nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

El més beneit fa gramàtiques (o anàlisis sociolingüístiques)

Estem d'acord que, en aquest país nostre, el més beneit fa gramàtiques. Abans dèiem: a ca nostra, el més beneit fa rellotges, però ara venen de la Xina i han perdut tot el glamour. Però la demanda que ha fet l'STEI a la Universitat perquè sigui aquesta institució la que faci l'anàlisi de la realitat lingüística del país amaga una altra realitat, potser tant o més greu que veure com qualsevol boiano fa gramàtiques: que una institució depositària del rigor legal, com el Consell Consultiu, es passi la legalitat pel forro de la ideologia i, amb la lleialtat del carnet a la boca, assenti les seves afirmacions sobre pulsions acientífiques investint-se, sense cap autoritat, d'un autoritari pseudosociolingüista.

Cert que és injust parlar del Consell Consultiu sense reparar que quatre dels seus nou membres votaren en contra d'afirmar que la normalització lingüística s'ha assolit a les Balears. Cinc dels seus membres del Consell feren aquesta afirmació amb lleugeresa i anaven tan lleugers que procuraren emetre-la pocs dies abans de que s'incorporàs el membre que els faltava, talment fossin un Constitucional qualsevol, fent càbales sobre majories a l'hora de passar la plana per l'Estatut de Catalunya. Amb seguretat, la incorporació de Pere Aguiló Monjo hagués provocat un incòmode empat, mal d'entregar amb la lleialtat deguda al president Bauzá. Els apotecaris fan gramàtiques, els garriguers dirigeixen mitjans de comunicació públics i els juristes sentencien anàlisis sociolingüístiques en un país de servituds canines.

L'STEI, titllat gairebé de terrorista per la claca de Bauzá, ha tengut el seny que hauria de ser obligat en els encarregats de fer complir les lleis. Perquè adreçar-se a la Universitat en temes lingüístics no és solament raonable sinó que, a més, és el que mana l'Estatut. Un Estatut que, en aquest cas i en els altres que no els interessen, va ser menystengut per "juristes de competència i prestigi reconeguts", com per llei han de ser els membres del Consell Consultiu.

El problema ja no és Bauzá i les formes que impregna en els governants d'aquest país, sinó que ha contaminat una institució que és la "màxima autoritat consultiva en el territori de la comunitat autònoma, que actua de filtre de legalitat i control jurídic previ sobre les matèries que indica la Llei". Tot allò que toca l'apotecari, ho desprestigia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Somera Rossa, fa mes de 7 anys

Toni Vera, és filòleg. I també és el marit de Mabel Cabrer. Vos sona? Sí aquella que defença el president Bauçà amb tamta vehemència. Tanta que fasospitar una mica...

Valoració:4menosmas
Per Per ALM, fa mes de 7 anys

Trobes que a s'Institut d'estudis baleàrics no hi ha especialites lingüístics, es seu director mateix, Toni Vera, ès filòleg. O només valen ets estudis que venguin d'OCB i assimilats?

Valoració:-6menosmas
Per ALM, fa mes de 7 anys

Pensem amb una mica de sentit comú: si persones que no són enteses en filologia ni pedagogia proposen un pla d'estudis que els especialistes en aqueixes ciències diuen que serà un fracàs, a qui hem de creure? Es poden fer classes en anglès sense tenir prou mestres que dominin aquesta llengua? I si es tenguessin, es poden fer classes en anglès a alumnes que no entenen prou aqueixa llengua?

Valoració:12menosmas
Per Al-Fanat, fa mes de 7 anys

No per aquestes qüestions, sinó per altres on es mouen molts de doblers (les responsabilitats patrimonials de l'Administració, per exemple) és vox populi que el Consell Consultiu deixa molt que desitjar respecte a la seva tasca. Per tant, no han de venir de nou a ningú dictamens d'aquest estil, perquè de fet són bastant habituals quan es tracta d'aquest organisme.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris