algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Catalunya: Sí a la sobirania..., més d’esquerres

Per als que veiem amb simpatia el procés sobiranista de Catalunya, la primera sensació sobre els resultats electorals deixa un cert regust amarg pel gran retrocés electoral de CiU i el revés personal d'Artur Mas. Això s'explica perquè els partits espanyols, la caverna mediàtica i, per què no dir-ho, el mateix Mas, havien personalitzat en ell el procés independentista de Catalunya. De fet, aquests sectors han interpretat la davallada electoral de CiU com un cop al projecte sobiranista, volent donar per avortat el procés.

Però, llegits els resultats amb objectivitat, és evident que el poble de Catalunya ha votat molt majoritàriament a favor d'iniciar un procés d'independència, primer, perquè el conjunt de partits que duien al seu programa la convocatòria d'una consulta en la propera legislatura han pujat tres escons al Parlament i han assolit una clara majoria; segon, perquè aquests partits, especialment CiU i Iniciativa-Verds, han fet més explícit el seu compromís de consultar el poble per avançar cap a un Estat propi. És innegable, per tant, que l'independentisme ha pujat quantitativament i qualitativament en aquestes eleccions. El plebiscit sobre el dret a la sobirania de Catalunya, malgrat el retrocés d'Artur Mas, s'ha inclinat de manera contundent a favor del sí. Així ho ha llegit la premsa internacional, sense el sectarisme de la premsa espanyola, que coincideix a destacar la pujada de l'independentisme.

Però els resultats encara permeten una segona reflexió: l'escorament cap a l'esquerra de l'electorat: ERC puja 11 diputats, Iniciativa-Verds puja tres diputats i les CUP entren amb tres diputats al Parlament. Sense oblidar que Ciutadans, que han pujat 6 escons, es poden situar en l'òrbita dels partits antisistema bipartidista, ja que, malgrat que estiguin a favor de la unitat amb Espanya, tenen un programa clarament antiretallades, a favor de la redistribució de la riquesa i regeneracionista de la política. Algú dirà que el PSC-PSOE ha perdut 8 escons, però és evident que avui es considera el PSOE com a part del sistema que afavoreix descaradament les grans empreses i la banca.

Mas i Convergència i Unió s'equivocaran si atribueixen la davallada electoral al seu gir independentista; al contrari, és Duran i Lleida qui, tal vegada, els ha restat credibilitat. El càstig electoral s'ha produït per les polítiques neoliberals impulsades, a desgrat o no. Aleshores, només els queda una sortida, girar cap a l'esquerra l'acció de govern i basar-se en el Parlament per impulsar la consulta sobre la independència. Mas n'ha sortit debilitat, però el Parlament de Catalunya té més força que mai per caminar cap a la sobirania. I és que un projecte d'alliberament nacional mai no podrà ser un projecte personal, sinó col·lectiu. Ha parlat el Poble i ha dit que vol continuar tenint la paraula. Els qui no ho veuen així, o són cecs o no accepten la democràcia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bernat, fa mes de 8 anys

Catalunya es una nació, pe aixó te consciencia nacional en una inmensa majoria dels catalans, altre questió es que d´aquets ni ha que pensen que amb Espanya, millor seguir junts,

Valoració:6menosmas
Per Joan Miquel, fa mes de 8 anys

El poble de Catalunya és més intel·ligent del que molts dels seus dirigents estantissos es pensen. I no es deixa prendre el pèl tan facilment com els illencs.

Valoració:9menosmas
Per Independència, fa mes de 8 anys

Oh he, Oh he, Oh he, Oh he...!

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris