cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Rajoy té poques sortides

La política espanyola es troba en una greu cruïlla. La compareixença de Mariano Rajoy per donar explicacions del cas Bárcenas va ser irrisòria i esperable. El president, tot i reconèixer els “errors”, tancà files al voltant del PP i no amollà la cadira. El líder dels populars identificà tan estretament el càrrec amb la seva persona que el terme 'democràcia' semblava que volava en un núvol aureolat. Mentrestant, els crits (metafòrics) de dimissió per part de l'oposició quedaren en mera anècdota.

El president ha perdut la credibilitat dels ciutadans i bona part del seu electorat. I ell ho sap. El semblant que feia durant la sessió de control el delatava. Rajoy pot oferir dades optimistes pel que fa a l'atur i l'economia, però l'ambient del carrer reclama el seu cap. De fet, cap líder polític seriós pot exigir més sacrificis i retallades a una societat cada cop més empobrida amb les informacions publicades sobre els sobresous i el possible finançament irregular del partit. Per no parlar de la imatge que dóna a Europa. El president espanyol ja no té la més mínima autoritat i credibilitat per negociar res amb Merkel o Hollande.

Crec que Rajoy només té dues sortides. O dimiteix i posa la vicepresidenta al capdavant de l'Executiu o renuncia i convoca eleccions. Mantenir-se com a cap visible del Govern no és opció. Si les dades econòmiques no són tant bones com s'espera i si l'escàndol Bárcenas creix encara més, Rajoy no podrà aguantar. I la situació pot arribar a ser insostenible. Si el president espanyol no pren la decisió encertada les institucions democràtiques se'n resentiran. El millor que podria fer aquest estiu és encomanar l'ànima a l'apòstol Santiago i complir amb el seu deure democràtic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris