cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Els xuetes i altres minories

El títol i els arguments d'aquests escrits estan provocats per dos esdeveniments literaris que hi ha hagut aquesta setmana. El primer esdeveniment és el valent i incisiu article del meu amic Gabriel Janer Manila on retreia les disposicions i declaracions contràries a la nostra llengua que havien ordenat i fet la senyora Aina Aguiló i el senyor Guillem Estarellas Valls. En Gabriel, els recordava el compromís amb la llengua catalana que, des del segle XIX, havien tengut els membres de la seva nissaga i citava un bon grapat d’excel·lents escriptors xuetes que havien escrit en català: Marià Aguiló, Tomàs i Miquel Fortesa, Ramon Picó, Josep Tarongí, Jaume Pomar, etc. El segon és un combat dialèctic (clicau sobre http://francescbujosa.com/Francesc_Bujosa/caserna.html) que he tengut aquests darrers dies amb Mihael Bar Haim (formerly Miquel Segura i Aguiló) i jo mateix per via digital. Els qui em coneixen saben bé que no em desagrada la boxa dialèctica, encara que sempre em toca fer el paper d'espàrring, d'aquells –ja sabeu– que reben però que quasi mai peguen. El resultat del matx fou l’esperat: el meu contrari va guanyar àmpliament –gairebé per KO– i demostrà, no solament que era un escriptor molt més exitós que jo, cosa que, realment, no és gaire difícil, sinó que era també un lector més pacient i condescendent, cosa que ja ho és més.

Fet aquest preàmbul –aquest prepuci, que deia aquell–, m'agradaria estimular una discussió sobre algunes coses que no m'agraden de les anomenades minories– feministes, gais i jueva, entre altres. La primera és que intenten inculcar-nos un sentit de culpabilitat per uns possibles –i segurament certs– greuges que feren els nostres avantpassats als seus. Si el concepte de pecat original i hereditari no existeix en la religió jueva, per què no ens deixen una mica tranquils als que no solament hem procurat no ofendre per res als que Déu va elegir, sinó que hem sentit una gran admiració per les aportacions que els de l'esmentada nissaga han fet a la cultura i a la ciència mundials? Quins són els deutes que hem de satisfer els que no descendim ni d'Abraham ni de Judàvers el qui si ho són? Jo, després de pagar diversos whiskys a un magnífic i admirat poeta que anava sempre ofès per la qüestió, vaig decidir que m'havia redimit a mi i als meus avantpassats per sempre més. L'altra cosa que no m'agrada de les minories és que apliquen la llei de l'embut. Quan els que en formen part consideren que són minoria reivindiquen totes les consideracions que cal que tenguem amb ells i, quan ells se senten en majoria, ja no recorden els esmentats drets. I per no parlar ara ja més dels xuetes intentaré posar un exemple d’altres minories d'aquest desequilibri. Els defensors del castellà, en els llocs on és majoritària la consciència lingüística una altra llengua, com és el cas de Catalunya, exigeixen el que ells anomenen equilibri, però que en el fons vol dir no tenir cap obligació d'aprendre la llengua pròpia de la majoria. En els llocs, per contra, on la llengua majoritària, però no única, és la castellana, les consideracions vers la llengua minoritària, en aquest cas la catalana, són absolutament distintes de les que abans he citat. Tan distintes que fins i tot han decidit canviar-li el nom a la llengua minoritària. És el que ha fet el Parlament aragonès que ha decidit que la llengua en què es pensaven que escrivien els autors de la Franja, com Jesús Moncada i Mercè Ibars, no era –no és– català, sinó Lapao. A fer la mà les minories –deuen pensar ells–, que nosaltres, ara, tenim la majoria i/o la pella pel mànec.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Blaster, fa mes de 7 anys

Jo que soc xueta per llinatge, mai m´en he sentit i per tant mai he retret res a ningú. Es un tema gràcies a Deu, superat, sols uns quants es senten amb l´obligació de retreure i no deixar passar l´història pels llibres.

Valoració:0menosmas
Per Tronxo, fa mes de 7 anys

Sr. BUJOSA
voste que defensa sa llei de memoria historica, com pot dir que amb un parell de whiskys sa sent redimit i els seus avantpassats inclosos
Me sembla un comentari deplorable

Valoració:16menosmas
Per Es Metge Guinyot, fa mes de 7 anys

@ CURIOSSITAT

Excel·lent el comentari !!

(A més cabrit kosher en pot menjar)

Valoració:-20menosmas
Per en joan de la casa gran, fa mes de 7 anys

Que vol dir en Res? Que l'article és valent o qué és un "valent article" és a dir un article impresentable?

Valoració:-2menosmas
Per Pep Miró, fa mes de 7 anys

I en Segura, que no compareix?

Valoració:-7menosmas
Per Mik, fa mes de 7 anys

Son molt falsos: a Puerto Rico, defensen amb molta energia (i doblers) "el español" com a llengua minoritaria als USA; pero vet aqui q. ells mateixos fan Lapaos i Tils, a veure si mos esborren d'una puta vegada (res de protegir llengues minoritaries eh?).-Molt bon article Sr. Bujosa.

Valoració:-11menosmas
Per antoni castelló i sabater, fa mes de 7 anys

a menorca bufa sa tramontana,vergonya cavallers des vent!

Valoració:5menosmas
Per Tronxo, fa mes de 7 anys

Sr. Bujosa
Crec que la darrera frase la tindria que haver posat en una forma mallorquina, ja que la expressio valenciana sols la captaran els que hem viscut a valencia i alentorns

Valoració:-4menosmas
Per Bermúdez, fa mes de 7 anys

Amic íntim?

Valoració:-32menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 7 anys

Els catalanistes a Mallorca si que són una bona minoria

Valoració:-31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris