muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
14°

Convé més cautela

La setmana passada algú, amb nocturnitat i covarda traïdoria, va intentar calar foc a la seu del Partit Popular a la Vila d’Eivissa. No va aconseguir el seu objectiu, assortadament, però sí que va pegar un bon ensurt a les persones que, quan es varen produir els fets, eren als seus domicilis. La nocturnitat va fer que no hi hagués gent del Partit Popular a la seu. Però, evidentment, va provocar que hi hagués els vesins de l’escala, que estaven tranquil·lament descansant. A l’hora d’escriure aquest paper encara no s’ha sabut –o no almanco no s’ha fet públic- qui ha perpetrat l’intent de cremar la seu del PP. Estic convençut que moltíssima gent, a Eivissa i arreu, del PP, d’altres formacions polítiques o, senzillament, ciutadans sense partit interessats per allò que ocorre al seu voltant, voldrien saber qui ha estat l’artífex d’aquesta bretolada infumable.

Certament, a Eivissa som molt més donats a la franca ironia mediterrània, o a la murrieria pagesa, que no a la “kale borroka” (per dir-ho en terminologia entenedora, encara que potser del tot inexacta). No ens agraden les trifulgues, ni l’ús ostentós de la força, ni cap tipus d’intrusió d’actituds violentes. Potser forma part del nostre caràcter, i probablement ve marcat, com diria Vilà i Valentí, per la geografia. Som una illa de dimensions relativament petites, fins fa poc no excessivament poblada, i que, per tant, havia de tenir una cura extraordinària a l’hora d’arranjar la convivència, perquè els equilibris podien ser difícils i complexos.

A hores d’ara, encara no em veig amb capacitat per esbrinar si qui ha perpetrat l’atemptat ha estat més mogut per la dolentia o per l’estupidesa. Al cap i a la fi, descobrir si una cosa o l’altra ha estat el motor principal guardarà una relació molt directa amb qui, finalment, hagi estat el culpable de la bretolada. Suposant que algun dia ho arribem a saber… Evidentment, contràriament a allò que ocorreria amb la “kale borroka” tradicional, ningú no se n’ha fet responsable, ningú no ha reivindicat res, ningú no ha deixat anar cap soflama inflamant sobre la qüestió. Cosa que també, s’ha de reconèixer, resulta molt significativa.

Els partits polítics, immediatament després de l’intent de crema de la seu popular, varen fer el que havien de fer, sense cap tipus de dubte ni d’escletxa: condemnar, amb tota la contundència, l’atemptat. L’únic camí lògic i honorable era posar-se al costat del Partit Popular i de la democràcia. I deixar ben clar que una cosa és la diferència en les idees que, legítimament, cadascú ha de defensar, i una altra molt diferent passar la ratlla vermella que consisteix a canviar l’ús de la paraula per altres instruments menys acceptables, tant des d’un punt de vista ètic com des d’una perspectiva democràtica.

A colp calent i en un primer moment, emperò, hi va haver algunes declaracions que no resultaren especialment cauteloses: n’hi hagué una (que jo fos capaç de trobar) procedent de l’extrema esquerra que fou notablement desafortunada, i n’hi hagué un parell (potser tres o quatre) que es deixaren arrossegar des de les files del Partit Popular (una d’elles, la del president, totalment inacceptable). Des del cantó esquerre, algú –direm el pecat però no la pecadora- va venir a dir que no era estrany que, tensant la corda en qüestions socials, el PP s’acabàs trobant algun brot violent d’aquest tipus. Implícitament, hi havia un cert grau de “comprensió” en l’acte vandàlic per part de qui feia aquesta afirmació, ho repetesc, des del meu punt de vista, totalment inacceptable.

La del president i els seus pròxims era més greu, a causa de la seua representativitat (fa una mica de pena, per no dir una altra cosa, haver d’anar recordant que J. R. Bauzá és el president de tots els ciutadans de les illes Balears, i no només dels votants del Partit Popular). Va venir a dir, immediatament després de l’acte vandàlic, que malgrat aquest tipus d’actes el PP no mouria la seua línia política. Consider que aquesta manifestació és completament inacceptable, per diverses raons: en primer lloc, perquè l’home va posar l’arada davant els bous, prejutjant qui havia estat l’autor de l’intent d’ignició. Donava per suposat, sense que n’hi hagués cap evidència, que la mà que portava la torxa ardent era d’algú que no estava d’acord amb la línia política del PP, i que actuava per aquesta raó. I si al final resultàs que havia estat un piròman? I si ho va fer una persona que patís algun transtorn? I si es tractava d’algun tipus de revenja de caire personal? Sabem qui va perpetrar l’intent de cremadina?

En segon lloc, donava per fet que es tractava d’una actuació destinada a modificar la política del govern (com si fos una manifestació, o una vaga, o la difusió d’un manifest). Comparava, per tant, un acte totalment inacceptable amb d’altres actes que resulten del tot normals en un sistema democràtic. I ho feia insinuant que coincidien els punts de vista dels que manifesten el seu desacord per vies pacífiques i democràtiques i els que ho fan a través de la foguerada.

Ben aviat, alguns lloctinents del president varen manifestar-se en un sentit semblant. Lamentablement, ningú no es va esforçar a fer-li veure que val més ser cautelós, perquè atribuir, d’una manera indirecta, el fet a l’oposició constitueix una forma de calumniar que ultrapassa, també, i de molt, el que es pot concebre com a normal i acceptable dins les regles del joc democràtic.

Esper que ben aviat se sàpiga d’on ha sortit el foc. I que, una vegada sabut, si pertoca, tant el president com els altres que s’han expressat en la seua mateixa línia, presentin les disculpes a tothom qui no pensa com ells però que s’expressa només a través de la paraula i de l’acció pacífica i democràtica.

BERNAT JOAN I MARÍ

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Oan, fa mes de 7 anys

Certezas y dudas...voste en te poques,dubtes.
El vostro PRESUNTAMENTE,es ben postis.

Valoració:0menosmas
Per certezas y dudas, fa mes de 7 anys

Quedó algo en el tintero. La frase completa, debió quedar de la siguiente manera: "De aquellas brisas vienen, presuntamente, estos huracanes".

Valoració:0menosmas
Per certezas y dudas, fa mes de 7 anys

Claro que conviene más cautela, especialmente de los que atizan el fuego intelectual. Desde este periódico, ahora convertido en una simple pantallita de internet, (muy catalanistas, pero lo habeis dejado caer en su versión papel), solo se habla de lo mismo con especial saña hacia el Partido Popular y todo lo que representa; basta ver la campaña de odio y acoso hacía Bauzá por no haberse plegado a sus designios divinos. Se le ha llamado de todo. Yo no culpo a nadie del fuego físico, naturalmente, pero determinados talibanes defensores a muerte de una lengua impuesta, deberían tener más prudencia. De aquellas brisas vienen estos huracanes. Dudo que el autor o autores del disparate sean identificados y puestos a disposición de la justicia.

Y en cuanto a un tal Miró que con ironía se pregunta si el incendio no puede ser obra de un pirómano. Es obra de un pirómano y algo más. De los doscientos mil sitios que en Ibiza debe haber para prender fuego, justamente se va a la sede del PP. ¡Qué coincidencias!. ¿Verdad, majete?.

Valoració:-1menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 7 anys

Qui es beneficia de s'atemptat, cas que tenga una intenció política i no siga obra d'un piròman?

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris