algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

Ignorància femenina?

Els medievals eren especialment inclinats a la misogínia. No la inventaren, però. Aquesta es fonamentava tant en el pensament jueu com en la tradició clàssica. Aristòtil, per exemple, és el primer gran pensador que codificà la pretesa inferioritat femenina. Després, el seguiren autors com Ovidi i Juvenal. Amb la irrupció del cristianisme res no canvià. Des de la sentència de Salomó, segons la qual no hi ha cap dona bona ("femina nulla bona"), fins a les paraules de sant Jeroni, que assegurava que tots els mals provenien de les dones ("omnia mala ex mulieribus"), la cantilena no va variar gens. Aquesta tonada, certament decebedora, arribava a plantejar la superficialitat de la bellesa corporal femenina en contrast amb el que s'amaga rere l'embolcall de la pell (mucositat, sang, vísceres...), com si la cosa no afectàs els homes!

Com que els motius es repetien, el mèrit no era allò que cada autor deia -si fa no fa, el mateix- sinó de com ho feia, de la "gràcia" amb què ho manifestava, sobretot a l'hora de fer literatura. Així, tal autor afirma que la natura sempre tendeix a millorar i, per això, es coneixen casos de dones que es convertiren en homes (i cita personatges mitològics, etc.) però cap a l'inrevés. O tal altre, per justificar que la dona és inferior, diu que Eva fou creada a partir d'una costella d'Adam, que és un os poc important, prescindible. Com que es tractava de veure qui tenia més enginy -en definitiva, qui la deia més grossa-, el qui ve darrere escriu que la costella no només és un os secundari sinó corbat, retorçut, talment com són les dones. Boccaccio mateix diu que hom mai no ha de contradir les dones, sempre se'ls ha de donar la raó, fins i tot en el cas que una dona digui que ha vist volar un ase. I Petrarca (el mateix cantor de Laura!) afirma que "la dona és un vertader dimoni, de la qual l'home s'ha d'allunyar".

En conseqüència, la nòmina de vicis i imperfeccions atribuïts a la dona era àmplia: luxuriosa, xerraire, mentidera, hipòcrita, avariciosa, impúdica, baralladissa, envejosa, golafre, indolent... Mai, però, cap autor antic la qualifica d'ignorant. És clar que ells, al contrari que nosaltres, no vivien en el país de les dones que no saben res dels negocis, dels diners o dels cotxes de gamma alta de les seves parelles. Ana Mato, la infanta o Rosalía Iglesias (esposa de Bárcenas) són dones del segle XXI, no del tenebrós (tenebrós?) món medieval. Això sí, semblen assumir dos postulats ben propis de l'edat mitjana: la tesi de la inferioritat del seu gènere, acceptada per les mateixes dones de l'època, i la subordinació a l'home. Tot plegat, en el context de la funció que hom els assignava: la de servir aquest. O ens hem equivocat d'època o ara ens volen enganar.

Professor

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Per Joan Miró, fa mes de 8 anys

Són, precisament, ets Estats on sa dona te major pes a s'hora de prendre decisions, es que estan socialment més avançats. Es a dir, quan més responsabilitat tenen ses donés dins una societat, major benestar obtenen TOTS (no només ses dones) es seus integrants.

Valoració:3menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 8 anys

No trobam cap estat del món que no tracti pitjor ses dones que es hòmens, ni probablement cap civilització en tota sa història. És, com es veu, un greuge universal, que deu tenir es seu origen en sa malsana enveja masculina pes fet que sa dona puga gestar i parir

Per cert, que a Balears tenim un govern (?) format únicament per hòmens i això es justifica cínicament apel·lant an es mèrit i no a una quota estimulant d'igualtat. És, com dic, cínic a més no poder perquè si mos basam en es mèrit es nostre govern estaria precisament format per una majoria aclaparadora de dones i no per un cinquanta per cent, ja que ses dificultats les han fetes crèixer i a qualsevol oposició o carrera universitària, per només posar uns exemples, són ses qui obtenen més bones puntuacions

Valoració:2menosmas
Per Françesc Ribas, fa mes de 8 anys

Sr Ensenyat: Ses Dones no son tontas sino al contrari molt mes llestas que els omos; lo que susedeix es qu el ser debil, i victima, es molt mes profitos que lo contrari, No em d´oblida que la donaa es MARE i aqui sí que dona tot el seu Amor i Tendressa lo altra per ella sol ser Secundari. Tot el meu respecte per ses Dones victimas de la violencia ,i als homes victimes del maniqueisme. Salut F.Ribas

Valoració:2menosmas
Per Bona reflexió, fa mes de 8 anys

No s'enten com a dia d'avui encara existesquin no només comportaments, sino civilitzacions misógines. Amb una cosa no estic d'acord, es cristinamisme no ès misògin, ès vertader miracle des bon Jesus va esser que, criat dins una societat jueua de S.I, considerava a ses dones com iguals, es nou testament n'està plè de referències. Va esser sa Iglèsia sa qui va introduïr sa discriminació de sa dona dins sa religió cristinana.

Valoració:1menosmas
Per Males pecores, fa mes de 8 anys

Tantks de savis no poden estar equivocats. Mai te refiis d'un animal que sana 7 dies i no mor, Deia el meu avi.

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris