algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Imaginació i acció contra la censura neofeixista

Així com el Principat de Catalunya fa passes fermes cap a la restitució de la seva legítima independència, el govern de la FAES de n'Aznar accelera les mesures de neteja lingüística i cultural en els territoris que compartim història, idioma i model de Dret amb aquella regió, que som les Balears, la Franja i València. És curiós veure com cap fiscal ni cap sentinella mediàtic de la sacrosanta 'Constitución' no vegi cap indici d'inconstitucionalidad' en els atacs ideològics i fanàtics contra una llengua que, en teoria, és 'un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección'.

El marit intel·ligent que estima la dona amb qui no s'entén cerca seduir-la en lloc d'amenaçar-la i obligar-la a callar. Seguint aquest paral·lelisme, Espanya podria aprendre una lliçó de la conflictivitat que ha generat en tot moment històric la seva quimera de voler transformar el seu Estat en una gran Castella. Per evitar trobar-se d'aquí a cinc o deu anys com a molt amb el mateix problema a les Balears amb què es troba ara al Principat, Espanya podria provar de refundar-se en un Estat plurinacional, com és Suïssa o el Canadà, i provar de donar cabuda en el seu interior al poble de llengua basca i al de llengua catalana que romandran, almanco els primers anys dins les noves fronteres. Poc els costaria, si fossin capaços de tenir-ne voluntat, de considerar tan espanyoles i, per tant, tan com el castellà, la llengua catalana i la basca.

Però no. Ben alerta. El darrer pensament que tenen. Així com augmenta la resignació espanyola a l'emancipació catalana, augmenta també el desplegament de tot un programa de descatalanització de la Franja, València i les Balears.

El darrer episodi el tenim amb la prohibició de penjar a les escoles els llaços quatribarrats que defensen el consens lingüístic escolar que representa el Decret de Mínims.

El neofeixisme espanyol, per tant, ha començat un camí que, si no l'aturam, comença per la coacció contra la llibertat d'expressió i acabaria amb la reinstauració de la censura i del delicte d'opinió. Si no denunciam davant totes les instàncies europees aquesta cadena d'atemptats contra els Drets Civils més elementals dels catalanoparlants que, previsiblement, se succeiran aquests anys vinents, ens podríem trobar en un estat de setge pràctic tot i que, probablement, no declarat. Com ja ha passat amb els abusos de la banca espanyola, que només ha fet anques enrere en els casos en què Europa els ha dit prou, el govern d'en Rajoy fa comptes estrènyer el setge als catalanoparlants no assimilats al projecte nacionalita espanyol -i als bascoparlants- fins que toparà amb Europa.

Així és que no podem badar. Ens cal posar fil a l'agulla com més aviat millor i recórrer de bell nou a la imaginació per combatre la censura. Davant cada centre escolar, hi ha cases. Com a mínim, hi ha un 50% de població mallorquina no renegada ni colonitzadora. Podem penjar-hi llaços amb el permís dels seus propietaris. O podem penjar-ne en els centres just que duguin una trinxa blava transversal en un extrem dels dos, o en el centre. Així l'efecte visual i simbòlic serà el mateix i els radicals espanyols, en aquest cas, hauran de prohibir l'escut de les Balears. O podem montar projectors itinerants que projectin les quatre barres a una paret fosca, un dia a unes escoles i un altre dia en unes altres, en pondre's el sol. Així hauran d'encalçar... efectes lluminosos! Nosaltres ens esbutzarem de riure i ells, fent de quijotes, se sentiran realitzats!

En qualsevol cas, d'ara endavant, hem de denunciar als consolats estrangers de Palma i als principals diaris europeus i americans cada acte de censura feixista dels que veurem venir. D'aquesta manera, en acostar-se, dins pocs anys, el moment en què les Balears hauran de cercar suport exterior per restituir la seva sobirania, perduda il·legítimament el 1715, la comunitat internacional estarà al corrent de la nostra situació d'estat de setge no declarat. Així ja coneixeran la nostra causa i obtindrem suports més aviat.

Jordi Caldentey, petit empresari.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Foner de Capdepera, fa mes de 7 anys

Madrileñufets cantau tots amb mi:
NO SOM SONBAÑOL, SONBAÑOL, SONBAÑOL!
I SOM MALLORQUÍ, MALLORQUÍ, MALLORQUÍ!
Som mallorquins i balears. MAI FORASTERS!
VISCA MALLORCA LLIURE D'ESPETAÑA!

Valoració:-4menosmas
Per arg, fa mes de 7 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblars en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que "si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa" se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, "per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa". Això demostra que el gentilici "català" es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus.

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:0menosmas
Per Foner de Fornalutx, fa mes de 7 anys

Torna'm-hi torne-hi!!! mem.. qui ets tu?? ..Jordi Caldentey...a qui representes a Mallorca, Balears ?? o .. Catatalonia !! auuu veus a prendre-li es pèl en es teus ..es balears no volem ser ni sentim lo que tu vols que siguem, vostro fanatisme enverinat no hos deixa veure l'horitzó .. de sa nostra realitat social de ses nostres illes, si sou quatre replegats, Deu meu quina gent ...quina vergonya de persona!!!!

Som Mallorquins.. Som Balears ...mai, mai de s'invent d'es països (pastïssos) catalans, barco a tot pancatalanisme !!


http://img850.imageshack.us/img850/8339/noensrepresenta.jpg

Valoració:-7menosmas
Per En Juanet, fa mes de 7 anys

Catalanufets cantar amb jo
Jo som ESPANYOL, ESPANYOL, ESPANYOL,
Jo som ESPANYOL, ESPANYOL, ESPANYOL,
Jo som ESPANYOL, ESPANYOL, ESPANYOL, MALLORQUÍ I BALEAR .. no voleu independència .. he he he .. Il · lusos que SOU uns il · lusos

Salut i Força

Valoració:-7menosmas
Per mallorquí, fa mes de 7 anys

EL neofeixisme pancatalanista a ca nostra aviat serà història.
Els draps, que se´ls penjin des coions.

Valoració:-17menosmas
Per antifa, fa mes de 7 anys

Visca Mallorca lliure des feixisme pancatalanista!!

Valoració:-13menosmas
Per Antelm, fa mes de 7 anys

Estam amb tu Jordi. Molta de get comenza a intuir que l,unic cami per sortir de la crisi que ha provocat Espanya es : INDEPENDENCIA

Valoració:5menosmas
Per Tomeu, fa mes de 7 anys

Tià,
Pensa que només el marit que dóna la dona per perduda la humilia, la maltracta i la cerca fer callar.
El fanatisme dels talibauzans ultraespanyolarros incrustats a les institucions mallorquines només demostra la porada que tenen del que els espera una vegada que Catalunya serà independent:
Com molt bé dius, espanya s'haurà d'aferrar com una paparra assedegada de sang al capital guanyat amb la feina dels mallorquins.
Els mallorquins tendrem massa a prop la pròspera Suïssa mediterrània que serà Catalunya, que, sense l'espoli a què la sotmetia l'exmetròpoli espanyola, avançarà 26.000 milions d'euros cada any. Tendrem la Catalunya lliure i pròspera massa a prop per no tenir la temptació de seguir el seu exemple i per continuar fent de beneitarros i regalant a espanya els 3.500 milions anuals que ara ens xucla i que llavors es multiplicaran...
Ens espera un futur esplendorós.
VISCA EL REGNE DE MALLORCA INDEPENDENT!

Valoració:9menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys


Jordi,

m'admira la teva lucidesa.

Els processos d'independització poden fer via, i em fa l'efecte que, a les Balears ja s'ha iniciat el nostre i que es va accelerant.

D'altra banda, el procés que es viu i es viurà a Catalunya serà un catalitzador. Espanya, perduda la mamella de Catalunya, s'haurà de llançar, encara amb més fúria, damunt el´País Valencià i les Balears, i ens xuclaran tota la sang. Ja ho veurem, quan Espanya, país que no pot viure sense depredar, els haurà deixats més buits i secs que una canya, si la gent perdrà les rialles.

Estic avesat a dur les orelles ben obertes quan vaig pel carrer i pels llocs públics, i ho puc assegurar.

Endavant les atxes, Jordi.

Valoració:19menosmas
Per Pau, fa mes de 7 anys

INDEPENDENCIA dels Xorizos Espanyols

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris