració:1menosmas
Per Pere Estepa, fa mes de 7 anys

Al loro! Que hay algunos que firman como mallorquines y no lo son!

Seguirem endavant Tomeu, no regalarem Mallorca a aquells que la volen veure reduïda a una simple regió castellana, provinciana i mesella al servei dels grans senyors que li dirigeixen el futur des de Madrid.

Valoració:4menosmas
Per mallorquín, fa mes de 7 anys

Tomeu, tú preocúpate del "Principat", que de Mallorca ya nos preocupamos los mallorquines.
Cada uno con lo suyo y sin meterse en casa ajena, ok?

Valoració:3menosmas
Per Alixendri, fa mes de 7 anys

Una de per aqui
Sobirans ja ho forem ,i van ser es catalans es qui mos tornaren a fer mes petits o infants, son fets historics , no desitjos futuribles com es que te basas per fer aseveracions falses

Valoració:-9menosmas
Per ALM, fa mes de 7 anys

Ens retallen en sanitat, en educació, ens fiblen amb imposts, i poc hi podem fer contra això, però no hem de permetre que ens retallin en dignitat. No hem de permetre que ens retallin la nostra llengua, com ja feren fa anys a València. Tenim dret al nom i a la totalitat de la nostra llengua, no només a una part. No volgueu que ens bloquegin l'accés a la llengua de cultura, i ens deixin només amb la llengua col·loquial, que és el que volen gonelles, circulers i jaumetercerers com a passa prèvia a la total desaparició del català de Mallorca.

Valoració:4menosmas
Per Uau..., fa mes de 7 anys

Caramb! Mirant alguns "comentaris" un s´ha de pessigar per assegurar-se de que no és mort i ha anat a l´infern. Uau!.

Valoració:3menosmas
Per una de per aqui, fa mes de 7 anys

Mallorquins, obrim ets ulls i alcem es cap. Només sobirans podrem ser qui sóm i arreglar allò que no ens arreglaran mai els que deuen servitud a altra banda.

Pobrets aquests que es confonen i es creuen "mallorquinistes"... aquests encara són com infants petits, no han sortit d'aquesta minoria d'edat. Però són mallorquins, pobrets ells, són dels nostros en realitat. Necessiten que els informin i eduquin un poc millor, i llavors ja ho veuran en créixer.

Valoració:8menosmas
Per como tu, NO, fa mes de 7 anys

De los mallorquines, SI; de adoctrinados catalanistas como tú, de ninguna manera. Yo no cobro subvenciones, pues me daría vergüenza sabiendo que proceden de los impuestos y que muchas personas mayores y pobres pasan hambre y frio por poder pagarlos.

Valoració:5menosmas
Per Alixendri, fa mes de 7 anys

Un ences combat d'idees i on hi prenguin part tots els estamens de l'opinio mallorquina
Si te refereixes a sa universidat , ocb, i es mestres catalanistes , sabem quina sera sa posicio,
Pero si heu demanas a tots es mallorquins , sortireu escaldats

Valoració:-22menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris