cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Cartes dels lectors

Només una raó per no ser monàrquic
Després dels darrers esdeveniments, resulta aparentment fàcil declarar-se antimonàrquic, fet comprensible i del tot respectable, i més encara amb la inacabable llista de sacrificis que es demana cada dia a la ciutadania. No obstant això, primer voldria exposar tota una sèrie de raons per les quals no som antimonàrquic.

En primer lloc, no som antimonàrquic perquè la infanta Cristina hagi estat imputada per presumptes negocis de dubtosa legalitat, tot i que em sembla deplorable. De la mateixa manera, he de dir que no som antimonàrquic perquè el rei se'n vagi a caçar elefants o altres animals simplement per plaer, encara que em causa repulsió.

Tampoc no som antimonàrquic perquè pensi que la família reial pugui tenir molts d'interessos econòmics desconeguts per diferents indrets del món, com països d'Amèrica del Sud, malgrat que ho consider inacceptable.

En la mateixa línia, no som antimonàrquic perquè haguem de mantenir una família, molt nombrosa per cert, que no té cap funció executiva, tot i que es tracta d'una despesa inútil i evitable. Més encara, no som antimonàrquic pel fet que fos el dictador assassí i genocida Francisco Franco qui decidís que l'actual rei fos l'actual cap de l'Estat, per bé que ho trob repugnant.

Finalment, he de dir que hi ha moltes raons execrables malgrat les quals no som antimonàrquic: raons de país, d'història, de manca de credibilitat, de manca de valors morals... però no escric ara sobre la meva posició contrària als Borbons, sinó sobre la institució que regenten.

Dit això, només em resta aclarir per quin motiu no som monàrquic. Ja fa molts d'anys que seguesc una màxima, que desconec si qualcú l'ha defensada abans, que és la següent: no és admissible, a qualsevol país suposadament democràtic del segle XXI, una institució a la qual no té cap opció d'accedir qualsevol ciutadà per raons de naixement. És la mateixa idea que, al marge de creences, m'aparta de l'Església de Roma, que impedeix accedir a càrrecs importants a les dones simplement per qüestions de gènere. Curiosament, aquest fet també impedeix a la infanta Helena ser reina. Per tant, com que no crec que ningú hagi de tenir més o menys drets o privilegis institucionals pel fet de néixer a una família o altra, o de ser nin o nina, no puc ser monàrquic.
Toni Tornero Cobos. Son Sardina.

El silenci dels xotets...
... a 100 € i 50 cèntims (per ara). Tomar les Covetes costa més de 100 euros per campaner i 50 cèntims de cada mallorquí. Injusts tots. Alguns trobau injust tomar. Altres, amb por i prudència, pensau (i amb motiu) que encara es tornarà a aixecar tot. Val més no dir res ni ficar-te on no et demanen; actitud ben mallorquina i fins i tot honorada. D'altres callareu perquè confiau que fent la rosca als comandanassos ciutadans o Companys us arribaran subvencions siguin d'escoles privades (vergonyós), vaques merengueres o molinets de prestidigitador. Pels pobles, els mallorquins, som així. Els estrangers nobles del segle XIX s'estranyaven de com érem de servicials quan les lluites socials, els pirates o els bandejats ens havien fet fama de valents, honrosos i irreductibles. Qui ens ha vist i quin ens veu. Tot pels doblers? Tan derrotats estam? Molts campaners culpau ara els foravilers. És el més fàcil quan el favor que us feim val més que el que heu pagat i pagau i que us hauríeu estalviat si us haguéssiu aixecat d'hora o simplement aixecat. El silenci dels xotets, fer la cara guapa als barruts, fer rialla còmplice esperant favor del poderós de moda, fer de merdacaner o simplement votar pocavergonyes en benefici propi té un preu.
Bernat Morey. Santa Eugènia.

Aina Maria Aguiló, ni mestra ni política?
La diputada i portaveu d'Educació del PP, la senyora Aina M. Aguiló -docent de professió anys enrere- va dir, per justificar les sagnants retallades en educació que fa aquest Govern, que un 20% dels docents d'aquestes illes es dedicaven a fer política a les aules. I jo em deman, primer, com es compta això? I després, què té això de negatiu?

Entenc que el conjunt d'activitats teòriques i pràctiques entre ciutadans, les relacions de poder i les institucions, s'integren dins les àrees de coneixement; per tant, en aquest aspecte, em sembla un percentatge significativament baix el que observa la senyora Aguiló.

Em sorprèn, però, que una persona que ha fet de la pràctica política el seu mitjà de proveïment econòmic parli de la política com si aquesta fos nociva, i trob encara més sorprenent que pogués dir en un moment determinat que els professors serien acomiadats si criticaven l'Administració, tota una mostra de pensament totalitari, al meu parer, completament oposat a l'esperit crític que han de mantenir les persones que es dediquen a la docència. Aquesta afirmació, que pot semblar gratuïta, queda més que reflectida en el BOIB núm. 159 de 27 d'octubre de 2012, en què trobam l'avantprojecte de la llei reguladora de la convivència escolar i de l'autoritat del professorat dels centres educatius de les Illes Balears. I si llegim els articles 151 i 154 veiem com permeten l'acomiadament de docents pel simple fet de desenvolupar la seva feina tot mantenint els seus criteris.

No record que Aina Maria Aguiló s'esmussàs quan els consellers Bosch i Aguiló aparegueren a les planes dels diaris al bell mig d'uns escolars als quals volien educar en les meravelles de ser emprenedor, com si aquesta no fos una opció ideològica, política com diu ella. Tampoc no record que defensàs els docents quan un grup de joves de Noves Generacions van fer un vídeo en què figurava que havien gravat un docent a classe, anònimament.

Realment, en les declaracions de la senyora Aguiló jo no hi veig gens de capacitat didàctica, ni tampoc propostes per revertir la situació actual.
Joan R. Bosch Cerdà. Port Pollença

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 7 anys

Allò realment increïble és que països com Noruega, Suècia, Dinamarca, Holanda o Gran Bretanya són monarquies

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris