algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

'Inexistències' que 'existeixen'

2652

Abans del 1568, Holanda, com a Estat independent, 'no existia'. Era un domini espanyol. Aquell any, però, aquest país proclamà la seva independència, la qual el rei Felip IV de Castella va reconèixer l'any 1648 amb la Pau de Münster.

Portugal, a partir del 1580, com a regne independent amb rei propi, es va aturar d'existir'. Però no s'hi va resignar, va lluitar per tornar-s'hi proclamar i, l'any 1668, amb el Tractat de Lisboa, Espanya reconeixia la independència d'aquest país atlàntic.

Abans del 1822, la República Dominicana, com a Estat independent, 'no existia'. Aquell any, però, es va proclamar independent d'Espanya. Tot i que tot d'una va caure en mans del país francòfon veí Haití, el 1844 va recuperar la seva independència i, de llavors ençà, no s'ha aturat d'existir'.

Bolívia, abans del 1825, com a Estat independent, 'no existia'. Era un domini espanyol. Aquell any, l'Asamblea General de Diputados de las Provincias del Alto Perú, va proclamar aquella 'inexistència' república independent. De llavors ençà i fins avui, sí que 'existeix'.

Colòmbia,com a país independent, abans del 1819, 'no existia': era un tros del Virregnat espanyol de Nueva Granada. Amb el triomf del moviment independentista, liderat per en Simón Bolívar, culminat amb el Congrés d'Angostura, de l'any 1819, aquell país andí es va posar a 'existir', situació que encara avui practica.

Xile, abans del 1817, 'no existia' com a país independent. Era una província del Virregnat espanyol del Perú. D'aquell any, en què el General San Martín va alliberar aquell país del domini espanyol, fins avui, Xile 'ha existit' i 'existeix'.

Abans del 1811, Paraguai, com a país independent, 'no existia'. Era una província del Virregnat espanyo1 del Río de la Plata. Avui, mirau-lo, si 'existeix', aquest estat!

Veneçuela, fins al 1811, 'no existia' com a Estat independent. Era un grup de províncies espanyoles de la Capitanía General de Venezuela. Aquell any va dir prou, es va proclamar independent i encara ara 'existeix'.

L'Argentina, que tampoc 'no existia' més que com a un tros del Virregnat espanyol del Río de la Plata, es va proclamar independent, o sigui, 'existent', el 9 de juliol del 1816, situació que perdura fins avui.

Uruguai tampoc no 'existia'. Del 1828 fins avui, sí que 'existeix'.

Perú 'no existia'. Però, gràcies a la Expedición Libertadora, 'existeix' de l'any 1821 ençà.

Aquell mateix 1821 es posaren a 'existir' Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Mèxic i

Panamà, que, fins aleshores, 'no existien' ni eren més que bocins del Virregnat espanyol de la Nueva España.

Al cap d'un any, el 1822, va fer les mateixes passes el fins llavors 'inexistent' Equador.

Les Filipines, abans del 1898, 'no existien' com a país lliure. Aquell any, no es pot dir ben bé que es posassin a 'existir' en aquest sentit: passaren de ser un domini espanyol a ser-ne un de nord-americà fins al 1946, en què es posaren a 'existir' fins avui

A Cuba també li passava que 'no existia' com a país lliure. L'independentisme, a mitjan segle XIX, hi era absolutament minoritari. Però va anar agafant-hi força, com més anava més. El 21 de novembre del 1896, l'aleshores president espanyol Cánovas del Castillo va pronunciar un famós discurs en què assegurava que 'Cuba jamás será independiente'. (No us sona de res, això, el 2013?). Al cap de dos anys, el 10 de desembre del 1898, el país caribeny, amb l'ajut dels Estats Units d'Amèrica, va aconseguir posar-se a 'existir', cosa que no s'ha aturat de fer encara ara.

La fins al 1968 'inexistent' Guinea Equatorial també es va posar a 'existir' aquell any com a estat independent i, de moment, no se n'ha cansat ni se n'ha penedit ni ha tornat arrere, és a dir, 'inexistent'. Ni aquest estat ni cap altre ni un dels vint citats més amunt.

Alemanya, fins al 1871, 'no existia' com a estat nacional unificat. Era un conjunt de territoris amb lligams populars històrics, culturals i lingüístics. Aquell any, en què el Canceller von Bismarck va fundar l'Imperi Alemany, aquells pobles germànics s'uniren federalment i es posaren a 'existir' com una gran nació fins avui.

Fins a la culminació de l'obra unificadora del 'Risorgimento', els 'països italians', vénc a dir, els territoris de parla italiana, 'no existien' com a cap unitat política. El 1861 es va proclamar el Regne d'Itàlia, que unia els diversos territoris històrics de parla italiana. Itàlia encara ara 'existeix'.

Hi ha 34 diputats que se senten prou poderosos i eterns en el món per impedir que arribi a 'existir' a les nostres latituds una 'inexistència' (...que curiosament els lleva la son i els fa anar de capoll) si un dia ho decideix democràticament i en coherència amb els seus lligams populars històrics, culturals i lingüístics.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Uffffffffffffff!, fa mes de 7 anys

I un memeu és un expresió impossible. En lleguatge col.loquial un memeu és un constipat i la exprsió correcte és "I un mè (o bè) negre!". No sabeu dir correctament ni tan sols les expresións populars, i tot perque a ca vostra vos parlaven (i a vegades també xerrraven) en Castellà perquè fèia senyor, i per aquest motiu ara no sabeu converçar (tampoc xerrar ni parlar) en la nostra Llengua, però el que resulta més collonut, és que amb tots aquests disbarats preteneu fer un idioma. Quina vergonya de conciutadàns!.

Valoració:1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 7 anys

L'espanyolisme està histèric de veure que el seu invent no hi ha manera que s'aguanti sense dictadures com la del nazi espanyolista assassí Franco.

Valoració:1menosmas
Per Alixendri, fa mes de 7 anys

Perdona Caldentei
Crec que has oblidat Costa Rica
Tots aquests paisos eran colonies , conqueridas per ses armes, res a veure amb Catalunya, que sempre se junta per sa via des pel des cony, amb Arago i Castella

Valoració:-6menosmas
Per Alixendri, fa mes de 7 anys

Cagalixendr
¿Me pots dir quant ha existit aquest estat catala que menciones en es teu escrit, i a quines dates?
Sa aportacio a sa cultura universal com tu dius
Es descubriment de america en navegacio
En pintura en Velazquez
En literatura en Cervantes
Pes cap prim es millors del mon.

Valoració:-9menosmas
Per @Cagalixendri, fa mes de 7 anys

I un memeu
Tens tota sa rao del mon
S'aportacio forastera a sa "cultura" universal són ses tortures de bous.
Què és españistan? Un invent que sense dictadura no s'aguanta ni dura mig segle de merda.
Què hauria fet es nazi Franco sense es nazi Hitler? Res. S'estat català seria ben vigent.
Es espanyols no se fan s'idea que un torero amb tricorni no sedueix ningú.
No tenen remei,

Valoració:3menosmas
Per Alixendri, fa mes de 7 anys

I un memeu
Tens tota sa rao del mon
Estam en temps de betlems , i sa aportacio catalana son es caganers, i es perque sempre la cagan , i ara toca, com la caga en Companys quant declara s'estat catala el 34 , dura unes horas , o en Pau Claris el segle XVII
No tenen remei,

Valoració:-7menosmas
Per ALM, fa mes de 7 anys

I com així totes aquestes nacions americanes pogueren obtenir la independència sense que TOT es poble espanyol hi vingués a bé? Si això va ser possible, sembla que continua essent-ho. Si en el cas actual de Catalunya TOT el poble espanyol hi ha d'estar conforme, ja poden deixar-ho anar. Mai no donaran el seu consentiment, per dos motius: pel dogma de la unitat indissoluble d'Espanya ("una, gran i lliure") i l'altre per poder fastidiar els catalans, mostrant-los qui els comanda, la Castella dominadora que menysprea tot allò que ignora.

Valoració:6menosmas
Per ja heu saps, fa mes de 7 anys

Observer. Te convé llogar cadiretes. I millor un bon sofa forrat de "espuma" per tenir ses gónades ben disposades i falagueres. Sa cosa va per llarg.

Valoració:-2menosmas
Per cdf, fa mes de 7 anys

Todo lo que nombras eran COLONIAS, conquistadas a golpe de muchos sufrimientos y machete en mano. Además a muchos miles de kilómetros. España es solo un pais, sin colonias; por no serlo ni lo son Ceuta o Melilla. Además estamos en siglo XXI, nada que ver con el XIV o XV. Tú y los tuyos tergiversais la historia con el fin de amodarla a vuestros intereses. Solo buscais romper una NACION con quinientos años a la espalda. Os saldrá rana. Roma no paga a traidores.

Valoració:3menosmas
Per Tomeu, fa mes de 7 anys

Molt valent insultar sense argumentar, "historiador"!

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris