nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

70.000 euros per a seguir esquarterant el país

El conseller d'Educació, Rafel Bosch, anuncià ahir que es destinaran 70.000 euros a subvencionar llibres de text editats en les modalitats lingüístiques balears. Crida l'atenció que un Govern que s'ha mostrat tan poc partidari de concedir subvencions es despengi ara amb una quantitat generosa de doblers per a elaborar un material didàctic sense cap tipus de fonament científic, segons han posat de manifest des de la Universitat de les Illes Balears, mentre s'ha reduït d'una manera alarmant l'import dels programes de reutilització de llibres.

La brillant proposta del conseller Bosch es va fer pública l'endemà d'haver-se reunit amb els representants del Círculo Balear, un grupuscle extraparlamentari que diu que defensa els interessos de Mallorca, però que en realitat el que vol és trepitjar la llengua i la cultura dels formenterencs, l'eivissenc, el menorquí i el mallorquí. Un interès que també s'amaga darrere les bones paraules del president José Ramón Bauzá i del seu conseller Rafel Bosch, quan diuen que volen fomentar les modalitats balears. Ens demanam si les editorials disposaran a partir del proper curs de llibres distints per a les Pitiüses, l'illa de Menorca o la de Mallorca, o si es faran ressò de les particularitats pròpies de parlars com el pollencí, el binissalemer o el maonès; una dispersió territorial de material didàctic que no es dóna en el cas del castellà a l'Estat espanyol. A més, des de l'STEI consideram que la riquesa dialectal de la nostra llengua ja està garantida amb els llibres de text vigents, i amb un professorat que fomenta la unitat i les varietats de la llengua catalana a cada un dels territoris de les Illes Balears.

Des de l'STEI rebutjam una vegada més la voluntat lingüicida del Govern Balear, que vol tudar 70.000 euros en un nou experiment polític sense cap tipus de fonament pedagògic, com és també el cas del decret de Tractament Integrat de Llengües; un Govern que té un nivell moral tan baix que s'escolta més un grupuscle com el Círculo Balear mentre ignora el 87% de les famílies que el curs passat triaren el català com a primera llengua d'aprenentatge i obvia l'opinió que al voltant de la llengua i de la seva unitat s'emet des dels distints departaments de la Universitat de les Illes Balears.

Membre del Consell Plenari

Intersindical de l'STEI

 

 

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per si en maria aguiló iF Borja Moll tornassin, fa mes de 7 anys

Quina barra Sr. Bosch. Vost´çe es veu com a ciutadá normal,quan hagi deixat la política? Es veu pàssejant entre la gent i anat pels pobles ? Vol formar part dá quest poble vosté?

Valoració:2menosmas
Per Josep Mª Cot, fa mes de 7 anys

La influència de la llengua estàndard, el fenomen migratori i, sobretot, la diglòssia entre la llengua d’ús docent i la llengua de transmissió generacional han propiciat la recessió de l’article salat a Catalunya i, en menor mesura, a les Illes. Aquesta tendència cap a la pèrdua del salat tan sols pot ser frenada, a més de per material didàctic adient, sense que això suposi cap trencament de la unitat lingüística, per la bona percepció del fet de salar que tenen els parlants de la majoria de pobles de la costa de Girona i de les Balears, que identifiquen l'element amb un senyal d'identitat que no volen perdre i que, per tant, són conscients que cal protegir.

Valoració:6menosmas
Per Són sorsds., fa mes de 7 anys

Catalunya rugeig per la independència. Després hi anam nosaltres.

Valoració:2menosmas
Per Andreu, fa mes de 7 anys

Ens volen imposar encara més el castellà!

Valoració:9menosmas
Per Concís, fa mes de 7 anys

No contestaré trolls catalanofòbics perquè el temps és or.

Valoració:10menosmas
Per Polit, fa mes de 7 anys

Ahhhh claaaro
Si no son para el catalán, no son buenas las subvenciones.
Ahora viene cuando podemos afirmar que quieren eliminar a toda costa toda lengua balear ..
Y es bien cierto.
Hay un grave problema de verdad. Nunca estaremos de acuerdo.
Encima con lo que hace más en esa COMUNIDAD.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris