algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
18°

Ideologies i canteranos

Les declaracions de la presidenta del Consell dient, més o manco, que no són moments per ideologies i que aquestes s'han de deixar en el canterano em semblen un bon exemple d'una línia de pensament que mereix una anàlisi aprofundida. Com també ho mereixen les declaracions del Batle de Palma dient que ell no és polític i que es dedica a la gestió.

Comencem amb una idea prèvia. Les ideologies, tot i la crisi que pateixen, en teoria són l'element fonamental per articular la pluralitat i la diversitat d'opcions connatural a la democràcia. Si tothom pensa i defensa el mateix, si només hi ha una alternativa, aleshores, matam la democràcia. Si es tracta que només hi hagi tecnòcrates i gestors haurem de deixar de convocar eleccions i s'hauran de convocar més oposicions.

Quan sent un polític que per donar més força i credibilitat diu ara "no faré política", se'm regira el cervell. Hi ha una enorme confusió, desorientació, i si els que estan en disposició de donar llum es dediquen a donar fum, ja es veu que la cosa no va pel bon camí. Els conceptes poden tenir terrenys fronterers i es poden retroalimentar, ara bé, convé no embullar més del compte. No és el mateix fer política que fer partidisme. No és el mateix governar que gestionar.

Tota acció a l'àmbit públic és fer política: si es prioritza l'interès general per damunt dels interessos del partit, per exemple quan s'està a l'oposició, i es fan propostes en positiu encara que la medalla se la pugui penjar el rival; si en lloc de dedicar els esforços a la brega entre partits, ens dedicam a fer propostes; si en lloc de crear nous conflictes, procuram resoldre problemes... anirem en la bona direcció i estarem fent política.

Si només gestionam i ens dedicam a quadrar els números podrem retallar mestres i prestacions sanitàries, o no farem inversions per reactivar la maquinària productiva, ara, si governam entendrem que la rendibilitat econòmica o el dèficit zero no és l'únic criteri que s'ha de tenir present, i dic que no és l'únic perquè per mi sí que s'ha de tenir present. La grandesa de governar així com toca és precisament aquest tenir presents molts de factors, molts de pics uns de tangibles i altres d'intangibles, valorar en totes les seves dimensions les decisions...

Tot això, encara que és obvi, convé no oblidar-ho, perquè vivim temps on els màxims responsables de les nostres institucions sembla que ho perden de vista. I tendeix a pensar que aquesta actitud no és casualitat ni fruit de la improvisació.•

Missèr

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Concís, fa mes de 8 anys

@Alexandre, exacte! Per això: és millor agafar el millor de cada ideologia i no tot el paquet d'una, que, inevitablement, té bo i dolent.

Valoració:1menosmas
Per Alexandre, fa mes de 8 anys

Ideologia = conjunt o sistema d'idees.

Valoració:-1menosmas
Per Concís, fa mes de 8 anys

Millor idees que no ideologies.

Valoració:1menosmas
Per Alexandre, fa mes de 8 anys

No estic del tot d'acord amb el que diu l'article. Que uns representants polítics tenguin com a prioritat quadrar els comptes d'una administració pública té també una ideologia darrera. Hi ha ideologies que propugnen un estat o administració actius (p.ex: socialisme) i hi ha ideologies que volen l'estat mínim (p.ex: liberalisme).

Com bé es diu a l'article, tota decisió o acció que afecti l'àmbit públic és fer política. I a la política entren les idees (ideologies) que tenim les persones sobre com ha de ser la societat.

Valoració:1menosmas
Per good bye spain, fa mes de 8 anys

Ja en temps den Franco ens solien dir "no et fiquis en política". I mira per on, aquests hereus del franquisme encara sembla que prediquin el mateix.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris